Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Kaikkien aikojen voittoisin suomalaispianisti maailmalla on Antti Siirala – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros pianotaiteilija Antti Siiralasta.
Lassi Rajamaan piirros pianotaiteilija Antti Siiralasta. Lassi Rajamaan piirros pianotaiteilija Antti Siiralasta. Kuva: Lassi Rajamaa Antti Siirala

Pianisti Antti Siirala voitti 18-vuotiaana Wienissä kansainvälisen Beethoven-kilpailun. Lisää voittoja tuli nopeassa tahdissa 2000-luvun alussa Lontoossa, Dublinissa ja Leedsissä. Konserttipianistin uran ohella Antti Siirala toimii pianonsoiton professorina Münchenissä ja osa-aikaisena professorina Sibelius-Akatemiassa.

Muusikkoperheeseen syntyneelle Antti Siiralalle (s. 16. toukokuuta 1979) musiikki ei ollut ensisijainen ammattihaave, mutta sellaiseksi pianonsoitto muuttui hänen ollessaan noin 15-vuotias. Jo ennen 18-vuotiaana saavutettua voittoa Wienissä 1997, hän oli saanut menestystä pianokilpailuissa Suomessa, Japanissa ja Koreassa.

Wienin Beethoven-kilpailusta Antti Siirala palasi kotiin mukanaan voittorahat, konserttisopimuksia ja lupaus komeasta Bösendorfer-flyygelistä. Voiton aikaan hän oli vasta aloittanut ammattiopinnot Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Matti Raekallio.

Opiskeluvaiheessa oli tärkeää, että opettaja oli konserttipianisti, jolla oli elävä suhde esiintymiseen. Kilpailemiseen nuori pianisti suhtautui kylmän realistisesti:

– Nykyisin se on järkevä väylä saada nimi tunnetuksi, saada esiintymistilaisuuksia ja solmia suhteita sekä tuomariston jäseniin että kanssakilpailijoihin.

Lontoon kilpailuvoitto ilman valintaa finaaliin

Lontoon kansainvälisen pianokilpailun voitto vuonna 2000 oli melkoinen yllätys, sillä Antti Siiralaa ei ollut valittu loppukilpailuun. Jo kotiin lähdössä ollut soittaja sai hotelliin puhelun, jossa kerrottiin että yksi finalisteista oli äkillisesti sairastunut.

Ensimmäisenä finaalista pudonnut Antti kutsuttiin kiireesti Royal Festival Halliin. Hän soitti Brahmsin ensimmäisen pianokonserton Lontoon filharmonikkojen kanssa, ja voitti koko kilpailun saaden noin 120.000 markan ensipalkinnon.

Antti Siirala valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 2003 opiskeltuaan Matti Raekallion lisäksi Hui-Ying Liu-Tawaststjernan ja Ivari Iljan johdolla. Samana vuonna hän sai komean päätöksen kilpailuvoittojensa sarjalle voittamalla kaksi merkittävää kansainvälistä kilpailua: toukokuussa Dublinin ja syyskuussa Leedsin kansainvälisen pianokilpailun.

Belgiassa järjestettävän Kuningatar Elisabeth -kilpailun ohella Leedsin pianokilpailua pidetään Euroopan tasokkaimpana ja vaikeimpana. Vuoden 2003 voittosumman, 14.000 punnan eli reilun 20.000 euron lisäksi Antti Siirala sai ruhtinaallisen, yli sadan konsertin sopimuksen.

– Voittajalle on buukattu kaikkiaan toistasataa konserttia, joten kiirettä pitää jatkossa. Ensimmäiset kyselyt tulivat viisi minuuttia tulosten julkistamisen jälkeen. Vastaavaa en ole ennen kokenut, totesi Siirala haastattelussa kilpailun jälkeen.

Leedsin kilpailussa 24-vuotias Antti Siirala oli myös yleisöäänestyksen ykkönen. Kisan jälkeen jatko oli kuitenkin selvä, nyt saa rittää:

– Elisabeth-kilpailu on toinen suurista, mutta siihenkään en aio enää osallistua.

Münchenin pianoprofessori otti vastaan osa-aikaisen professuurin myös Sibelius-Akatemiasta

Keväällä 2019 Münchenin musiikkikorkeakoulun pianonsoiton professori Antti Siirala vietti 40-vuotispäiväänsä kotikaupungissaan. Münchenin professuurin Siirala oli ottanut vastaan kuutisen vuotta aikaisemmin elämäntilanteessa, jossa perheenlisäystä oli tulossa.

– Opetuspäivän jälkeen pääsee korkeakoulusta kotiin, kun kiertueilla on yleensä väistämättä perheen ulottumattomissa.

– Eri elämänvaiheisiin sopivat erilaiset ratkaisut. Olin kiinnostunut pedagogiikasta ja olin ollut oman professorini Matti Raekallion assistenttina erilaisilla kursseilla sekä New Yorkin Juilliard Schoolissa.

Kysymykseen kuinka kaiken keskelle mahtuu vielä osa-aikainen professuuri Helsingissä, Siirala vastasi:

– Nyt on ylimenokausi. Professori Erik T. Tawaststjerna halusi jättää tehtävänsä hieman ennen eläköitymistä ja tulin auttamaan vanhaa opinahjoa osa-aikaisella professuurilla.

Mahdollinen kokoaikainen professuuri Helsingissä oli harkinnassa:

– Münchenissä on mennyt yli viisi vuotta, ja asia vaatii perheeltä kokonaisharkintaa, kun tytär meni juuri saksankieliseen kouluun. Muutto Suomeen olisi lapsille iso muutos, vaikka heille suomea puhunkin.

Antti Siiralan konsertteihin pääsee myös Suomessa, kunhan korona...

Opetustoimen lisäksi Antti Siirala on jatkanut kansainvälisen konserttipianistin uraansa. Kiivaimpina konserttivuosina hän soitti 60–70 konserttia ympäri maailmaa ja sai debytoida huippuorkestereiden kanssa Lontoosta San Franciscoon ja Wienistä New Yorkiin.

Marraskuussa 2019 Pirkanmaan pianofestivaalin yleisö sai nauttia konsertillisen Siiralan esittämää pianomusiikkia.

Mäntän musiikkijuhlilla Antti Siirala olisi konsertoinut tulevana kesänä Beethoven – Schubert -ohjelmalla elokuun alussa, mutta lukuisten muiden kesäfestivaalien tapaan Mäntän musiikkijuhlat on koronapandemian vuoksi siirretty kesään 2021.

Antti Siiralan Schubert- ja Brahms-levyt on valittu Gramophone-lehden Editor’s Choice -levyiksi.

Siiralan isä on pianisti Jussi Siirala ja äiti viulisti Merit Palas. Suvusta löytyy lisää muusikoita ja muita musiikkialan ammattilaisia.

Radion sinfoniaorkesteri, kapellimestari Krzysztof Urbański ja pianotaiteilija Antti Siirala esittävät W.A. Mozartin pianokonserton nro 20 KV 466. Musiikkitalo 13.3.2015.

Pianotaiteilija Antti Siirala esittää ylimääräisenä numerona Frederick Chopinin Nocturnon Es-duuri op. 9 nro 2. Radion sinfoniaorkesterin konsertti Musiikkitalossa 13.3.2015.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Lähteet ja linkit
Jokelainen, Jarkko: Antti Siiralalle yllätyksellinen pianovoitto Lontoossa. HS 1.5.2000.
Pennanen, Ainomaija: Young Beethoven champion, Antti Siirala. Finnish Music Quarterly 1.12.1998.
Sirén, Vesa: Pianokilpailujen ikivoittaja Antti Siirala, 40, ryhtyi professoriksi Münchenissä, mutta palaako hän seuraavaksi pysyvästi Suomeen? HS 14.5.2019
Antti Siirala yllättyi voitostaan. STT/Kaleva 22.9.2003.
Antti Siirala voitti Leedsin pianokilpailun. IS 22.9.2003.
Mäntän musiikkijuhlat: Antti Siirala.
Kirchner Music Management: Antti Siirala.
Institut für Musik München: Prof. Antti Siirala (Piano).
Wikipedia: Antti Siirala.