Hyppää pääsisältöön

Testaa tunnistatko luontokohteet – tänä kesänä lumoudutaan perinnemaisemista!

Retkeilijä kävelee metsässä pitkospuilla.
Suomi tarjoaa kesällä parastaan – retkeile luonnossa tai ihastele vanhoja maalaismaisemia. Retkeilijä kävelee metsässä pitkospuilla. Kuva: Rami Valonen retkeily

Joko teet lomasuunnitelmia? Seuraa pörriäisten esimerkkiä ja suuntaa niityille, kedoille ja vanhoihin suomalaisiin perinnemaisemiin. Upeita, suojeltuja luontokohteita löytyy läpi Suomen, Saaristomereltä Utsjoelle.

Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa kymmeniä suojelualueiden perinneympäristöjä, jossa pörisee mahtava pölyttäjäpopulaatio. Osaan näistä pääset sinäkin käymään. Testaa tunnistatko kohteet kuvista ja vinkeistä!

Maatalous ja maaseutu ovat muuttuneet, ja perinnebiotoopit eli erilaiset niityt, hakamaat ja metsälaitumet ovat uhanalaisimpia luontotyyppejä Suomessa. Näitä pörriäisen pesä- ja ravintopaikkoja pelastetaan suojelualueilla ja yksityismailla niittämällä ja laiduntamalla. Tätä työtä tekee Metsähallituksen Luontopalvelut ja iso määrä muita eri tahoja.

Myös sinä voit olla apuna! Osallistu niitto- ja muihin talkoisiin, ryhdy lammaspaimeneksi, ota kummikohde tai vuokraa eläimillesi kesälaidun.

Pörriäisiä ei kuitenkaan pelasteta yksin suojelualueilla, vaan myös panoksesi maatilalla, omalla pihalla tai parvekkeella on elintärkeä. Ryhdytään sanoista tekoihin ja pelastetaan yhdessä pörriäiset!

Edit: Poistettu linkki Pörriäistekolaskuriin. Laskuri suljettu./3.3.2021/Tiina Jensen

Toimittajat: Tiina Jensen, Heli Rekiranta

Asiantuntija:

suojelubiologi
Katja Raatikainen
Metsähallitus, Luontopalvelut
#helmi #luontoonfi #retkietiketti

Lisää aiheesta:

Tietoa Metsähallituksen retkikohteista ja aukioloajoista
Suomalaiset jokamiehenoikeudet – maailman laajimmat oikeudet mennä metsään!
Jokamiehenoikeudet suojelualueilla
Retkietiketti – kun säännöt ovat hallussa, olet valmis retkelle!