Hyppää pääsisältöön

Aution saaren elokuvat – Teema ♥ Sodankylä

Charles Chaplin värjöttelee kylmässä mökissä elokuvassa Kultakuume.
Charles Chaplin värjöttelee kylmässä mökissä elokuvassa Kultakuume. Kuva: Mk2 Films Sas Kultakuume (elokuva),teeman elokuvat

Teema ja Sodankylän elokuvajuhlat tuovat Sodankylän ainutlaatuisen tunnelman kotisohville kesällä 2020.

Aution saaren elokuvat on sarja klassikkoelokuvia, joita ovat valinneet omiksi ikisuosikeikseen Sodankylässä vierailleet ohjaajat (ja yksi kriitikko). Elokuvia nähdään Teemalla lauantai-iltaisin 6.6. – 29.8.2020.

Johdatuksena elokuviin nähdään katkelmia keskusteluista, joissa ohjaajat kertovat valinnoistaan. Sodankylän elokuvajuhlien ikimuistoisimpia hetkiä ovat tekijävieraiden aamukeskustelut, joissa pureudutaan vieraiden elämänvaiheisiin, tuotantoon ja vaikuttaviin elokuvaelämyksiin.

Ensimmäiset vuosikymmenet keskusteluja luotsasi niiden isä, "elämää suurempi" elokuvatietäjä Peter von Bagh. Nykyään perinnettä jatkaa kumppaneineen Timo Malmi, von Baghin seuraaja festivaalin taiteellisena johtajana.

Tilaisuudet huipentaa odotettu vakiokysymys: "Minkä elokuvan ottaisit autiolle saarelle?" Teeman kesän elokuvasarjassa valintansa tekevät mestariohjaajat Krzysztof Kieslowskista Chantal Akermaniin ja Emir Kusturicasta Jean-Pierre Dardenneen.

Teemalla nähtäviä keskusteluja vetää Peter von Bagh lukuun ottamatta vuonna 2015 kuvattua keskustelua Whit Stillmanin kanssa, jossa vetäjinä ovat Neil McGlone ja Otto Kylmälä.

Elokuvasarjan aloittaa Orson Wellesin usein maailman parhaaksi elokuvaksi valittu Kansalainen Kane. Sarjassa nähdään myös mm. Charles Laughtonin huijarisaarnaajasta kertova film noir -helmi Räsynukke, nuorena kuolleen Jean Vigon L’Atalante ja Jean Renoirin keskeneräiseksi jäänyt mestariteos Retki maalle. Elokuun pimeneviä iltoja ilahduttavat Charles Chaplinin rakastettu komedia Kultakuume ja Vittorio De Sican elokuvataiteen suuriin klassikoihin lukeutuva Polkupyörävaras. Sarjan huipentaa Marilyn Monroen tähdittämä Piukat paikat.

Sodankylän elokuvajuhlien online-festivaalia vietetään 10.–14.6.2020. Sen ohjelmistoon voi tutustua Sodankylän festivaalin sivuilla 28.5. alkaen!

Lauantai 6.6. Matti Kassilan valinta: Kansalainen Kane

Areenassa 90 päivää

Käsi pitelee lasista "lumisadepalloa", jonka sisällä on pieni mökki talvimaisemassa. Kuva elokuvasta Kansalainen Kane.
Käsi pitelee lasista "lumisadepalloa", jonka sisällä on pieni mökki talvimaisemassa. Kuva elokuvasta Kansalainen Kane. Citizen Kane,teeman elokuvat

Matti Kassila (1924–2018) valitsi autiolle saarelle Orson Wellesin elokuvan Kansalainen Kane (Citizen Kane, 1941). Monen "kaikkien aikojen parhaan elokuvan" listan kärkipaikoille yltävä draama pitää katsojaa lujasti koukussa, kun uuttera reportteri yrittää selvittää miljonäärin jälkeenjäänyttä salaisuutta ja samalla tulee piirtäneeksi kuvan mahtimiehen onnettomasta, yksinäisestä elämästä.

Matti Kassila oli vieraana Sodankylässä vuonna 2003, jolloin hänelle suomalaisen elokuvan kantavana voimana myönnettiin Sodankylä-palkinto.

Suomalaisen elokuvan historiassa Matti Kassila edustaa harvinaisella tavalla tekijää, jonka ura alkoi kotimaisen studiotuotannon kultakaudella jo 1940-luvulla ja jatkui luomisvoimaisena yli 1960-luvun alkuvuosien suuren murroksen.

Studioiden kiireisen (heikompien ohjaajien käsissä usein hutiloivan) tuotantotavan keskellä aloittanut Kassila rakensi oman osaamisensa tietoisesti perusasioiden ja kokemusperäisen ammattitaidon varaan, ja niinpä hänelle oli yhtä luontevaa ohjata komediaa, melodraamaa tai suoraviivaista rikosjännäriä. Ei ehkä ole aivan harhaanjohtavaa verrata Kassilaa parhaisiin studiomuusikoihin, joiden erikoisalaa on juuri se, että mikä tahansa sujuu, jopa prima vista. Helpolta näyttävän osaamisen takana on tietenkin valtava työmäärä ja laaja sivistys.

Vaikka Kassilan ura ei missään tapauksessa kiteydy vain komisario Palmu -filmatisointeihin, niiden asema kotimaisen klassikkoelokuvan ylittämättöminä yleisösuosikkeina varmistanee Kassilan paikan kansakunnan kaapin päällä kauas tulevaisuuteen.

Kansalainen Kanen ovat valinneet Kassilan (2003) lisäksi myös Krzysztof Kieślowski (1989), Jerry Schatzberg (2001) ja Roy Ward Baker (2005).

Teemalla nähdään lisäksi perjantaina 5.6. elokuva Murha vailla syyllistä, joka on tosipohjainen draama eräästä skandaalista Kansalainen Kanen esikuvana olleen sanomalehtimoguli William Randolph Hearstin elämässä.

Lauantai 13.6. Jan Troellin valinta: Räsynukke

Areenassa 7 päivää

Näyttelijänä tunnetun Charles Laughtonin ohjaama Räsynukke (The Night of the Hunter, 1955) oli ruotsalaisohjaaja Jan Troellin valinta vuonna 2013. Se on elokuvana mustinta film noiria, ja pääosassa Robert Mitchum tekee hurjan suorituksen kiertävänä saarnaajana – ja sarjamurhaajana.

Robert Mitchum elokuvassa Räsynukke
Robert Mitchum elokuvassa Räsynukke räsynukke

Jan Troellista kirjoitti Peter von Bagh Sodankylän ohjelmaan 2013:

Jan Troell on osoittautunut kestävimmäksi ja vahvimmaksi niistä ruotsalaisista ohjaajanimistä, jotka murtautuivat kansainväliseen tietoisuuteen 60-luvulla.

Troellin esikoispitkä Tässä on elämäsi (1966) on ruotsalaisen elokuvan ensimmäisen suuruudenkauden – Sjöströmin ja Stillerin ajan – ehkä autenttisin ja omaperäisin perillinen uudessa elokuvassa: elävästi, maanläheisesti, vaikuttavan eeppisesti ja pakottoman impressionistisesti noita vaikutteita soveltava kehityskertomus.

Troellilla on aina ollut poikkeuksellinen taju siitä yhteiskunnallisesta pelilaudasta, jossa kortit on jaettu mielivaltaisesti ja jossa mikään ei ole miltä näyttää. Troell vieraili Sodankylässä edellisen kerran vuonna 1992. Silloin tuorein elokuva oli suomalaista psyykeä hirveän (ja todellisen) rikoksen kautta peilaava Il Capitano.

Upeasti 1900-luvun alkupuolta peilailevassa Ikuistetuissa hetkissä (2008) suomalaisen Maria Heiskasen näyttelemä työläisnainen voittaa arpajaisisssa kameran ja ryhtyy valokuvaajaksi. Mahdollisuus tallentaa hetkien ikuisuus antaa eletylle elämälle – ja ylivoimaisen raskaalle arjelle – merkityksen. Muiston olemus ja mennyt aika löytyvät, koska yhdistävä silta on valo: sama vuonna 1914 ja 2000-luvulla.

Lauantai 20.6. David Robinsonin valinta: Hyökkäys erämaassa

Areenassa 30 päivää

Vuonna 2010 kriitikko ja festivaalinjohtaja David Robinson valitsi autiolle saarelle lännenklassikon Hyökkäys erämaassa (Stagecoach, 1939). Elokuvan, josta alkoi suurenmoisen genren suurenmoisimman työparin pitkä yhteistyö: John Waynen ja John Fordin. Elokuvan, joka nosti westernin kertakäyttöviihteestä varteenotettavan elokuvataiteen piiriin.

Mies ja nainen vaunuissa katsoen ulos ikkunoista. Mustavalkea kuva.
Mies ja nainen vaunuissa katsoen ulos ikkunoista. Mustavalkea kuva. Kuva: Films Sans Frontieres Hyökkäys erämaassa

Peter von Bagh kirjoitti Robinsonista näin vuonna 2010:

David Robinson on klassisen brittiläisen krii­tikkosukupolven kirjoittaja: Sight and Sound -lehden toimittaja jo 50-luvulla, sitten merkittävien sanomalehtien pääkriitikko. Hän profiloi­tui alunperinkin maailmanelokuvan loistavana tuntijana, jonka erityisartikkelit venäläisesta tai unkarilaisesta elokuvasta tutkittiin tarkkaan.

Historiikki World Cinema ilmestyi 1973. Hollywood in the Twenties 1968 – ja niitäkin tunnetummat Buster Keaton 1973 ja Chaplin: His World and Art vuonna 1985. Viimeksi mainittu teos on käännetty kymmenille kielille, suomi mukaan lukien, ja on aiheensa ylittämätön selonteko.

Naiden kirjojen myötä alkoi painottua Robinsonin erityinen rakkaus ja spesiaalialue, mykkäelokuva, ja hän on itseoikeutetusti ol­lut vuosikaudet Pohjois-ltaliassa sijaitsevan Pordenonen mykkäelokuvafestivaalin, alallaan maailman merkityksellisimmän, johta­ja. Robinson on myös Sodankylän veteraani: kahden ensi kerran kävijä, joka tuolloin ilmoitti, että festivaalimme on maailman toiseksi paras. Kun uteliaisuus pakotti kysymään, mikä on paras, vastaus oli Pordenone – jonka johtaja Robinson ei vielä tuolloin ollut.

Lauantai 27.6. Krzysztof Kieślowskin valinta: Poika ja haukka

Areenassa 7 päivää

Puolalaisohjaaja Krzysztof Kieślowskin valinta vuonna 1989 oli Poika ja haukka (Kes, 1969), Ken Loachin varhainen mestariteos kiusatusta ja laiminlyödystä koulupojasta, jonka tulevaisuudennäkymät Pohjois-Englannin taantuvalla teollisuusseudulla ovat suppeat. Aukon harmauden muuriin läpäisee intohimo. Poika löytää toverikseen tuulihaukan, jonka hän kouluttaa metsästyslinnuksi vuosisataisten oppien mukaan.

Billy (David Bradley) ja hänen haukkansa Kes. Kuva elokuvasta Poika ja haukka.
Billy (David Bradley) ja hänen haukkansa Kes. Kuva elokuvasta Poika ja haukka. Kuva: MGM Poika ja haukka,teeman elokuvat

Erkki Astala kuvasi Kieślowskin uraa Sodankylän ohjelmalehdessä 1999:

"Minulle dokumentaari on suurempi taiteen muoto kuin näytelmäelokuva, koska uskon että elämä on älykkäämpi kuin minä, että se luo mielenkiintoi­sempia tilanteita kuin itse pystyn keksimään." Näin sanoi Krzysztof Kieślowski vuonna 1979, vaiheessa jossa hän itse oli lopullisesti jättämässä dokument­tielokuvaa ja siirtymässä kokonaan näytelmäelokuvaan.

Kääntäessään näytelmäelokuvissaan katseensa niihin elämän sisäisiin muotoihin joita dokumentaarin keinoin ei voi tavoittaa, Kieślowski on säilyttänyt sen tarkan otteen todellisuuden kertoviin, paljastaviin yksityiskohtiin, jotka tekivat hänestä dokumentaristina verrattoman.

Lyhyt elokuva tappamisesta (1987) ja Lyhyt elokuva rakkaudesta (1988), kaksi ensimmäistä osaa Dekalogi-sarjasta, jonka kukin osa käsittelee yhtä kymmenestä käskystä, tiivistävät hienosti Kieślowskin tähänastista uraa. Molemmat ovat metodisen tarkkoja, kerronnaltaan ankaria ja samalla tavattoman rikkaita; molempia sävyttää surullinen musta huumori, ja molemmat – hyvin erilaiset elokuvat – päätyvät lähes kaikkien Kieślowskin elokuvien tapaan pessimistisiin tuloksiin.

"En ole koskaan uskonut että voin vaikuttaa johonkin. Enemmänkin: en haluaisi koskaan vaikuttaa mihinkään. Tehdä toisia tietoiseksi – kyllä. Ja jos joku sitten siksi päättää muuttaa jotain, olen tietysti hyvin iloinen. Mutta en voi olla siihen osallisena, se on jokaisen tehtävä yksin."

Lauantai 4.7. Emir Kusturican valinta: L'Atalante

Areenassa 14 päivää

Serbialainen Emir Kusturica valitsi Jean Vigon mestariteoksen L'Atalante (1934), nuorena kuolleen ohjaajansa viimeiseksi jääneen elokuvan, jota on väitetty maailman kauneimmaksi. Se on herkän runollinen kuvaus jokilaivasta nimeltä L'Atalante ja sen miehistöstä.

Hymyilevät mies ja nainen nojaavat toisiinsa. Kuva elokuvasta L'Atalante.
Hymyilevät mies ja nainen nojaavat toisiinsa. Kuva elokuvasta L'Atalante. Kuva: Gaumont L'Atalante,teeman elokuvat

Lisäksi illlan aikana nähdään kolme muuta Jean Vigon elokuvaa: Nolla käytöksessä (Zéro de conduite, 1933), Nizzasta puheenollen (À propos de Nice, 1929) ja Taris (Taris, roi de l'eau, 1931).

Vuonna 2003 Peter von Bagh kertasi Emir Kusturican siihenastista, huimaa uraa:

1980-luvun alussa jugoslavialaisen elokuvan – sellainen maa oli kerran – piiriin nousi erityisen hieno elokuvaohjaaja, joka tun­tui voittavan erinäiset arvovaltaisimmat festivaalipalkinnot miten tahtoi aina sitä mukaa kun häneltä valmistui uusi elokuva. Näin tapahtui vielä myöhemminkin, viimeksi 1990-luvun puolivälissä Canne­sissa elokuvalla Underground.

Emir Kustu­rican elokuvat valloittivat höyhenenkevyesti elokuvan maailmat ja katsojien sydämet, ja Suomessakin nähtiin melkein tuo­reeltaan ensiksi aivan nerokas Isä on työmatkalla (1985), sitten melkein yhtä säväyttävä Mustalaisten aika (1989).

Kusturican kameroiden edessä on monikielinen ja monikulttuurinen maailma ja sen loputtomat välienselvittelyt, totut­tujen korttien uuden jaon mahdollisuudet, vuosisatojen ajan erilaisten kansojen ja kulttuurien asuttamien kaupunkien erityi­nen atmosfääri.

Karnevalististen käänteiden keskella ki­teytyvät omaleimaiset kuvat – niiden aistivoimaisuus, havainnon (ja myös kuvien) puhtaus ja viattomuus. Henkilöissä on jonkinlaista pyhää maanisuut­ta, monissa hahmoissa puhdasta runoutta ja melkein pyhaa tajua elämää hallitsevis­ta vastakohdan laeista. Tästä eivät pidot parane.

L'Atalante on ollut myös näiden Sodankylän ohjaajavieraiden valinta: Jean-Charles Tacchella 1991, Claude Goretta 2007 ja Marco Bellocchio 2013.

Lauantai 11.7. Denys Arcandin valinta: Retki maalle

Areenassa 30 päivää

Kanadalaisohjaaja Denys Arcand vieraili Sodankylässä 2002 ja valitsi autiolle saarelle Jean Renoirin keskeneräiseksi jääneen elokuvan Retki maalle (Une partie de campagne, 1936). Guy de Maupassantin novelliin perustuva 40-minuuttinen draama kertoo yhden kesäisen iltapäivän aikana syttyvän romanssin tarinan.

Hymyilevä nainen keinuu. Kuva elokuvasta Retki maalle
Hymyilevä nainen keinuu. Kuva elokuvasta Retki maalle Kuva: Panthéon Productions Jean Renoir,teeman elokuvat

Peter von Bagh kirjoitti Arcandista tuolloin mm. seuraavasti:

Denys Arcand (s. 1941) on lähtökohdiltaan dokumentaristi, jos eri muotoja luontevasti liikuttelevalle ranskalaisen Kanadan eli Quebecin kuvaajalle voi tällaisen leiman antaa.

Arcand on tuonut etsivät, mietiskelevät, itsestäänselvyyksiä välttävät ja alati uusia merkityksiä artikuloivat ominaisuutensa haasteellisista elokuvaesseistään keskelle "näytelmäelokuvaa" ja osoittanut samalla, että kovin paljon mekaanisesti uskomastamme on päin mäntyä.

Amerikkalaisen imperiumin tuho (1986) sisältää tuskin mitään toimintaa, mutta sen sijaan valtavasti puhetta ja paljon henkilökohtaisia viitteitä – eli se on prototyyppi elokuvasta, jolla ei pitänyt olla mitään tekoa "kaupallisilla markkinoilla". Toisin kävi. Tämä tragikomedia oli suuri menestys kaikkialla. Sen kevyt freudilaisuus sisältää suuren vakavuuden ja eettisyyden, josta Montrealin Jeesus (1989) jatkaa kiehtovasti kuvatessaan nuorta kaveria, joka saa äärimmäisen fiktiivisen ja samalla liiankin todellisen roolin.

Retki maalle on ollut myös Jiří Menzelin (2016) ja Fernando Trueban (2016) valinta.

Lauantai 18.7. Chantal Akermanin ja Aki Kaurismäen valinta: Auringonnousu

Areenassa 90 päivää

F. W. Murnaun Auringonnousu (Sunrise: A Song of Two Humans, 1927) palkittiin ensimmäisessä Oscar-gaalassa "ainutlaatuisen ja taiteellisen tuotannon" kategoriassa. Sen ovat valinneet autiolle saarelle belgialainen Chantal Akerman (1991) ja Aki Kaurismäki (2005).

George O'Brien ja Janet Gaynor elokuvassa Auringonnousu
George O'Brien ja Janet Gaynor elokuvassa Auringonnousu teeman elokuvat

Aki Kaurismäki on mukana sarjassa itseoikeutetusti yhtenä keskiyön auringon filmifestivaalin primus motoreista. Aki Kaurismäki oli mukana perustamassa Sodankylän elokuvajuhlia, joita vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1986 – muut perustajat olivat Mika Kaurismäki, Anssi Mänttäri ja Sodankylän kaupunki. Niinpä Aki Kaurismäki ei ole koskaan ollut festivaalin vieraana sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta vuonna 2005 oli yhtä kaikki hänen vuoronsa vastata klassiseen kysymykseen.

Vuonna 1991 Eila Anttila kirjoitti Akermanista Sodankylän festivaaliohjelmassa:

Chantal Akerman (s. 1950) on lähtöisin puolalais-juutalaisesta per­heestä, joka muutti Belgiaan 1930-luvun lopussa.

Akermanin toisesta pitkästä elokuvasta Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975) tuli sittemmin yksi kuuluisimmista feministisistä elokuvista, vaikka hän itse on vastustanut teostensa luonnehtimista feministisiksi.

Akermanin elokuvat pakenevat kaikkia perinteisiä määrittelyn keinoja – tässä suhteessa niitä onkin usein luonnehdittu "epämukavaksi". Ne ei­vät noudata realistisen valtaelokuvan pyhiä lakeja: niistä puuttuvat voi­makkaat päähenkilot ja vahvat ta­rinat.

Toistuvia teemoja ovat seksuaalisuus, halu, voyeurismin luonne, torjutun esiinnouseminen, nälkä ja ruokahalu, naisen eristyneisyys, naisen sulkeminen kielen ulko­puolelle, kotityöt, järjestyksen ylläpito, ihmissuhteet.

Akermanin elokuvat haastavat katsojan asettamaan kyseenalaiseksi to­tutut odotuksensa elokuvan katsomi­sen subteen. Ehkä mielihyvän lähteenä voikin olla elokuvan katsojalta
vaatima jatkuva valppaus.

Auringonnousu on ollut myös Luc Dardennen valinta 2005 ja Barbet Schroederin 2018.

Lauantai 25.7. Amos Gitain valinta: Matteuksen evankeliumi

Areenassa 30 päivää

Israelilainen Amos Gitai valitsi vuonna 2007 Sodankylässä vieraillessaan Pier Paolo Pasolinin elokuvan Matteuksen evankeliumi (Il vangelo secondo Matteo, 1964). Pasolinin teos ei ota taiteellisia vapauksia vaan on päinvastoin alkutekstille vakaasti uskollinen Jeesuksen elämäkerta, jonka Vatikaanikin on nostanut virallisille suosikkilistoilleen.

Juudas suutelee Jeesusta poskelle. Kuva elokuvasta Matteuksen evankeliumi.
Juudas suutelee Jeesusta poskelle. Kuva elokuvasta Matteuksen evankeliumi. Kuva: Films Sans Frontieres Matteuksen evankeliumi,teeman elokuvat

Velipekka Makkonen esitteli ohjaajan Sodankylän ohjelmalehdessä seuraavasti:

Amos Gitai (s. 1950) on israelinjuutalaisista elokuvantekijöista tunnetuin, ja häntä arvostetaan yleisesti yhtenä tämän päivän merkittävistä elokuvantekijöistä. Juutalaisuus ja Israelin vaiheet ovat alun pitäen olleet Gitain kiinnostuksen kohtei­na. Hänen pääteemansa saa käsittelynsä useasta eri näkökulmasta.

Myös ls­raelin valtion vaiheita käsittelevissä töissa moraalinen näkökulma muodostaa tärkeän osan. Han ei koskaan unohda sitä, että Israelin valtion syntymä 1947 ja sitä edeltävät tapahtumat olivat hyvin repiviä sen eri osapuolille, alueen entisille brittiläisille siirtomaaisännille, maan silloiselle valtaväestölle arabeille, joita maahan saapuvat juutalaiset työnsivät jatkuvasti syrjään eri tavoin väkivalloin, ja loppujen lopuksi eri tavoin vainotuille juutalaisille itselleen.

Eikä lsraelin nykyhetki ole hänelle vähemmän tuskallista. Gitain kuvaama eri aikakausien Israel ei hänen näkökulmansa mukaan ole koskaan se luvattu maa ja juutalaisten turvapaikka, jona sitä on haluttu kuvailla, vaan maa, jossa elävät samanlaiset inhimilliset ristiriidat kuin kaikkialla muuallakin, ja siksi hän on joutunut aika ajoin konfliktiin viranomaisten kanssa, mutta muualla hänen elokuvansa on vastaanotettu suurella innostuksella.

Lauantai 1.8. Jean-Pierre Dardennen valinta: Kultakuume

Areenassa 90 päivää

Charles Chaplinin Kultakuume (The Gold Rush, 1925) on Jean-Pierre Dardennen valinta vuodelta 2005 (hänen veljensä Luc valitsi Chantal Akermanin ja Aki Kaurismäen tavoin elokuvan Auringonnousu, joka nähdään 18.7.). Kengänpohjan kokkaamisesta sämpylätanssiin Kultakuume sisältää Chaplinin unohtumattomimpia koomisia oivalluksia.

Charles Chaplin hätääntyneen näköisenä lumihangessa elokuvassa Kultakuume.
Charles Chaplin hätääntyneen näköisenä lumihangessa elokuvassa Kultakuume. Kultakuume (elokuva),teeman elokuvat

Timo Malmi kirjoitti Dardennen veljeksistä 2005:

Coenit, Tavianit... Lumière-veljesten taiteenlajista ei nykyään tule mieleen montakaan veljesparia.

Belgialaiset Jean-Pierre (s. 1951) ja Luc (c. 1954) Dardenne ovat kuitenkin työskennelleet aina yhdessä, sekä käsikirjoittajana että ohjaajina, "tekijänä jolla on neljä silmää". Tinkimättömästi he ovat pysyneet uskollisina juurilleen, ympäristölleen ja kutsumukselleen, ilmeisistä tilaisuuksista huolimatta vastustaneet kansainvälisten ja kaupallisten hankkeiden petollisia houkutuksia.

Pohja on yhteiskunnallisessa tv-dokumentaarissa. Menestyksekkäistä dokumenteista huolimatta Dardennet päättivät siirtyä fiktioon.

Dardennejen "kypsän kauden" saavutukset harvinaisine Cannes-tuplavoittoineen (Rosetta, 1999, Lapsi, 2005) ovat tehneet todeksi Jonathan Rosenbaumin määritelmän: "Kukaan muu maailmassa ei tee tällä hetkellä elokuvia, jotka ovat yhtä tarkkavaistoisesti kiinni nykyhetken työväenluokan elämässä – Mutta Dardenneille tuo kaikki toimii vain lähtökohtana henkistyneelle ja syvästi eettiselle odysseialle."

Lauantai 8.8. Jafar Panahin valinta: Polkupyörävaras

Areenassa 90 päivää

Vittorio De Sican Polkupyörävaras (Ladri di biciclette, 1948) nähdään iranilaisen Jafar Panahin valintana vuodelta 2006. "Työmarkkinoiden" ja "jälleenrakennuksen" abstraktiot tuodaan siinä valkokankaalle sydäntäsärkevän konkreettisella tavalla, yhden perheen mittakaavassa.

Virkapukuinen mies kantaa polkupyörää olallaan, vierellään pieni poika. Kuva elokuvasta Polkupyörävaras
Virkapukuinen mies kantaa polkupyörää olallaan, vierellään pieni poika. Kuva elokuvasta Polkupyörävaras Kuva: Films Sans Frontieres Polkupyörävaras,teeman elokuvat

Timo Malmi kirjoittaa Jafar Panahista:

Jafar Panahin teokset ovat paljonpuhuva näyte iranilaisen elokuvan huikeasta tasosta: Panahin kaikki pitkät elokuvat ovat voittaneet ykköspalkintoja sellaisilla merkittävimmillä filmijuhlilla kuin Cannesissa, Venetsiassa, Berliinissä ja Locarnossa. Palkintoja hän kyllä voitti jo 10-vuotiaana ensimmäisellä kirjallaan!

Vuonna 1960 syntyneen Panahin ja iranilaisen elokuvan kuuluisimman nimen Abbas Kiarostamin kohdalla voidaan syystä puhua paitsi läheisestä ammattiystävyydestä myös runsaista vaikutteista ja hengenheimolaisuudesta. Maestron innostamana Panahi valmisti ensimmäisen pitkän elokuvansa Valkoinen ilmapallo (1995), jonka Cannesissa saama parhaan esikoisen Kultainen kamera antoi tekijän uralle ratkaisevan lähtöpotkun.

Heitä yhdistää myös usein puolidokumentaarinen lähestymistapa, kuvitelmien ja todellisuuden saattaessa sekoittua kiehtovan kerroksisesti. Muutamat Jafar Panahin elokuvista ovat olleet kiellettyjä Iranissa, mikä ei ole ihme: Panahi lähestyy aina osattomien asemaa, hän tekee elokuvaa nyky-Iranin sosiaalisista kysymyksistä, ongelmiin joutuneista ihmisistä – olematta silti mikään vivahteettoman poliittisen sanomaelokuvan syöttäjä.

Hän luottaa aina ihmiseen, tämän pohjimmaiseen hyvyyteen, mutta elokuvissa ei silti ole mustavalkoisesti hyviä tai pahoja henkilöitä, vaan kaikki näytetään yhteiskunnallisessa taustassaan.

Lauantai 15.8. Whit Stillmanin valinta: Continental – hupainen avioero

Areenassa 90 päivää

Tanssivan Hollywood-musikaalin unelmapari Fred Astaire ja Ginger Rogers ovat pääosissa elokuvassa Continental – hupainen avioero (The Gay Divorcee, 1934), jonka ohjasi Broadway-musikaalin pohjalta Mark Sandrich. Sen valitsi vuonna 2015 Sodankylässä vieraillut amerikkalainen Whit Stillman.

Ginger Rogers ja Fred Astaire iltapuvuissa. Kuva elokuvasta Continental - hupainen avioero
Ginger Rogers ja Fred Astaire iltapuvuissa. Kuva elokuvasta Continental - hupainen avioero Kuva: RKO Radio Pictures Continental – hupainen avioero,teeman elokuvat

Timo Malmi kirjoittaa Whit Stillmanista:

Whit Stillman toi amerikkalaiseen indie-elokuvaan eli Hollywoodista riippumattomaan tuotantoon 1990-luvun vaihteessa kaivattua uutta säväystä. Muistan vieläkin, minkä vaikutuksen hänen esikoisohjauksensa Metropolitan aiheutti Cannesissa 1990.

Jos käsikirjoittaja-ohjaajan kohdalla puhuttiin heti Rohmer- ja Allen-vaikutteista, niin hänen puheliaiden tapakomedioiden yhteydessä voisi mainita myös Jane Austenin – jonka novellista Stillman on parhaillaan viimeistelemässä romanttista draamaa Love and Friendship [elokuva valmistui 2016].

New Yorkin Manhattanille sijoittuva Metropolitan aloitti kolmen elokuvan tapakomedian trilogian, joka jatkui yhtä omakohtaisella Barcelonalla (1994). Päätöksessä The Last Days of Disco (1998) palataan Manhattanille ja nyt naisryhmään, jollaisessa Stillman viihtyy vielä painokkaammin college-kuvauksessa Damsels in Distress (2011).

Harvinaislaatuisen, toistakymmentä vuotta kestäneen tauon aikana Whit Stillman ehti kirjoittaa romaaneja ja muuttaa Pariisiinkin, missä hän viihtyy edelleen. Mikä sopii kuvaan: kirjoittaja-ohjaajan ryhmäpotretit tuovat helposti mieleen ranskalaistyyppisen eleganssin ja (ironisen) romantiikan.

Lauantai 22.8. Robert Guediguianin valinta: 8 1/2

Areenassa 90 päivää

Marcello Mastroianni esittää luomisvaikeuksien kanssa painivaa elokuvaohjaajaa Federico Fellinin elokuvassa 8 1/2 (Otto e mezzo, 1963), jonka valitsi autiolle saarelle ranskalainen Robert Guediguian vuonna 2009.

8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni.
8 1/2 (Otto e mezzo). Elokuva vuodelta 1963. Kuvassa Marcello Mastroianni. 8 1/2,Teemalauantai

Peter von Bagh kirjoittaa:

Robert Guediguian syntyi 1953 arrnenialaisen isän ja saksalaisen aidin poikana Marseillessa, jonne hänen elokuvansakin sijoittuvat. Hän opiskeli sosiologiaa Pariisissa mutta palasi sitten Marseilleen jossa hänen ympärillään on ollut yhtenäinen ja yhtä lailla aiheiden ja miljöön sisässä elävä ryhmä: näyttelijät, teknikot ja muu väki.

Koska Guediguianin luoma maailma on eräänlainen suuremman maailman mikrokosmos, sen kaleidoskooppi on erityisen yllättävä ja tuotannon erilliset teokset poikkeavat toisistaan huomattavasti.

Tunnelma on usein kiireetön ja rento, mutta asetelmat eivat ole ristiriidattomia: tapa jolla satama, asunnot, kadut ja toimistot on havaittu, on syvätarkkaa työtä ja yhteiskunnallisena kudelmana jotain muuta kuin jäljentävää naturalismia tai pelkkää pittoreskia paikallisväriä.

Näin ohjaaja itse: "Ollakseen todenmukaista, elokuvan on oltava samanaikaisesti realistista ja epärealistista. Sen on rakennettava oma todeIlisuutensa."

Suomessa Guediguianin elokuvista tunnetaan parhaiten valovoimainen rahattoman tyoläiskansan rakkaustarina Marius ja Jeanette (1997) sekä Marie-Jon kaksi rakastajaa (2002), harvinaisen älykäs, tunnevoimainen kolmiodraama ja elämänpettymyksen kuvaelma.

8 1/2 oli myös Nanni Morettin valinta vuonna 2004 ja Andrei Kontšalovskin vuonna 2008.

Lauantai 29.8. Paweł Pawlikowskin valinta: Piukat paikat

Areenassa 7 päivää

Aution saaren elokuvasarjan päättää puolalaisen Paweł Pawlikowskin valinta Piukat paikat (Some Like It Hot, 1959). Komedian, joka on uniikki täysosuma jopa Billy Wilderin huimalla uralla.

Sugar (Marilyn Monroe), basisti Jerry/Daphne (Jack Lemmon) ja saksofonisti Joe/Josephine (Tony Curtis) elokuvassa Piukat paikat
Sugar (Marilyn Monroe), basisti Jerry/Daphne (Jack Lemmon) ja saksofonisti Joe/Josephine (Tony Curtis) elokuvassa Piukat paikat Piukat paikat,Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

Näin Timo Malmi kirjoitti Pawlikovskista vuonna 2014:

Varsovassa 1957 syntynyt Paweł Pawlikowski on työskennellyt kirjallisuuden ja filosofian opintojen jälkeen, ilman elokuvakoulutusta, ensin vuosikausia menestyksellä Englannissa – jonne hän loikkasi aikaisemmin emigroituneen äitinsä vanavedessä jo 13-vuotiaana – ja tehnyt sitten yhden ohjaustyön Ranskassa, mutta palannut nyt synnyinmaahansa Puolaan ja valmistanut siellä mallikkaasti puolalaisen elokuvaperinteen mukaisen teoksen, joka kruunaa hänen tähänastisen uransa.

1990-luvulla hänet tunnettiin lähinnä dokumenttifilmeistään, mutta 2000-luvulla hän on siirtynyt pelkästään fiktioiden pariin. Niiden naturalismia kaihtava, unenomainen universumi on tavallaan jatkoa tai sukua hänen dokumenteilleen, jotka muokkaavat reaalimaailmasta oman runollisen, usein ironisen huumorin sävyttämän todellisuutensa.

Välillä Pawlikowski toimi myös elokuvan tutkijana ja opettajana Oxfordin yliopistossa, mutta on palannut nyt Puolaan mm. Toronton ja Lontoon merkittävillä festivaaleilla voittaneen Idan (2013) merkeissä: mustavalkoelegia kertoo kahden sukupolven naisten kohtaloista 1960-luvun alun puolalaisessa totalitarismissa niin komeasti, että voimme odottaa hänen lukuisista tulevista projektisuunnitelmistaan vaikka millaisia saavutuksia.

Piukat paikat oli myös Irvin Kershnerin valinta vuonna 2003.

Ohjaajien esittelytekstit Matti Kassilaa lukuun ottamatta on lyhennetty Sodankylän elokuvajuhlien ohjelmalehdistä 1991–2015.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa