Hyppää pääsisältöön

Laulu antaa Lindbergille ryhtiä

Magnus Lindbergin teokset ensilevyttää yleensä Radion sinfoniaorkesteri, ja niin nytkin, vaikka uutuuslevyn teokset Lindberg sävelsi hiljattain Lontoon filharmonisen orkesterin residenssisäveltäjänä. Alkusoiton tapainen Two episodes sekä pitkä vokaaliteos Accused eivät paljasta Lindbergin työkalupakista uutuuksia, mutta lauluteoksen ryhdikkyys saa odottamaan tulevaa oopperaa.

Lindberg / Komsi & RSO
Lindberg / Komsi & RSO Uudet levyt

Sehän tiedetään, että sävelkieleltään Lindberg lipuu alati sointuisampaan suuntaan. Uuden levyn kannessa komeilee kahle kuin muistumana Kraftin melusta, mutta nyt kuva viittaa paremminkin nykylindbergiaanisiin harmoniaketjuihin, joiden myöhäisromanttiset sointufunktiot vaativat esittäjiltään erilaista tarkkuutta kuin modernistinen kihinä. RSO ja Hannu Lintu tuntevat Lindberginsä ja tekevät aiemmilta levyiltä tuttua laatua, mutta jään murehtimaan Two episodes -teoksen vaskivallien intonaatioita. Tonaalisuuden, teknisesti vaativan tekstuurin ja kirpeyden yhdistelmä ei suju vaskilta rikkeettömän uljaasti, vaikka sitä Lindbergin säihkyvä showbisnes vaatisi.

Accused-teoksessa nyky-Lindbergin sointuisa ja sulava episodisuus saa aivan uutta ryhtiä vaativasta, näyttävästä lauluosuudesta. Sointuketjut tuntuvat mielekkäiltä, kun niiden tehtävänä on kannatella laulumelodiaa, ja kun tekstin rytmi ja sisältö jäsentävät musiikkia, episodisuus näyttäytyy hyvänä reagointina.

Lindberg ei vielä sävellä kovin palkitsevaa bel canto -linjaa, muttei tarvitsekaan, koska Anu Komsin tarkkana kimmeltävä koloratuuri löytää jokaisen sävelen paikan ja merkityksen. Kolmeen kuulusteluun perustuva teksti innoittaa Lindbergin häpeilemättömän dramaattisiin tehokeinoihin ja saa Komsilta huikaisevan, hyytävän tulkinnan.

Kun lopun vapauttava vokaliisi päättyy, jään vesi kielellä odottamaan sitä oopperaa, jonka Lindberg on pian luvannut säveltää. Odotukset ovat korkealla, kunhan Lindbergin sointuisa, sulava ja dramaattinen nykytyyli yhdistyy hyvään lauluun ja jäsenneltyyn tekstiin, kuten tällä levyllä.

Magnus Lindberg: Accused; Two episodes. - RSO/Hannu Lintu, sekä Anu Komsi, sopraano. (Ondine, ODE 1345-2)

Kuuntele Uudet levyt 19.5.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • Kolesnikov ottaa hellän lähikontaktin Goldbergeihin

  Levyarvostelu

  Johann Sebastian Bachin Goldberg-muunnelmat, kosketinsoitinmusiikin kruununjalokivi, on vuosien saatossa kasvanut minulle läheiseksi. Tässä ohjelmassa olen esitellyt siitä kymmeniä tulkintoja, ja kaikki ne ovat avanneet teokseen uusia näköaloja. Nyt kun nuori suosikkipianistini Pavel Kolesnikov tarttui teokseen, odotukseni olivat ennätyskorkealla - ja enimmäkseen täyttyivät. Ainakin Kolesnikov tarkastelee Goldbergejä useammasta kulmasta kuin muut.

 • Yliannos hiljaista ja kaunista

  Levyarvostelu

  Brittiläisen yhtyelaulun kiiltävin kärki Voces8 on vuosien mittaan levyttänyt erittäin paljon erittäin kaunista ja hiljaista kuoromusiikkia. Kahdeksikon uusi julkaisu After Silence sisältää kuitenkin peräti tuplalevyn verran sitä itseään, mikä on haaste. Levy ei erotu kauniiden ja hiljaisten kuorolevyjen paljoudesta, eivätkä sen kappaleet erotu toisistaan. Kenties se on tarkoituskin.

 • Arttu Katajan lied ei jätä kysyttävää

  Levyarvostelu

  Baritoni Arttu Kataja tekee mitä komeinta uraa Keski-Euroopassa, kotipesänään Berliinin valtionooppera. Yleensä oopperatähtien ruuhkavuosiin ei mahdu liediä, mutta Kataja laittoi mahtumaan ja äänitti levyllisen otsikolla Serious Songs (Vakavia lauluja), pianistinaan Pauliina Tukiainen, joka myös vaikuttaa Saksassa. Levy on uskottavinta suomalaista liediä vuosikausiin, ja häkellyttävä todiste Katajan auktoriteetista.

 • Vapaasäestyskurssin yöjatkot vai ECM:ää?

  Levyarvostelu

  Levy-yhtiö ECM:n klassinen label New Series on luonut vankan brändinsä löytämällä mystisen minimalismin ja yhdistämällä perusohjelmistoa modernismiin. Usein julkaisut kuitenkin lipsahtavat kohti valkoista, melankolista taidejatsia. Niin tekee myös sellisti Anja Lechnerin ja jazz-pianisti Francois Couturier'n uutuus Lontano, joka harhailee tekotaiteellisen muniinpuhaltelun ja vakavan sielunviiltävyyden välisellä jättömaalla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua