Hyppää pääsisältöön

Ovatko pienet kotimaan matkakohteet tämän kesän hittejä? Massatapahtumille etsitään nyt vaihtoehtoja: "Koko alalla on näytön paikka"

Mies makoilee värikkäässä riippumatossa, joka on kiinnitettynä kahteen junaraiteiden välissä kasvavaan puuhun. Taustalla värikäs graffitimaalaus.
Sopenkorven Kesanto Lahdessa on vapaata kaupunkitilaa. Pienimuotoisia tapahtumia suunnitellaan myös tulevaksi kesäksi. Mies makoilee värikkäässä riippumatossa, joka on kiinnitettynä kahteen junaraiteiden välissä kasvavaan puuhun. Taustalla värikäs graffitimaalaus. Kuva: Eva Pursiainen / Yle riippumatot,Egenland,Lahti,kulttuuri,kotimaanmatkailu,paikalliskulttuuri,Sopenkorpi,alakulttuurit

Kun suuret tapahtumat on peruttu, voisivatko pienet ja vaihtoehtoiset kohteet tarjota uuden näkökulman Suomi-matkailuun? Yrittäjät ja aktiivit varautuvat rajoituksiin ja suhtautuvat tulevaan kesään odottavaisin mielin.

Peruttu, suljettu, siirretty. Egenland -kulttuurimatkaohjelman kyselykierros matkailun pienten toimijoiden parissa kertoo, että tilanne ympäri Suomea on haastava.

Kevään peruutusaallosta ja matkailun täydellisestä hiljenemisestä huolimatta voi vähitellen nähdä viitteitä kotimaanmatkailun asteittaisesta heräämisestä. Tulevaan kesään suhtaudutaan varovaisen myönteisesti ja toimintaa on on suunniteltu vastaamaan hallituksen rajoituksia ja suosituksia.

Matkailun asiantuntijat näkevät, että pienillä toimijoilla voi olla poikkeuksellisena kesänä myös ennennäkemätön mahdollisuus valloittaa matkailijat.

Koko alalla on näytön paikka, että pystytään tarjoamaan ihmisille hienoja kokemuksia ja elämyksiä myös tulevaisuutta varten.― tutkimuspäällikkö Juho Pesonen

Monelle pienelle kahvilalle ja matkailualan toimijalle tilanne on ollut tukala. Rajoitusten alkaessa ovet suljettiin muun muassa vitostien varrella sijaitsevan Hiljaisen kansan yhteydessä toimivassa Niittykahvilassa.

– Koronahan iski kuin puulla päähän. Pökkerössä ja ”onko tämä totta” -tunnelmissa meni joku tovi, kertoo yrittäjä Ritva Huttunen Suomussalmelta.

Tammisaaressa Anne Ingman odottaa, että pääsisi jälleen järjestämään taiteilija Helene Schjerfbeckin elämään perustuvia kävelykierroksia.

Tälle keväälle olisi ollut ennätysmäärä ryhmävarauksia, jotka kaikki on peruttu. Nyt hänen yrityksensä, keskustan Café Schjerfbeck, sinnittelee muiden ravintoloiden ja kahviloiden tapaan take away -myynnin varassa.

– Pieniä ja suuria kahviloita ja ravintoloita on kohdeltu tämänhetkisissä rajoituksissa samalla tavoin, miettii Ingman. Linjaukset tuntuvat perustuvan suuria asiakasmääriä palvelevien ja alkoholia myyvien, Helsingissä toimivien yritysten toimintaan.

– Kaikki vuoden alussa sovitut aikataulut ovat menneet heikunkeikun. Nyt kaikki pitää suunnitella uudestaan sekä artistiemme että vierailijoidemme kanssa, kertoo pienen oopperatalon La Kalan johtaja Marie Finne-Bray Sumiaisten kylästä Keski-Suomesta.

– Sisukkaasti emme halua peruuttaa mitään, vain siirtää. Annan sitten periksi kun sen aika tulee eteen, en vielä siis ennakoi.

En sångerska klädd i peruk sjunger opera.
Sumiaisten kylän La Kalassa järjestetään konsertteja mahdollisesti vielä tulevana kesänä. En sångerska klädd i peruk sjunger opera. Kuva: Yle/Harri Anttila ooppera

Hiljainen kansa -teoksen heinäseiväshahmo, jolla t-paita, jossa teksti "Tää on niin tätä".
Suomussalmen Hiljainen kansa odottelee vaiti tulevaa kesää. Taideteos on auki ympäri vuorokauden, koko vuoden. Hiljainen kansa -teoksen heinäseiväshahmo, jolla t-paita, jossa teksti "Tää on niin tätä". Kuva: Yle / Harri Anttila Hiljainen kansa,Suomussalmi,ympäristötaide,ympäristötaideteos,pellot,egenland_Suomussalmi

Poikkeuksellinen kesä suotuisa pienille kohteille?

Tänä kesänä matkailualalla yritetään torjuntavoittoa, sillä viime vuosien kasvun jälkeen kotimaan matkailun ennakoidaan supistuvan huomattavasti, kertoo tutkimuspäällikkö Juho Pesonen Itä-Suomen yliopistosta.

Samalla pienten ja vaihtoehtoisten matkailukohteiden kannalta tuleva kesä voi olla jopa suotuisa, koska suuret festivaalit ja tapahtumat on peruttu, asiantuntijat arvioivat.

– Mikrojutut voivatkin olla entistä kiinnostavampia juuri tämän takia. Ne tarjoavat toisen näkökulman siihen mitä kotimaan matkailu voi olla, toteaa Pesonen.

– Olisi hienoa, jos suomalaiset vierailisivat kesän aikana pienemmissä ja vähemmän tunnetuissa matkakohteissa, sanoo myös toimitusjohtaja Timo Lappi Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:stä. Suurten tapahtumien peruuntuminen tietää hänen mukaansa vaikeuksia monelle kunnalle.

Pienten kohteiden vahvuutena Pesonen pitää sitä, että ne eivät tarvitse valtavia asiakasmassoja toimiakseen. Tärkeää on nyt löydettävyys, että kohteiden olemassaolosta tiedetään. Pidemmän päälle Pesosen mukaan on ratkaisevaa se, kuinka innovatiivisia matkailualan toimijat pystyvät olemaan.

En kanin står på golvet inne i ett stall, med fyra personer i bakgrunden.
Torniossa sijaitsevassa Farm Escape -yrityksessä maatilapakopelit jatkuvat erityisjärjestelyiden avulla. En kanin står på golvet inne i ett stall, med fyra personer i bakgrunden. Kuva: Yle/Eva Pursiainen kaniini

Kyselyssä monet kohteet ovat onnistuneet sopeuttamaan toimintaansa rajoituksia vastaaviksi, ja kesään valmistaudutaankin erityisjärjestelyjen avulla. Vierailijoiden kulkureittejä on mietitty uusiksi, ryhmien osallistujamäärää on pienennetty ja aikatauluja harvennettu.

Useasta kohteesta kerrotaan myös, että tiloja on raivattu väljemmiksi ja siivousta tehostettu. Pienet toimijat voivat myös reagoida nopealla aikataululla ja pitää suunnitelmia osin vielä auki.

– Nythän on jännää, että saako paikalla olla 50 vai 60 ihmistä vai enemmän, miettii Eetu Floor tulevan kesän tapahtumista Lahdessa Sopenkorven Kesannolla.

Teollisuusalueelle on kunnostettu viime vuosina kaupunkilaisten kohtaamis- ja tapahtumapaikkaa. Floor arvioi, että ainakin pienet konsertit voisivat onnistua. Järjestäjää tietenkin mietityttää turvallisuus, vaikka alueella on helppo pitää etäisyyttä muihin.

Ryhmä ihmisiä tekevät joogaharjoitteita nurmikolla.
Sopenkorven Kesannolla joogataan ja järjestetään tapahtumia ensi kesänä rajoitusten puitteissa. Ryhmä ihmisiä tekevät joogaharjoitteita nurmikolla. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Egenland,Sopenkorpi,jooga

Tuleva kesä on näytön paikka

Pesonen pitää tulevaa kesää odotusten lunastamisen kesänä suomalaiselle matkailualalle.

– Koko alalla on näytön paikka, että pystytään tarjoamaan ihmisille hienoja kokemuksia ja elämyksiä myös tulevaisuutta varten.

Egenlandin kyselyn vastauksissa kuului toive myös alan sisältä siitä, että oltaisiin kekseliäitä ja tartuttaisiin tilaisuuteen.

– Tällainen hetki on hyvä kokeiluille. Nyt on mahdollista miettiä seuraavaa askelta, haaveilla ja suunnitella uutta: millaista kaupunkiympäristöä tai yhteiskuntaa haluaisin olla kehittämässä? sanoo Sopenkorven Kesannon vetäjä Eetu Floor.

Japanilaista kulttuuria esittelevän Ranuan Japani-talon yrittäjä Tuija Seppänen uskoo, että entistä enemmän kiinnitetään huomiota palvelun tasoon ja yksilöityihin palveluihin.

– Toivon, että matkailutoimijat olisivat rohkeita kehittämään palveluja sisältä päin, arvostamaan omaa työtään ja tuomaan luovan panoksensa esille. Kriisitilanteessa on pakko toimia ja usein siitä syntyy superhyviä juttuja.

Matkailussa on kyse myös sosiaalisen ja kulttuurisen hyvinvoinnin luomisesta.― tutkimuspäällikkö Juho Pesonen

Ei vain rahasta

Matkailussa on kyse myös sosiaalisen ja kulttuurisen hyvinvoinnin luomisesta, sekä matkailijoiden keskuudessa että niillä paikkakunnilla ympäri Suomea, joissa vieraillaan, tutkimuspäällikkö Pesonen muistuttaa.

– Vaikka usein puhutaan vain matkailun euromääristä, on myös paljon tärkeää aineetonta hyvinvointia.

– Nyt pitää tuottaa sellaisia tuotteita ja palveluita, että ne, jotka tutustuvat oikeastaan ensimmäistä kertaa kotimaan matkailuun, ovat tyytyväisiä ja saavat hyvän fiiliksen.

Keltaiseen takkiin ja kumisaappaisiin pukeutunut nainen seisoo puistolabyrintin keskikohdassa katsoen kohti merta. Taustalla konttisatama.
Vanhasta öljysatamasta kunnostettu Katariinan Meripuisto Kotkassa on suosittu kohde kaupunkilaisten ja ulkopaikkakuntalaisten keskuudessa. Keltaiseen takkiin ja kumisaappaisiin pukeutunut nainen seisoo puistolabyrintin keskikohdassa katsoen kohti merta. Taustalla konttisatama. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Katariinan meripuisto,labyrintit,puistot

Tällä hetkellä on vaikea tietää, kuinka kauas ulottuvaa matkaa kannattaa suunnitella. Entä jos suuntaisikin lähelle?

– Ihmiset tapaavat olla hemmablinda, sokeita omalle kotiseudulleen, pohtii kesäpuodin pitäjä Monika Nissander Södra Vallgrundin kylästä Raippaluodosta.

Puistot, luontopolut, kaupunkien ulkotilat ja ulkoilmanäyttelyt ovat esimerkkejä kesäkohteista, joissa voi luultavasti vierailla huoletta, kunhan välttää ruuhkia.

Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen on puhunut usean vuosikymmenen ajan puistojen ja lähiluonnon merkityksestä ihmisten hyvinvoinnille.

Kotkan mainetta keränneissä puistoissa onkin kolkuteltu kävijäennätyksiä tänä keväänä, vaikka järjestetyt ryhmämatkat, kuten koululaisten retket, ovat jääneet pois.

– Näinä aikoina puistot ja lähimetsät ovat mitä paras ja suositeltavinta vaihtelua varsinkin kotona karanteenissä olemiseen. Mikäli aktiivisemmassa käytössä oleva keskeisempi puisto arveluttaa, voi aina valita syrjäisemmän puiston, rannan tai lähimetsän, Laaksonen suosittelee.

Kouvolassa Sippolan kylässä Taidekeskus Antareksessa avautuu kesän alussa metsäalueelle sijoittuva ympäristötaidenäyttely Meijerin metsä, johon taidetta tekee reilu kymmenen suomalaista taiteilijaa.

– Metsään on vapaa pääsy, ja koska olemme ulkona niin tartuntariski on kyllä mitätön. Uskon että suomalaiset ovat jo oppineet pitämään turvaväliä, toteaa Tiiu Anttinen Antareksesta.

Myyrmäen juna-aseman julkisivu, värikäs seinämaalaus.
Myös kaupungeista löytyy kiehtovia lähikohteita. Vantaan Myyrmäessä on satsattu katutaiteeseen. Myyrmäen juna-aseman julkisivu, värikäs seinämaalaus. Kuva: Yle / Harri Anttila Myyrmäki,Myyrmäen rautatieasema,katutaide,Unkolor Distinto

Välivuosi harmittaa Haukivuorella ja Karkkilassa, mutta katseet suunnataan kohti tulevaa

Karkkilassa eivät tänä kesänä soi ukulelet eikä Mikkelin Haukivuoressa ryvetä turvesuolla lentopallon merkeissä. Kukulele ja Suolentopallon MM-kisat kuuluvat niihin kesätapahtumiin, jotka on jouduttu siirtämään ensi vuoteen.

Pienillä paikkakunnilla tapahtumat ovat olleet kesän kohokohtia, ja välivuosi harmittaa.

– Nyt katseet kääntyvät kesään 2021. Tärkeää olisi, että pidetään toivoa yllä paremmasta tulevaisuudesta, toteaa Kukulelen Jaana Ihatsu.

– Haukivuori kyllä tulee olemaan hiljainen tänä kesänä, miettii suolentopallokisojen järjestäjä Tiina Janhunen.

– Mahtavasti joukkueet ja yhteistyökumppanit ottivat tiedon vastaan, ehkä se oli juuri se suurin huoli ja inhottavin osuus, kun joutui asiasta kertomaan.

Välivuoden Janhunen aikoo käyttää uusien ideoiden miettimiseen.

– Emme edes halua ajatella, etteikö ensi kesänä olisi mahdollista suolentistä järjestää!

Joukkue iloisia suolentopallon pelaajia pukeutuneina punaisiin uimapukuihin, ruskean möhnän peitossa.
Haukivuoren suolla pelataan seuraavan kerran kesällä 2021. Joukkue iloisia suolentopallon pelaajia pukeutuneina punaisiin uimapukuihin, ruskean möhnän peitossa. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Egenland,Suolentopallo,joukkue

Kyselyyn vastasi toukokuun alussa 37 Egenland-ohjelmassa mukana ollutta matkailualan yrittäjää ja toimijaa ympäri Suomea. Egenland on yleisön vinkkeihin perustuva ohjelma ja netin matkaopas, joka esittelee vaihtoehtoisia kotimaan matkakohteita.

Keskustele

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Egenland

Uusimmat sisällöt - Egenland