Hyppää pääsisältöön

Ehkäise lemmikin koronastressi rakentamalla rauhallisia lepopaikkoja kotiin – Lähetä kuva lemmikistäsi Yle Olohuoneen lähetykseen!

Somekoira Pertti Perseilevä
Somekoira Pertti Perseilevä Kuva: Jaani Lampinen / Yle Yle Olohuone,Some,sosiaalinen media,koira,kotieläimet,lemmikkieläimet

Kun aikaa vietetään paljon kotona, voi välillä tuntua, että seinät kaatuvat päälle. Mutta kenen kaikkien päälle seinät kotona ovat kaatumassa? Ihmiset eivät ole ainoita, joiden arki on muuttunut viimeisten kuukausien aikana. Myös eläimet ovat joutuneet sopeutumaan uuteen.

Kokenut eläintenkouluttaja Tuire Kaimio antaa vinkkejä lemmikkiarkeen niin korona-aikana kuin päivärytmin palatessa normaaliksi. Kun lemmikki on tänä keväänä tottunut olemaan ihmisten ympäröimänä, voi yksinolo tuottaa ongelmia. Kaimion neuvojen avulla voit auttaa lemmikkiäsi muuttuvassa arjessa.

Somekoira Pertti Perseilevä isäntänsä kanssa
Somekoira Pertti Perseilevä isäntänsä kanssa Kuva: Jaani Lampinen / Yle Some,sosiaalinen media,koira,kotieläimet,Pertti Perseilevä

Nyt on oivallinen aika panostaa lemmikin hyvinvointiin

Korona-aikana ihmiset saavat lohtua lemmikeistään. Myös moni lemmikki on tyytyväinen, että saa enemmän ihmisistä seuraa.

– Eläimen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että sen lajityypilliset tarpeet otetaan huomioon, muistuttaa Kaimio.

kissa
kissa Kuva: unsplash kissa

Lemmikit tarvitsevat myös mahdollisuuden levätä riittävästi.

– Eläimet ovat tottuneet lepäämään silloin, kun ne pystyvät, mutta nyt niiden päivärytmi on muuttunut kovasti.

Kaimio kertoo, että lemmikkien lisäksi myös villieläimet joutuvat mukautumaan uuteen arkirytmiin.

– Nyt pihoilla on saattanut näkyä hölmistyneitä villieläimiä. Kettu tai peura on tottunut, että kello yhdeltä pihan läpi voi kulkea turvallisesti, mutta nyt siellä onkin ihmisiä.

Oman eläimen havainnointi on ensimmäinen asia, mitä omistajan on tärkeä tehdä. Jos huomaat, että eläin tulee toistuvasti herätetyksi lepopaikassaan, on jotain muutoksia tehtävä.

– Sellaisissa perheissä, joissa on vilkkaita pikkulapsia, on erityisen tärkeää varmistaa, että eläimellä on olemassa paikka rauhoittumiselle, sanoo Kaimio.

Hunden Lucky står inomhus bredvid Stefanie och tittar upp.
Hunden Lucky står inomhus bredvid Stefanie och tittar upp. Kuva: Rafael Donner koira,Podenco,löytökoirat

Rakentakaa lemmikille rauhallinen paikka, jonne se voi vetäytyä lepäämään. Sopikaa lasten kanssa, ettei lepäävää lemmikkiä lähestytä. Kissalle voi järjestää rauhallisen lepopaikan esimerkiksi kirjahyllyn päälle, ja kiinnittää seinään liukumattomaksi päällystettyjä pieniä hyllyjä, jota pitkin kissa pääsee lepopaikkaansa. Koiralle voi varata oman tilan, jossa se saa varmasti levätä rauhassa keskeytyksettä.

Eläin kärsii, jos perheessä on paljon riitaa

Jatkuva yhdessäolo on aiheuttanut luonnollisesti myös riitoja. Jos perheessä on paljon riitaa, huutoa ja ovien paiskontaa, eläin kokee olonsa turvattomaksi, koska se luulee, että riita koskee sitäkin.

– Olisikin hyvä sopia, että riitaa ja ovien paiskomista vältetään eläimen läsnäollessa. Pohtikaa, voisiko riidat siirtää ulos tai muuhun tilaan. Turvattomuutta voivat kokea kaikki eläimet.

Chihuaha peiton alla
Chihuaha peiton alla koira,Yle Tiede

Hyvinvointia uusista harrastuksista

Eläintenkouluttaja Tuire Kaimion mukaan korona-ajan voi hyödyntää edistämällä lemmikin hyvinvointia. Uudet virikkeet ja harrastukset pitävät koiran tai kissan mielen virkeinä. Lemmikin kanssa tehtävistä liikuntaharrastuksista hyötyvät ihmisetkin.

– Esimerkiksi ruokailua voisi virikkeistää niin, että koira tai kissa pääsee etsimään ruokaansa ja myös pilkkomaan suurempia ruoankappaleita hampaillaan. Sekä koirat että kissat innostuvat usein maitotölkkien tai vessapaperirullan hylsyjen sisään piilotetuista herkkupaloista. Kissat tavoittelevat niitä tassullaan koloista, koirat taas usein käyttävät hampaitaan silppuamiseen. Saalistusmahdollisuuksia voi järjestää myös leluilla leikittämällä, Kaimio kertoo.

Koira syö luuta.
Koira syö luuta. Kuva: CC0-1,0 koira,luu

– Metsässä omistajan kanssa samoilu virkistää koirankin mieltä. Canicross, jossa koira ja ihminen juoksevat yhdessä, on hauska harrastus. Koiralle kannattaa hankkia siihen ergonomiset valjaat ja joustava vetonaru.

Kissanomistajille hyvä haaste voisi olla joko ulkoiluaitauksen rakentaminen kissalle tai kissan asteittainen totuttaminen ulkoiluvaljaisiin herkkupaloilla palkiten, ja sitten kissan ulkoiluttaminen sen omassa etenemistahdissa.

Fyysisen etäisyyden ohjeet koskevat ihmistä, mutta koirat voivat yhä tavata toisiaan.

– Koirille onkin tärkeää päästä yhteen omien lajikumppaneiden kanssa ja ylläpitää sosiaalisia suhteita, Kaimio sanoo.

Erityisesti pentukoirien sosiaalistaminen on tärkeää, jotta ne tottuvat erilaisiin ärsykkeisiin. Pennun pitää oppia käyttäytymään monenlaisissa tilanteissa, erilaisten eläinten ja ihmisten kanssa, liikenteessä ja kulkuneuvoissa sekä lasten kanssa.

Hundar på en strand.
Hundar på en strand. Kuva: Mostphotos koira

Uusista käytänteistä on syytä pitää kiinni myös arjen normalisoiduttua. Rutiinit edistävät ajan mittaan lemmikin kokonaisvaltaista hyvinvointia.

– Kun miettii eläimen virikkeistämistä ja hyvinvointia, mieti siltä kannalta, että niistä tulee osa eläimen perushuoltoa, joka voi jatkua myös koronan jälkeen. Kun eläin pääsee toteuttamaan itseään ja lajinomaisia käyttäytymistarpeitaan, se voi henkisesti ja fyysisesti paremmin eli pysyy terveempänä.

Yksinoloa kannattaa harjoitella aikuisenkin koiran kanssa

Kun arki normalisoituu, joutuu lemmikki olemaan taas enemmän yksin. Vaikka poikkeusaikana ihmiset ovat joskus jopa päiviä koko ajan kotona, ei koiralle saa koko ajan antaa huomiota.

– Koirat kaipaavat laumaansa, jota heidän omistajansa heille edustavat. Se on normaalia koirille, sillä ne ovat sosiaalisia laumaeläimiä. Varsinkaan nuorella koiralla ei ole valmiuksia olla yksin. Yksin jäädessään se alkaa kutsua laumaansa takaisin, Tuire Kaimio kertoo.

Shiba Inu -rotuinen koira nukkuu.
Shiba Inu -rotuinen koira nukkuu. Kuva: Eleni Paspatis / Yle koira,metsästyskoirat,shiba,arki,lepo,eläinlääkärit,eläinsuojelu,koirarodut,rotukoirat,Koiranomistaja,Shiba inu,Pystykorva,pystykorvat,doge,DOGE,shiba,stressittömyys

Pentukoira opetetaan vaihe vaiheelta pikku hiljaa yksinolemiseen. Mutta vaikka aikuinen koira olisi jo oppinut odottamaan rauhassa omistajiensa paluuta, sekin saattaa alkaa oireilla, jos ihmiset ovat ensin viikkoja etätöissä ja sitten katoavat yhtäkkiä koko päiväksi. Rauhoittumiseen ja yksinoloon liittyvät rutiinit joudutaan silloin sillekin opettamaan asteittain uudestaan.

Yksinoloa eli turvallisten rauhoittumisrutiinien luomista kannattaa siis harjoitella myös poikkeusaikana. Yksi selkeä ohje on, että eläimeen ei kiinnitetä koko ajan huomiota.

– Ja kun ihminen menee pois koiran luota tai palaa takaisin, vältettäisiin tekemästä siitä numeroa, Kaimio muistuttaa.

Jos ihmisen poissaolo alkaa stressata koiraa, siitä voi tulla terveysongelma: Koira voi jopa sairastua.

Johtuvatko yksinolo-ongelmat turhautumisesta vai turvattomuudesta?

Kun Tuire Kaimio listaa syitä yksinolon ongelmille, käy ilmi, että ongelmat voivat johtua muustakin kuin omistajan ikävöinnistä.

– Se voi johtua turhautumisesta eli tekemisen puutteesta. Yksi syy on turvattomuuden tunne, johon voi olla monia syitä, kuten geneettinen alttius tai arkuus, persoonallisuus tai ikävät kokemukset. Monet koirat voivat myös kärsiä ääniherkkyydestä.

– Yksinolon ongelmien syynä voivat olla myös terveydelliset syyt. Yli 10 vuotiailla koirilla voi olla dementiaa ja siitä johtuvaa turvattomuuden tunnetta. Jos eläimellä on kipuja, se ahdistuu helpommin yksin ollessaan. Samoin, jos koira ei pääse muussa elämässään toteuttamaan lajinomaisia käyttäytymistarpeitaan, yksinolo saattaa olla vaikeampaa, Kaimio kertoo.

Hund med julljus.
Hund med julljus. Kuva: Yle koira

On tärkeää muistaa, että lemmikit ovat aina yksilöitä ja persoonia. Koiranpennut saattavat pureskella esineitä joskus muutenkin, olivat yksin tai eivät. Silloin avuksi voi riittää, että sille antaa sopivampaa purtavaa.
Kaikki uudet asiat ja käytänteet on hyvä opetella pienin askelin ja eläimen tahdissa. Tällöin eläin ei pääse ahdistumaan ja toiminta pysyy sille tarpeeksi mielekkäänä.

Eroahdistus on vakavampi tila

Viime aikoina on puhuttu koirien eroahdistuksesta, johon koirien uumoillaan korona-ajan jälkeen sairastuvan. Yksinolon ongelmia voi olla monentasoisia. Varsinainen eroahdistus on jo vakavampi tila.

– Jos aikuinen koira tekee tarpeitaan sisälle, haukkuu runsaasti, tuhoaa ikkunankarmeja tai ovia päästäkseen ulos, voi kyse olla eroahdistuksesta. Tai jos se alkaa vaikuttaa masentuneelta jo siinä kohdassa, kun ihminen tekee lähtöä. Myös se, että koira on aivan tolaltaan onnesta, kun omistajat saapuvat kotiin, voi olla merkki siitä, että yksinolo on liian stressaavaa eikä koira osaa rutiininomaisesti rauhoittua lepäämään omistajan poistuttua, eläintenkouluttaja Kaimio sanoo.

Jos oireet ovat hankalia ja koira näyttää eroahdistuksen merkkejä, on hyvä hakea apua ja vinkkejä eläintenkoulutuksen ammattilaisilta. Jokainen eläin on yksilö, ja hoito pitää räätälöidä sen mukaan.

Eläin ei kieroile tai kosta

– On oleellista ymmärtää, että jos koira ulvoo tai tekee tarpeitaan sisälle, se ei tee sitä osoittaakseen mieltään. Niillä ei ole kykyä ajatella tulevaa, eivätkä ne osaa olla viekkaita tai kostonhaluisia. Ne eivät ajattele, että tästä seuraa jotain, vaan ne oireilevat siinä hetkessä. Ne eivät protestoi, vaan pyrkivät lievittämään pahaa oloaan ja pääsemään taas omistajan lähelle.

Yle Olohuoneessa on lemmikkiteemainen lähetys pe 22.5. klo 19 alkaen. Suora lähetys näkyy TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lähetä kuva lemmikistäsi Instagram-feediin tunnistella #yleolohuone tai alla olevalla lomakkeella.

Hund.
Hund. Kuva: Thomas Fredriksson. koira
  • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

    Yle Olohuone Puotilassa.

    Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

  • “Tänään on hyvä päivä”

    Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

    Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone