Hyppää pääsisältöön

“Kaupunkimökkeily kiinnostaa nuoria aikuisia”, siirtolapuutarhamökin omistava somevaikuttaja Viena K. sanoo – Lähetä kuva kesämökkimaisemastasi Yle Olohuoneen lähetykseen!

Viena K. siirtolapuutarhamökillään.
Viena K. siirtolapuutarhamökillään. Viena K. siirtolapuutarhamökillään. Kuva: Viena K:n kotialbumi siirtolapuutarhat,Yle Olohuone

Mökkeily on suositumpaa kuin pitkään aikaan. Kauan kaivattu kesäloma häämöttää, mutta koronarajoitusten vuoksi matkustus ulkomaille ei ole mahdollista. Monen katse kääntyy kotimaan vaihtoehtoihin ja erityisesti mökkeilyyn. Siirtolapuutarhamökin omistaja ruopsuttaa palstansa multaa lyhyen fillarimatkan päästä kerrostaloasunnostaan. Sosiaalinen mökkeilijä saa kaupungin palvelut, mutta myös maaseudun vihreyden ja rauhan.

Suosittua Instagram-tiliä ja blogia pyörittävä Viena K. eli Viena Kangas on pääammatiltaan muusikko ja kuoronjohtaja. Hän osti siirtolapuutarhamökin syksyllä 2018. Lapsuutensa oululaisessa omakotitalossa viettänyt Kangas oli tottunut isoon pihaan ja puutarhaan. Helsinkiin muutettuaan hän tykästyi kaupunkielämään. Aina keväisin hänelle tuli vastustamaton halu päästä puutarhahommiin ja kävellä paljain jaloin omalla nurmikolla.

– En ollut tiedostanut siirtolapuutarhojen olemassaoloa, kunnes kaverini kutsui minut kylään sellaiseen. Minä olin ihan haltioitunut, että tällainen maaginen maailma on olemassa. Kirjoitin siitä tuolloin postauksen blogiini ja löysin sen vasta kymmenen vuotta myöhemmin. Haaveilin jo tuolloin, että olisipa minullakin joskus tällainen valkoinen mökki ja omenapuu.

– On ollut hauska huomata, että yhä nuoremmat innostuvat kaupunkimökkeilystä. Minusta tuntui aluksi, että minä olen ihan mummo, kun kolmekymppisenä hankin siirtolapuutarhamökin. Mietin aiemmin, että pitääkö minun odottaa, että olen 40-50 -vuotias ennen kuin voin alkaa mökkeilemään. Sitten päätin, että minun ei tarvitse odottaa, jos voin hankkia sen, mistä oikeasti haaveilen.

Kangas omisti vuosia sitten osan perinteisestä mökistä. Myytyään osuutensa hän sai kasaan tarvittavan summan Helsingin siirtolapuutarhamökkiin.

– Rahoituksen saaminen siirtolapuutarhamökkiin voi olla ongelmallista. Tietojeni mukaan pankit eivät oikein hyväksy siirtolapuutarhamökkejä lainan vakuudeksi, koska mökit ovat yleensä kaupungin vuokratontilla. Mökit saattavat olla usein aika köykäisiä rakennuksia, joiden arvo on itsessään hyvin pieni.

Jos unelmissa siintää oma siirtolapuutarhamökki, niihin kannattaa käydä paikan päällä tutustumassa. Siirtolapuutarha-alueet ovat kaupunkien avoimia puistoalueita, joilla saa vierailla. Tietenkään mökkien pihoille ei saa mennä ilman omistajan lupaa, mutta yleisillä kulkuväylillä saa liikkua.

Näkymä siirtolapuutarhamökin portilta.
Näkymä siirtolapuutarhamökin portilta. Kuva: Viena K:n kotialbumi siirtolapuutarhat,Yle Olohuone

– Kun yhden kesän kiersin palstoja etsien omaa mökkiä, huomasin mökkiläisten mielellään vastaavan kysymyksiini ja kertovan kokemuksistaan. Palstani löytyi siten, että olin katsomassa netissä ilmoitettua mökkiä. Jäin ihastelemaan ihan toista pihaa. Yllättäen viereiseltä pihalta naapuri kertoi juuri ihailemani palstan olevan myynnissä.

Netin myynti-ilmoitukset eivät aina anna kattavaa kuvaa myynnissä olevista mökeistä. Kangas on pistänyt merkille, että usein siirtolapuutarhamökeistä luopuvat ovat iäkkäitä, joille myynti-ilmoituksen laittaminen nettiin tuntuu vieraalta. Hän suosittelee menemistä paikan päälle ja seuraamaan siirtolapuutarha-alueiden omia ilmoitustauluja. Lisätietoja siirtolapuutarhamökin ostamisesta saa Suomen siirtolapuutarhaliitosta.

– Ostin palstani 87-vuotiaalta rouvalta, joka oli pitänyt palstaansa yllä yli 40 vuotta. Minun tavoitteeni on hoitaa omaa puutarhaani vähintään yhtä pitkään. Tällä hetkellä tuntuu tosi ihanalta ajatus, että voi asua kaupungissa ja siellä on oma piha.

Kesäkaudella lyhyen matkan päässä kerrostaloasunnosta olevalla mökillään Kangas käy vähintään kolme kertaa viikossa ja yöpyy siellä kerran viikossa. Mökiltä pääsee sukkelasti myös tarvittaessa seuraavaksi aamuksi töihin.

– Kesällä kauniilla säällä haluan mennä mökille. Tarvittaessa voin työskennelläkin mökiltä käsin, se on oikeastaan ihanampaa kuin töiden tekeminen kaupunkiasunnossa.

Innokasta puutarhuria pieni sade ei haittaa

– Olin mökillä eilen koko päivän ja tein puutarhahommia. Vaikka välillä vähän satoikin, se ei haitannut minua. Jos tulee ihan kaatamalla vettä, se ei ole enää kivaa. Kun on oikein innokas puutarhuri, puuhastelee mielellään vaikka hieman kylmällä ja sateisella säällä. Sään vaihteluihin myös tottuu.

Uusi mökkiharrastus kannattaa aloittaa rauhallisesti tunnustellen, Kangas vinkkaa. Ensimmäinen kesä siirtolapuutarhalla on uuden oppimista. Suuret hankkeet on hyvä lykätä hieman tuonnemmaksi ja ensin kysyä itseltään: Millainen mökkeilijä minä olen? Nyt toisen kesän alkaessa Kankaan suunnitelmat ovat selvillä:

– Toivon, että voisin jossain vaiheessa purkaa huonokuntoisen mökin ja rakentaa tilalle uuden, jotta voisin viettää siellä enemmän aikaa. Uusi mökki mahdollistaisi myös kevätkauden aikaistamisen ja syksyllä mökkeilyn jatkamisen pidempään.

Naapureilta arvokkaita vinkkejä uudelle siirtolapuutarhurille

Siirtolapuutarhamökillä on kesävesi. Se tarkoittaa, että mökkiläisten tulee tyhjentää syksyllä putket, jotta ne eivät halkea talven aikana.

– Onneksi naapureilta saa neuvoja. Tietoja jaetaan myös siellä siirtolapuutarha-alueella, muuten en olisi tiennyt esimerkiksi syksyllä putkien tyhjennyksestä mitään.

Luonto tulee vastaan toisinaan hieman ikävällä tavalla.

– Kaupunkimökkeilyyn kuuluu epämiellyttäviäkin kohtaamisia luonnon kanssa, kuten punkit, hiiret ja jopa rotat. Onneksi en ole itse vielä kohdannut rottia, mutta tiedän niitä olevan meidän siirtolapuutarha-alueella.

Puutarhajuhlat on katettu siirtolapuutarhan pöytään.
Puutarhajuhlat on katettu siirtolapuutarhan pöytään. Kuva: Viena K:n kotialbumi siirtolapuutarhat,Yle Olohuone
Olen jopa nähnyt painajaisia, että puutarhani on muuttunut rikkaruohoviidakoksi, kun en ole ehtinyt käydä siellä vähään aikaan.

– Välillä haasteena on puutarhatöiden määrä. Aiempi omistaja hoiti palstaa todella rakkaudella. Olen tajunnnut, että saman tason ylläpito vaatii todella paljon työtä. Pidän puutarhatöistä, mutta toisinaan ahdistus kasvaa. Olen jopa nähnyt painajaisia, että puutarhani on muuttunut rikkaruohoviidakoksi, kun en ole ehtinyt käydä siellä vähään aikaan.

Hetkittäisistä ahdistuksen tunteista huolimatta siirtolapuutarhamökki tuottaa paljon iloa.

– Tykkään tehdä fyysistä työtä palstalla luonnon keskellä ja saada jotain aikaiseksi. Ihailen kasvun ihmettä ja kukkien kauneutta. Jos elämässä on haastavia hetkiä, puutarhatyötä tehdessä olen onnellisimmillani. Puutarhatyö on itsessään todella terapeuttista ja voimaannuttavaa. Uskon siihen, että asiat, jotka vaativat ponnistelua, tuottavat onnea.

Kiinnostus puutarhaan yhdistää perhettä

Kun Kangas kaipaa puutarhavinkkejä tai apua, hän soittaa vanhemmilleen Ouluun.

– Kiinnostus puutarhaan on yhdistänyt minua ja vanhempiani. He ovat innokkaita puutarhan laittajia ja heidän avustaan on ollut iso apu. He ovat tulleet auttamaan palstalle vieraillessaan Helsingissä.

Mökkipuutarha on mieluinen paikka, jossa ystäväpiiri ja sukulaiset usein kokoontuvat viettämään aikaa yhdessä.

– Puutarhajuhlien järjestäminen mökillä on minusta parasta mökkeilyssä. Siirtolapuutarhamökille pääsee kätevästi julkisilla liikenteellä, polkupyörällä tai vaikkapa kävellen. Puutarhajuhliin liittyy olennaisesti hyvä sää, vaikka kyllä siellä joskus on hytistykin.

Voit tutustua Viena K:n mökkiharrastukseen Instagramissa @viena_k ja lukea blogia.

Yle Olohuoneessa on kesämökkiteemainen lähetys la 23.5. klo 18.30. Suora lähetys näkyy TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lähetä kuva kesämökkimaisemastasi Instagram-feediin tunnistella #yleolohuone tai alla olevalla lomakkeella.

  • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

    Yle Olohuone Puotilassa.

    Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

  • “Tänään on hyvä päivä”

    Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

    Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone