Hyppää pääsisältöön

Etsintä on päättynyt! 30 vuotta outoa musiikkia ja ajatuksia tarjonnut Avaruusromua hiljenee

Jukka Mikkolan kasvokuva
Jukka Mikkolan kasvokuva Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Jukka Mikkola,Avaruusromua

Me elämme uutta luovaa aikaa. Näin aloittaa Olavi Paavolainen kirjansa Nykyaikaa etsimässä. Hän etsi nykyaikaa 1920-luvun Suomessa, ja löysi sen. Liki sata vuotta sitten Paavolainen kirjoitti, ettei ole muuta varmuutta kuin nykyisyys. Ja jos me haluamme löytää totuuden nykyisyydestä, jos haluamme tietää mitä nykyisyys on, saamme vain kehotuksen etsiä.

Avaruusromua-ohjelmassa nykyaikaa on etsitty jo 30 vuotta. Etsitty musiikkia ja ääniä ja ajatuksia niiden takana. Avaruusromua täyttää 30 vuotta sunnuntaina 7.6.2020.

Ohjelma alkoi kesäkuun ensimmäisenä sunnuntaina vuonna 1990, Yleisradion silloisella Radiomafia-kanavalla.

– Tuskin kukaan silloin kuvitteli, että kolmekymmentä vuotta myöhemmin, joskus vuonna 2020 Yleisradiosta kuuluisi edelleen sama ohjelma ja sama musiikki, samat ajatukset. Vai pitäisikö sanoa melkein sama musiikki ja melkein samat ajatukset. Tai samankaltainen musiikki ja samansuuntaiset ajatukset, sanoo ohjelman toimittaja ja juontaja Jukka Mikkola.

– Kolmessakymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon, sekä maailmassa että musiikissa. Mutta ehkä ne tietyt ajatukset ja ideat, joilla Avaruusromua alkoi kolmekymmentä vuotta sitten, ovat pysyneet mukana koko ajan, pohtii Mikkola.

Tuskin kukaan silloin kuvitteli, että kolmekymmentä vuotta myöhemmin, joskus vuonna 2020 Yleisradiosta kuuluisi edelleen sama ohjelma ja sama musiikki, samat ajatukset― Jukka Mikkola

Kaikkien aikojen ensimmäisessä Avaruusromussa, kesäkuun kolmantena päivänä vuonna 1990, lainattiin muun muassa John Cagen ajatusta siitä, kuinka ennen zenin opiskelua miehet ovat miehiä ja vuoret ovat vuoria, ja kuinka zenin opiskelun aikana asiat monimutkaistuvat. Zenin opiskelun jälkeen miehet ovat miehiä ja vuoret ovat vuoria.

Kun opettaja oli kertonut tämän, häneltä kysyttiin, mitä eroa sitten on ennen- ja jälkeen-tilanteilla. Ei mitään eroa, sanoi opettaja, vain jalat ovat hieman irti maasta.

Tuossa ensimmäisessä Avaruusromussa kuultiin muiden muassa John Cagen, Laurie Andersonin, The Residentsin, Philip Glassin, Brian Enon, David Bowien, Edgar Varesen, Tonto's Expanding Head Bandin ja Kraftwerkin musiikkia. Kaikki tuttuja nimiä Avaruusromun kuuntelijoille.

Avaruusromun 30-vuotislähetys on samalla Avaruusromun viimeinen lähetys, Jukka Mikkolan jäädessä eläkkeelle.

Avaruusromun lähetyksiä on ollut yli 1500. Paljon on siis musiikkia soinut. Kukaan ei tiedä tarkalleen kuinka paljon. Kolmeenkymmeneen vuoteen on mahtunut paljon, ja nyt on tämä taival kuljettu. Avaruusromun 30-vuotislähetys on samalla Avaruusromun viimeinen lähetys, toimittaja Jukka Mikkolan jäädessä eläkkeelle.

Piirroskuva / Avaruusromua 30 vuotta
Piirroskuva / Avaruusromua 30 vuotta Kuva: Juba Tuomola 2020 Avaruusromua (radio)

Avaruusromun viimeinen lähetys on sunnuntaina 7.6.2020 klo 22.05-23.05. Se saa juhlan kunniaksi seurakseen vielä Avaruusromun pitkän ja hiljaisen yön, joka tarjoaa avaruusromullista musiikkia aamuun asti (23.05 - 06.00).

– Luvassa on Avaruusromun tyyliin pitkää musiikkia ja hitaita ajatuksia. Tai pitkiä ajatuksia ja hidasta musiikkia, miten vain, sanoo Jukka Mikkola.

Kenties tämä yllättävä kolmen elementin yhdistelmä saa katsojan näkemään sekä sadan vuoden takaisen että nykyisen Suomen uusin silmin― Jukka Mikkola

Avaruusromua tarjoaa 30-vuotisjuhlan kunniaksi Yle Areenassa elokuvakokeilun Kuinka lyhdyt muuttuvat linnunradoiksi, huokaukset mitataan hevosvoimissa ja naftalätäköistä tulee uudella maailmankartalla valtameriä.

Elokuvan materiaalina on käytetty Erkki Karun ohjaamaa mustavalkoista mykkäelokuvaa Finlandia vuodelta 1922. Elokuvassa kuvataan runollisesti, mutta realistisesti sadan vuoden takaista Suomea ja sen ikonisimpia näkymiä.

Uudessa elokuvassa Kuinka lyhdyt muuttuvat linnunradoiksi, huokaukset mitataan hevosvoimissa ja naftalätäköistä tulee uudella maailmankartalla valtameriä sadan vuoden takaiseen materiaaliin yhdistyvät Esa Kerttulan 2020-luvun arkisesta Suomesta kertovat valokuvat ja kuuden suomalaisen musiikintekijän ainutkertaiset musiikit.

Avaruusromun 30-vuotislähetys on samalla Avaruusromun viimeinen lähetys― Jukka Mikkola

Avaruusromua varten musiikkia ovat tehneet Esa Kotilainen, Nemesis, Mari Sainio, Johanna Sulkunen, Jimi Tenor ja Ilpo Väisänen.

– Tulossa on erikoista ja harvinaista musiikkia, valokuvia ja filmimateriaalia, lupaa toimittaja Jukka Mikkola.

– Kenties tämä yllättävä kolmen elementin yhdistelmä saa katsojan näkemään sekä sadan vuoden takaisen että nykyisen Suomen uusin silmin, sanoo Jukka Mikkola.

Esa Kerttula on helsinkiläinen graafinen suunnittelija ja art director. Kerttula on myös arjen estetiikkaan hurahtanut dokumenttivalokuvaaja, joka ei uskalla poistua kotoaan ilman kameraa. Päivittäin täydentyvää projektia voi seurata hänen instgram-tilillään. IG: esa_kerttula

Jukka Mikkola on Avaruusromun pitkäaikainen toimittaja, joka on kiinnostunut oudoista ilmiöistä maailmassa ja musiikissa. Hän on myös toimittanut radiosarjoja salaliittoteorioista, tietosuojasta, tekijänoikeuksista, kommunikaatiosta ja ajan arvoituksesta. Äänien ihmeellinen maailma ja sen elektroniset ilmentymät ovat hänen jatkuva kiinnostuksen kohteensa.

Artikkelin taittoa on editoitu ja lisätty tieto toimittaja Jukka Mikkolan eläköitymisestä. 20.5. klo 15.58.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri