Hyppää pääsisältöön

Kysy mitä vaan - esitä oma kysymyksesi tulevalle vieraalle tai ehdota itse vierasta

Kuvassa Mira Selander.
Kuvassa Mira Selander. Kuva: Johanna Kannasmaa / Yle Yle Puhe

Yle Puheen Kysy mitä vaan -ohjelma piirtää muotokuvan ihmisestä tai asiasta stereotypioiden ja oletusten takana. Mira Selanderin toimittamassa ohjelmassa iso osa kysymyksistä tulee kuuntelijoilta, jotka saavat esittää myös vieras- tai aihetoiveita. Tässä ohjelmassa mikään kysymys ei ole liian vaikea, haastava, nolo tai tyhmä, joten anna palaa!

Osallistu siis ohjelman tekemiseen

Kirjoita alla olevaan lomakkeeseen oma kysymyksesi tuleville vieraille ja muista, että niiden suhteen vain taivas on rajana. Tulevia aiheita ovat mm.

Kysy mitä vaan rooleista, vallasta ja omana itsenään nähdyksi tulemisesta

Jani Toivola on ollut vuosikausia julkisuudessa esillä paitsi työnsä kautta, myös ihonvärin tai seksuaalisen suuntatumisensa takia. Kuka julkista tarinaa määrittelee ja minkälaiset ovat yhteiskunnan tai median näkymättömät valtarakenteet? Millä tavalla ne vaikuttavat omaan toimintaan ja minkälaista on kuulua samaan aikaan sekä yhteiskunnan vallanpitäjiin että myös vähemmistöön? Minkälaista oli asettua kokonaan tyhjän päälle kahdeksan vuoden eduskuntauran jälkeen ja minkälaisia jälkiä politiikka entiseen kansanedustajaan jätti?
Minkälainen on se mies, joka yksityistä Jani Toivolaa peilistä tällä hetkellä katsoo?

Kysy mitä vaan addiktioista
Miksi joku addiktoituu helpommin kuin toinen ja miten riippuvuuksista pääsee eroon? Mistä tietää, että raja terveen ja epäterveen käytön välillä on ylittynyt? Minkälaisia addiktioita me pidämme suomalaisessa yhteiskunnassa positiivisina ja negatiivisina? Voiko addiktiota ajatella myös positiivisena asiana liittyen vaikkapa ihmiseen tapaan hoitaa jotain ominaisuutta itsessään?
Vieraana A-klinikkasäätiön johtava lääkäri Kaarlo Simojoki.

Kysy mitä vaan mafiajärjestö 'Ndranghetasta

Italiassa vaikuttaa kolme eri mafiajärjestöä, joista napolilainen Camorra ja sisilialainen Cosa Nostra ovat tehneet viime vuosina yhteistyötä poliisin kanssa toisin kuin Calabriasta kotoisin oleva 'Ndrangheta. Jälkimmäistä pidetään tällä hetkellä yhtenä maailman vaikutusvaltaisimmista rikoillisjärjestöistä, joka pitää monopoliasemaa Euroopan kokaiinimarkkinoilla. Huumerahojen alkuperää peitelläkseen se ostaa ravintoloita ja pizzerioita myös muulta Euroopasta sekä Pohjois - Amerikasta. Minkälaisesta rikolloisjärjestöstä on kysymys? Ketkä sitä johtavat ja sille työskentelevät? Millä tavalla 'Ndranghetan toiminta on vuosikymmenten saatossa muuttunut? Miksi nimenomaan *Ndrangheta on noussut niin merkittävään asemaan?
Vieraana tietokirjailija Anton Monti.

Kysy mitä vaan suhteesta rahaan
Miksi toinen säästää ja toinen tuhlaa? Missä määrin rahasuhde on opittua ja onko meissä itsessämme sisäisiä rajoituksia esimerkiksi rikastumiselle? Kertooko piheys halusta kontrolloida elämää ylipäätään ja voiko sama ihminen olla höveli rahan suhteen ja täysin rajaton jollain muulla elämän osa-alueella? Miksi varakas ihminenkin välttelee laskujen avaamista? Mitä psykologi ajattelee aarrekartoista tai visualisoinnista rikastumisen suhteen?
Vieraana psykologi Maarit Lassander.

Kysy mitä vaan erityislasten vanhemmuudesta

Maria Jokelainen on paitsi menestynyt yrittäjä myös kolmen erityislapsen vanhempi. Miten tämä yhtälö on edes mahdollinen ja mahtuuko elämään silloin mitään muuta? Minkälaista elämää ja minkälaisia valintoja erityislasten vanhemmuus käytännössä tarkoittaa? Millä lailla Maria suhtautuu niiden vanhempien valitukseen, joiden lapsia eivät esimerkiksi neurologiset erityispiirteet määrittele? Minkälaista on kantaa vanhempana mukanaan vaikkapa sitä tosiasiaa, että lapsi ei poikkeavuutensa takia ole saanut yläasteelle mennessä koulussa kavereita ja kenen kanssa Maria puolisoineen näitä asioita jakaa? Minkälaisia asioita hän on oppinut erityisesti arvostamaan nimenomaan lastensa kautta?

Kysy mitä vaan itsemyötätunnosta
Miksi ihminen vaatii niin paljon itseltään eikä anna periksi ennen kuin uupuu? Miksi suomalainen työkultuuri on helposti niin totista? Mistä syyllisyys tai huono omatunto pohjimmiltaan kertoo? Missä määrin kiintymyssuhteet vaikuttavat meidän käsitykseen omasta itsestämme? Miten oppia vetämään terveellä tavalla rajat?
Vieraana psykologi Satu Lähteenkorva

Kysy mitä vaan ranskalaisuudesta
Toimittaja Annastiina Heikkilä on asunut vuosikausia Pariisissa ja avannut meillekin täkäläistä elämäntapaa, mutta missä määrin pariisilaisuus on yhtä kuin ranskalainen elämäntapa ylipäätään ja millä tavalla ranskalaiset ylipäätään tänä päivänä arkeaan elävät? Miksi ranskalaiset vaikuttavat usein niin ylimielisiltä? Minkälainen on ranskalainen parisuhde tai sukupuoliroolit?

Heinäkuulle kuultavaa:

5.7 Kysy mitä vaan kuninkaallisista

Raila Kinnusta on tituleerattu tähtitoimittajaksi, koska hän on kirjoittanut niin paljon juttuja ja elämänkertoja sekä kuninkaallisista että muista tähdistä. Minkälaisia erityisominaisuuksia se on vaatinut toimittajalta ja minkälainen on etiketti vaikkapa Ruotsin kuningasta haastatellessa? Kuka on Railan oma suosikkikuninkaallinen ja miksi? Miksi me Euroopassa seuraamme vain eurooppalaisia kuninkaallisia, vaikka kaukaisemmissa palatseissa olisi myös säihkettä ja skandaaleja tarjolla? Kestääkö brittimonarkia kuningatar Elisabethin jälkeen ja tuleeko prinssi Charlesista koskaan kuningasta? Mihin me loppujen lopuksi kuninkaallisia tarvitsemme?

12.7 Kysy mitä vaan englantilaisuudesta

Markus Hippi teki pitkään toimittajan töitä Suomessa ennen kuin yhtenä aamuna haastateltavana ollut englantilainen mediapomo ihastui paitsi suomalaistoimittajan ammattitaitoon, myös tämän brittiläiseen aksenttiin ja tarjosi hänelle töitä Monoclessa. Nyt 10 vuotta myöhemmin Markus työskentelee siellä edelleen ja rakastaa kotikaupunkiaan Lontoota.Kuten myös uutta kotimaataan, nimittäin muutama vuosi sitten Markus Hippi sai myös maan kansalaisuuden. Mitä kaikkea ulkomaalaistaustaisen on brittiläisestä yhteiskunnasta osattava tai ymmärrettävä kansallisuuden saadakseen ja mihin kohtaan yksityiskouluja käymätön suomalaistoimittaja asettuu englantilaisessa luokkayhteiskunnassa? Minkälaiset asiat englantilaisessa kultuurissa tuntuvat edelleen oudoilta tai päinvastoin eli minkälaisin silmin Markus tällä hetkellä entistä kotimaataan katselee?

19.7 Kysy mitä vaan talonmieheltä

Katajanokkalainen talonmies Kalevi Korhonen on lähtöisin Kuhmosta, missä hän jo lapsena koulun ohella autteli vakuutusmyyjänä ja talonmiehenä työskentelevää isäänsä. Nyt vakuutusmyynti ja taksin ajaminen ovat omalla kohdalla menneisyyttä, mutta talonmiehen työ maistuu 71 ikävuodesta huolimatta. Mutta mikä on talonmiehen tärkein ominaisuus ja minkälaisia asioita talon asukkaat talonmieheltä toivovat? Joutuuko Kalevi tarkastamaan esimerkiksi sitä, että onko matkoille lähteneen asukkaan hella jäänyt päälle ja entä talossa asuvat vanhukset - kuinka usein heidän peräänsä täytyy katsoa? Millä lailla ihmiset ovat kolmen talonmiehenä työskennellyn vuosikymmenen aikana muuttuneet ja stressaako koskaan se, että joutuu olemaan 24/7 päivystyvalmiudessa? .

Täytä lomake.
  • Perttu Häkkinen tarkkaili suomalaisuuden marginaaleja

    Perttu Häkkisen kuratoidut uusinnat jatkuvat kesällä 2021

    Yle Puheen kesässä uusitaan Perttu Häkkisen radio-ohjelmasarjan jaksoja, jotka käsittelevät taidetta ja yhteiskuntaa. Luvassa on ohjelmia, joissa pureudutaan muun muassa taiteen tabuihin, suomalaiseen anarkismiin ja ITE-kirjallisuuteen. Perttu Häkkisen kuratoidut uusinnat Yle Puheessa tiistaisin klo 13.02.

  • Yle Puheen juhannuksessa vitsejä, vastoja ja hyttysvihaa

    Puheen juhannus - hyttysvihaa ja lentäviä virkkuukoukkuja

    Juhannuksena Yle Puheessa spesiaalilähetyksensä tarjoilevat Ruben Stiller, Lindgren & Sihvonen sekä Puikko ja Koukku. Ruben käy jatkosotaa hyttysiä vastaan sekä pureutuu syvälle suomalaisuuteen. Tommy ja Petteri ovat kutsuneet mittumaariksi urheilumies Kaj Kunnaksen kylään. Puikon ja Koukun studiossa taas lentelevät niin vitsit, vastat kuin virkkuukoukutkin. Lisäksi luvassa kuuntelumaratoneja huumorin hengessä.