Hyppää pääsisältöön

Historia: Ruotsalaiset Korean sodassa

Ruotsi osallistui Korean sotaan ylläpitämällä sairaalaa.
Ruotsin Punainen Risti huolehti sodan aikana myös siviilipotilaista. Ruotsi osallistui Korean sotaan ylläpitämällä sairaalaa. Kuva: AKA-Film Yle TV1,Historia: Ruotsalaiset Korean sodassa

TV1 maanantaina 25.5.2020 klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaina 30.5. klo 7.00, Areenassa

Korean sotaa kutsutaan unohdetuksi sodaksi, vaikka yli kolme miljoonaa ihmistä menetti sodassa henkensä. Korean sodan syttymisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta.

Vuonna 1950 alkaneen sodan jäljiltä ei ole virallisesti solmittu rauhaa vieläkään. Osapuolten välillä vallitsee aselepo. Pohjois-Koreaa ja Kiinaa vastassa olivat Yhdysvaltojen johtamat Yhdistyneiden kansakuntien joukot.

Harva tietää, että Ruotsi osallistui sotaan ylläpitämällä sairaalaa. Ruotsi rakensi kenttäsairaalan Etelä-Korean Busaniin sodan ensimmäisinä kuukausina. Kyseessä oli Ruotsin suurin humanitaarinen ponnistus oman maan ulkopuolella.

Toiselle puolella maapalloa lähti 1124 ruotsalaista. Operaatioon osallistuneista on vielä muutama elossa.

Ruotsalaisessa dokumentissa Ruotsalaiset Korean sodassa kuullaan lääkäreiden, hoitajien ja potilaiden tarinoita sodasta sekä kokemuksia ainutlaatuisesta sairaalasta.

Mukana olleiden kertomukset ovat mitä suurimmassa määrin eläviä. Apuun rientäneiden muistot eivät ole painuneet unohduksiin.

Svenskarna i Koreakriget. Tuotanto: AKA Film, Ruotsi, 2019. Lukijana on Tuija Westerholm.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.