Hyppää pääsisältöön

Laulu antaa Lindbergille ryhtiä

Magnus Lindbergin teokset ensilevyttää yleensä Radion sinfoniaorkesteri, ja niin nytkin, vaikka uutuuslevyn teokset Lindberg sävelsi hiljattain Lontoon filharmonisen orkesterin residenssisäveltäjänä. Alkusoiton tapainen Two episodes sekä pitkä vokaaliteos Accused eivät paljasta Lindbergin työkalupakista uutuuksia, mutta lauluteoksen ryhdikkyys saa odottamaan tulevaa oopperaa.

Lindberg / Komsi & RSO
Lindberg / Komsi & RSO Uudet levyt

Sehän tiedetään, että sävelkieleltään Lindberg lipuu alati sointuisampaan suuntaan. Uuden levyn kannessa komeilee kahle kuin muistumana Kraftin melusta, mutta nyt kuva viittaa paremminkin nykylindbergiaanisiin harmoniaketjuihin, joiden myöhäisromanttiset sointufunktiot vaativat esittäjiltään erilaista tarkkuutta kuin modernistinen kihinä. RSO ja Hannu Lintu tuntevat Lindberginsä ja tekevät aiemmilta levyiltä tuttua laatua, mutta jään murehtimaan Two episodes -teoksen vaskivallien intonaatioita. Tonaalisuuden, teknisesti vaativan tekstuurin ja kirpeyden yhdistelmä ei suju vaskilta rikkeettömän uljaasti, vaikka sitä Lindbergin säihkyvä showbisnes vaatisi.

Accused-teoksessa nyky-Lindbergin sointuisa ja sulava episodisuus saa aivan uutta ryhtiä vaativasta, näyttävästä lauluosuudesta. Sointuketjut tuntuvat mielekkäiltä, kun niiden tehtävänä on kannatella laulumelodiaa, ja kun tekstin rytmi ja sisältö jäsentävät musiikkia, episodisuus näyttäytyy hyvänä reagointina.

Lindberg ei vielä sävellä kovin palkitsevaa bel canto -linjaa, muttei tarvitsekaan, koska Anu Komsin tarkkana kimmeltävä koloratuuri löytää jokaisen sävelen paikan ja merkityksen. Kolmeen kuulusteluun perustuva teksti innoittaa Lindbergin häpeilemättömän dramaattisiin tehokeinoihin ja saa Komsilta huikaisevan, hyytävän tulkinnan.

Kun lopun vapauttava vokaliisi päättyy, jään vesi kielellä odottamaan sitä oopperaa, jonka Lindberg on pian luvannut säveltää. Odotukset ovat korkealla, kunhan Lindbergin sointuisa, sulava ja dramaattinen nykytyyli yhdistyy hyvään lauluun ja jäsenneltyyn tekstiin, kuten tällä levyllä.

Magnus Lindberg: Accused; Two episodes. - RSO/Hannu Lintu, sekä Anu Komsi, sopraano. (Ondine, ODE 1345-2)

Kuuntele Uudet levyt 19.5.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • BIS-yhtiön parhaat joulureseptit maustetaan kansanmusiikilla

  Levyarvostelu

  Oman jouluni voimasoittolistalta löytyy levy-yhtiö BISin kaksi Folkjul-levyä, joilla ruotsalainen kansanmusiikki ja Gunnar Idenstamin urkusärmikkyys yhdistetään tuttujen joululaulujen säkenöiviin kuorosovituksiin. Hyvää joulureseptiä ei kannata liikaa muuttaa: BIS leipoo samalla ohjeella joululevyjä myös norjalaisten kanssa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 2014 ja uusi täksi jouluksi.

 • Ilmiliekin ja Salokosken joulu loistaa yksinkertaisesti kuin kynttilä

  Levyarvostelu

  Laulaja Emma Salokoski ja Suomi-jazzin ykköskvartetti Ilmiliekki ovat aiemmilla yhteislevyillään luodanneet suomenruotsalaista kansanlaulua ja runoutta. Nyt ilmestynyt joululevy kurottaa suomenkielisen kulttuurin puolelle ja omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, mutta jatkaa musiikillisesti samaa linjaa.

 • Joulun tapahtumarikkain oratorio on koottu varhaisbarokin helmistä

  Levyarvostelu

  Joulun käyttömusiikissaan varhaisbarokin saksalaiset kanttoriurkurit käsittelivät työnsä puolesta joulun kaikkia tapahtumia ja tunnelmia. Ei siis ihme, että tämän joulun etevin jouluoratorio on kasattu laittamalla sopivia barokkilöytöjä joulutapahtumien mukaiseen järjestykseen. Asialla on mainio Clematis-yhtye, joka on kaivanut arkistoja syvältä mutta hyvin levylleen O Jesulein.

 • Monteverdi saa joulun säihkymään

  Levyarvostelu

  Säihkettä ja suurenmoisuutta jouluunsa saa kätevällä ja ekologisella tavalla, kun lainaa ne Venetsian jouluvespereistä 1600-luvun alusta. Silloin säveltäjämestari Claudio Monteverdi ahkeroi Pyhän Markuksen katedraaliin niin juhlavia joulumusiikkikokonaisuuksia, että niitä tultiin kuuntelemaan ympäri Eurooppaa. DG-yhtiön jouluisella kärkituotteella kuullaan tällainen jouluvesper kapellimestari Andrea Marconin ennallistamana, ja harvoin on joulu kuulostanut yhtä komealta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua