Hyppää pääsisältöön

Kysy mitä vaan - esitä oma kysymyksesi tulevalle vieraalle tai ehdota itse vierasta

Kuvassa Mira Selander.
Kuvassa Mira Selander. Kuva: Johanna Kannasmaa / Yle Yle Puhe

Yle Puheen Kysy mitä vaan -ohjelma piirtää muotokuvan ihmisestä tai asiasta stereotypioiden ja oletusten takana. Mira Selanderin toimittamassa ohjelmassa iso osa kysymyksistä tulee kuuntelijoilta, jotka saavat esittää myös vieras- tai aihetoiveita. Tässä ohjelmassa mikään kysymys ei ole liian vaikea, haastava, nolo tai tyhmä, joten anna palaa!

Osallistu siis ohjelman tekemiseen

Kirjoita alla olevaan lomakkeeseen oma kysymyksesi tuleville vieraille ja muista, että niiden suhteen vain taivas on rajana. Tulevia aiheita ovat mm.

Kysy mitä vaan aggressiosta

Mistä me puhumme, kun me puhumme aggressiosta ja minkälaisia tunteita sen taakse kätkeytyy? Onko mököttäminen terveempi tapa ilmaista vihaa tai suuttumusta kuin se, että avaa suunsa tunteista tai epäkohdista? Miksi naisen viha on edelleen tabu?
Vieraana pari- ja perheterapeutti Heli Pruuki.

Kysy mitä vaan kiinalaisuudesta

Minkälaista on hyvä elämä kiinalaisittain? Minkälainen on kiinalaisen itsellisen naisen asema? Minkälaista on kiinalainen arkiruoka ja mitä siellä katsotaan televisiosta?
Vieraana Helsingin Sanomien toimittaja ja kirjeenvaihtaja Katriina Pajari.

Kysy mitä vaan huumeriippuvuudesta

Toimittaja ja tietokirjailija Janne Huuskosen esikoisromaanissa Täydellinen päivä päähenkilö on ensin kovia huumeita käyttävä nuorukainen ja myöhemmin raitistunut iltapäivälehdessä rikosuutisia ja skuuppeja metsästävä huipputoimittaja. Entinen huumeiden käyttäjä siis tuntee poliisit muutenkin kuin työnsä puolesta ja koko ajan häntä jäytää samalla pelko menneisyyden paljastumisesta kollegoille. Teos on osittain omaelämäkerrallinen eli miten siis huumeriippuvuus syntyy ja miten Janne itse pääsi siitä kuiville? Millä tavalla identiteetti raitistumisen myötä muuttui? Uskooko Janne porttiteoriaan ja mitä mieltä hän on huumeiden laillistamisesta? Missä vaiheessa huumeiden käyttäjästä tulee ns. narkomaani ja minkälaiselta tuntuu vihdoin päästää irti painavan salaisuuden taakasta? Onko skuupin ja subutex- annoksen metsästämisessä jotain samaa?

Kysy mitä vaan suorittamisen lopettamisesta ja itsemyötätunnosta

Miksi ihminen vaatii niin paljon itseltään eikä anna periksi ennen kuin uupuu? Miksi suomalainen työkultuuri on helposti niin totista? Mistä syyllisyys tai huono omatunto pohjimmiltaan kertoo? Missä määrin kiintymyssuhteet vaikuttavat meidän käsitykseen omasta itsestämme? Miten oppia vetämään terveellä tavalla rajat? Miten palata koronan jäljiltä muiden ihmisten pariin?
Vieraana psykologi Satu Lähteenkorva

Kysy mitä vaan luokkanoususta

Leo Stranius on tullut tutuksi suuremmalle yleisölle puhuessaan ilmastonmuutoksesta ja sitä kautta valitsemastaan askeettisesta elämäntavasta, mutta missä määrin nämä elämänvalinnat liittyvät myös siihen, että lapsena ja nuorena Leolla oli hyvin vähän ja jonkinlaiset uhat ja pelot olivat elämässä läsnä kenties jo silloin. Leo nimittäin kasvoi suurimman osan nuoruudestaan kahdestaan isänsä tai tämän vaihtuvien puolisoiden kanssa ja oman kodin puuttuessa he asuivat jonkin aikaa myös esimerkiksi asunnottomille tarkoitetussa asuntolassa. Myöhemmin yliopistolla muiden opiskelijoiden elämä tai itsestään selvät valinnat olivat ihan vieraita, kuten monet muutkin asiat, joista tavallisten perheiden keskiluokkaiset lapset saivat nuoruudessaan nauttia. Millä tavalla tämä näkyy Leon elämässä tänä päivänä ja kokeeko hän lapsuudestaan vihaa tai katkeruutta? Minkälaisen lapsuuden hän haluaa tarjota omalle jälkikasvulleen ja mitkä on sellaisia asioita, joita hän on ikäänkuin joutunut itse vasta aikuisuudessa itse opettelemaan?

Kysy mitä vaan erityislasten vanhemmuudesta

Maria Jokelainen on paitsi menestynyt yrittäjä myös kolmen erityislapsen vanhempi. Miten tämä yhtälö on edes mahdollinen ja mahtuuko elämään silloin mitään muuta? Minkälaista elämää ja minkälaisia valintoja erityislasten vanhemmuus käytännössä tarkoittaa? Millä lailla Maria suhtautuu niiden vanhempien valitukseen, joiden lapsia eivät esimerkiksi neurologiset erityispiirteet määrittele? Minkälaista on kantaa vanhempana mukanaan vaikkapa sitä tosiasiaa, että lapsi ei poikkeavuutensa takia ole saanut yläasteelle mennessä koulussa kavereita ja kenen kanssa Maria puolisoineen näitä asioita jakaa? Minkälaisia asioita hän on oppinut erityisesti arvostamaan nimenomaan lastensa kautta?

Täytä lomake.
  • Perttu Häkkinen tarkkaili suomalaisuuden marginaaleja

    Perttu Häkkisen kuratoidut uusinnat jatkuvat kesällä 2021

    Yle Puheen kesässä uusitaan Perttu Häkkisen radio-ohjelmasarjan jaksoja, jotka käsittelevät taidetta ja yhteiskuntaa. Luvassa on ohjelmia, joissa pureudutaan muun muassa taiteen tabuihin, suomalaiseen anarkismiin ja ITE-kirjallisuuteen. Perttu Häkkisen kuratoidut uusinnat Yle Puheessa tiistaisin klo 13.02.

  • Yle Puheen juhannuksessa vitsejä, vastoja ja hyttysvihaa

    Puheen juhannus - hyttysvihaa ja lentäviä virkkuukoukkuja

    Juhannuksena Yle Puheessa spesiaalilähetyksensä tarjoilevat Ruben Stiller, Lindgren & Sihvonen sekä Puikko ja Koukku. Ruben käy jatkosotaa hyttysiä vastaan sekä pureutuu syvälle suomalaisuuteen. Tommy ja Petteri ovat kutsuneet mittumaariksi urheilumies Kaj Kunnaksen kylään. Puikon ja Koukun studiossa taas lentelevät niin vitsit, vastat kuin virkkuukoukutkin. Lisäksi luvassa kuuntelumaratoneja huumorin hengessä.