Hyppää pääsisältöön

Avaruusromua: Aika, vesi, ilma, sähkö, musiikki ja kaikki muu

vesi ryöppyää koskessa
vesi ryöppyää koskessa Koski

Kaikki virtaa, mikään ei ole pysyvää. Näin sanoi kreikkalainen mystikko ja filosofi Herakleitos. Hän oli Sokrateen ja Platonin oppi-isä, joka eli viitisensataa vuotta ennen meidän ajanlaskumme alkua.

Herakleitos puhui muutoksesta. Hän oli se, joka sanoi että et voi astua kahdesti samaan virtaan. ”Siinä virtaavat jo uudet vedet”, hän sanoi ja jatkoi että me sekä astumme että emme astu samoihin jokiin, olemme ja emme ole.

Tässä meidän aineellisessa todellisuudessamme ei voi olla mitään pysyvää, sanoi Herakleitos. Hän oli sitä mieltä, että todellista on vain muutos. Pysyvyys on harhaa. Kaikki on liikkeessä. Kaikki muuttuu.

Kaikki virtaa, eikä ainoastaan aika, vaan nykyään myös vesi, ilma ja sähkö.

Tästä meitä muistuttaa Marja Ahti, jonka albumin The Current Inside teemana on virtaus. Ja virtaava musiikki tulee monista lähteistä: analogisista ja digitaalisista syntesoijista, erilaisten ympäristöjen ja laitteiden äänistä sekä sähkömagneettisista kentistä, muun muassa.

Muutoksen maailmassa yksi asia on muuttumaton, sanoi kreikkalainen filosofi Herakleitos. Se on taukoamaton muuttuminen.

Herakleitos sanoi, että kaiken taustalla on logos, vastakohtien kautta ilmenevä, maailmaa ja sen tasapainoa hallitseva voima. Herakleitoksen logos on järki, joka hallitsee kaikkea muutosta. Logos on ainoa pysyvä asia maailmassa, kaikki muu on jatkuvan muutoksen alaisena. Herakleitos uskoi, että kaikki saa alkunsa logoksesta. Logos on kuin tuli: niin kuin tuli, myös todellisuus muuttaa muotoaan kaiken aikaa, se on liikkeessä kaiken aikaa.

"Levy käsittelee viittauksenomaisesti väliaikaisuutta, kaikkien ilmiöiden luonteenomaista ohimenevyyttä, sitä miten asiat ovat eksistentiaalisesti aina jollain tavalla saavuttamattomia, tapahtumakulut ja ilmiöt ovat vääjäämättömiä sekä aina uudestaan yllättäviä, havahduttavia ja ennustamattomia". Näin kuvailee musiikkiaan Odkid. Kyse on albumista nimeltä Fishing.

Kreikkalainen filosofi Herakleitos tarkasteli maailma ja kaiken jatkuvaa muuttumista vastakohtien kautta. Hän sanoi, että maailman harmoninen rakenne koostuu jännitteistä, vastakohtien luomista jännitteistä. Vastakohtien välillä on kätketty yhteys, sanoi Herakleitos. Hänen maailmassaan muutokset tasapainottuvat: liikkeellä on vastaliikkeensä, voimalla on vastavoimansa.

Hän sanoi, että vastakohdat ovat sukua toisilleen, ne ovat sama asia. Asioita ei voi ymmärtää, jos ei ota huomioon niiden sisältämiä vastakohtia, sanoi Herakleitos. Kuumaa ei ole ilman kylmää, valoa ei ole ilman pimeyttä, oikeutta ei ole ilman vääryyttä.

Tässä kuvitteellista musiikkia ihmisten hylkäämästä maailmasta, musiikkia tehtaiden raunioilta ja mikromuovien valtaamilta meriltä. Bereen Ondo albumilla Unenkaltainen hämärä:

Jurmo on noin viisi kilometriä pitkä ja kilometrin levyinen saari Saaristomerellä, kolmisentoista kilometriä Utöstä koilliseen. Vongoiva on audiovisuaalinen duo, jossa Ville Westerlund tekee visuaalisen puolen ja äänipuolen hoitaa Heikki Lindgren. Jurmon merimaisemissa syntyi teos nimeltä Jatuli Observatory:

Superposition on neljälle sellolle ja pianolle kirjoitettu minimalistinen harmoninen ympyrä, jossa tummasävyinen kuvio toistuu eri näkökulmista ja lopulta peilikuvana. Näin kuvailee Form of Nothing uutta teostaan ja kertoo, että ääniväritelmän kirjoittamista inspiroivat kvanttifysiikan ilmiöt ja epätoivoiset pyrkimykset ymmärtää tuota käsittämätöntä. Selloa soittaa Tuure Paalanen ja pianoa säveltäjä itse.

Futuristista ja pelimäistä ambient ja techwave -instrumentaalia, näin kuvailee musiikkiaan AlienRoosterHead. Pelimusiikkia. Minimalistinen proggis, tarkemmin yhden miehen indie-pelikehityskokonaisuus, jossa teen grafiikkaa, musiikkia ja maailmojenluomista, hän jatkaa. Tässä musiikkia tekeillä olevasta pelistä, Encounter: Exploration Remix:

One-Offs on Lacklusterin kuuden raidan EP-julkaisu, jolle on koottu yksittäisiä eri tahoilla julkaistuja raitoja, ja jotka näin yhdessä muodostavat yllättävän hyvän ja tasapainoisen kokonaisuuden.

AVARUUSROMUA 24.5.2020 - OHJELMAN MUSIIKKI:
MARJA AHTI: Fluctuating Streams (The Current Inside)
ODKID: Fishing (Fishing)
BEREEN ONDO: Ja vesi nousee nousemistaan (Unenkaltainen hämärä)
VONGOIVA: Jatuli Observatory (nettijulkaisu)
PIESSA: Suolla siellä (Ablaatio)
FORM OF NOTHING: Superposition (demo)
OTIS SANDSJÖ: koppom (Y-OTIS 2)
KADI VIJA KEY PROJECT: Standing Still (Roaming In The Contemporary Society To Make Peace With It)
ALIENROOSTERHEAD: Encounter: Exploration Remix (pelimusiikki)
LACKLUSTER: Rumk8 (One-Offs EP)

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri