Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Walesin karu luonto – merellisten maisemien myyttinen maa

Walesin luonto on täynnä vastakohtaisuuksia.
Wales tekee vaikutuksen luonnonkauniilla rannikollaan. Walesin luonto on täynnä vastakohtaisuuksia. Kuva: Hans-Peter Kuttler / NDR Naturfilm / DocLights for NDR Yle TV1,Avara luonto: Walesin karu luonto

TV1 lauantaina 30.5.2020 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 31.5. klo 8.05, Areenassa

Ison-Britannian länsiosassa sijaitsee myyttinen maa, josta löytyy lähes koskemattomia elinalueita, pohjoisen karuja vuoristoja ja etelän kumpuilevia maisemia.

Pienikokoisen Walesin luonto on täynnä vastakohtaisuuksia.

Wales innoitti kirjailija J. R. R. Tolkienin kirjoittamaan kuuluisan Taru sormusten herrasta -trilogiansa. Karuihin luonnonmaisemiin sijoittuu myös moni draamasarja.

Walesin luonto on täynnä vastakohtaisuuksia.
Villivuohi. Walesin luonto on täynnä vastakohtaisuuksia. Kuva: Hans-Peter Kuttler / NDR Naturfilm / DocLights for NDR Yle TV1,Avara luonto: Walesin karu luonto
Walesin luonto on täynnä vastakohtaisuuksia.
Vuoristoponeja. Walesin luonto on täynnä vastakohtaisuuksia. Kuva: Hans-Peter Kuttler / NDR Naturfilm / DocLights for NDR Yle TV1,Avara luonto: Walesin karu luonto

Snowdonian rosoisilla ja vaikeapääsyisillä kallioilla elää villivuohia. Vuohet tuotiin Walesiin alun perin viime jääkauden lopulla ja jotkut yksilöt pääsivät karkuun. Pitkä, tiheä karvapeite ja varmat askeleet ovat tarpeellisia ominaisuuksia vuorilla.

Walesin 2700 kilometriä pitkä rantaviiva on täynnä rosoisia kallioita ja jyrkkiä rinteitä. Niissä näkyy rantaan hakkaavan meren voima. Meressä elää noin 5000 harmaahyljettä. Joka syksy nämä jopa 300 kiloa painavat eläimet etsivät onkaloista suojaa välillä tuhoisiltakin myrskyiltä.

Walesin luonto on täynnä vastakohtaisuuksia.
Vuoristopuro elävöittää karua maisemaa. Walesin luonto on täynnä vastakohtaisuuksia. Kuva: Hans-Peter Kuttler / NDR Naturfilm / DocLights for NDR Yle TV1,Avara luonto: Walesin karu luonto

Avaran luonnon Walesin karu luonto -dokumentin kuvannut ja ohjannut Hans-Peter Kuttler on tallentanut maan luontoa kahden vuoden ajan. Dokumentissa Kuttler kuvaa Ison-Britannian villiksi länneksi kutsutun alueen luontoa aivan uudesta näkökulmasta.

Wales – Great Britain´s Wild West. Ohjaus: Hans-Peter Kuttler. Tuotanto: NDR Naturfilm/DocLights/NDR/Arte/ORF, Saksa. Lukijana on Valtteri Tuominen.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.