Hyppää pääsisältöön

Merja Ylä-Anttila: Yle on kaikille yhteinen ja jokaiselle oma

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.
Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila. Kuva: Yle / Jyrki Valkama Merja Ylä-Anttila,Yle,toimitusjohtaja

Yle täyttää 100 vuotta vuonna 2026. Uusi strategia luo kirkkaan näkymän, jolla julkisen palvelun media viedään vahvana ja uudistuvana seuraavalle vuosisadalleen.

Ylen uutta strategiaa on viimeistelty hyvin poikkeuksellisissa oloissa koronakriisin keskellä. Koronakevään aikana on näkynyt vahvasti kuinka suuri merkitys ja rooli julkisen palvelun medialla on perusturvallisuuden ylläpitäjänä, luotettavan tiedon välittäjänä ja yhteisten kokemusten luojana. Uusi strategia varmistaa kansalaisia ja yhteiskuntaa parhaiten palvelevan Yleisradion kaikissa olosuhteissa myös tulevaisuudessa. Tämä on hyvinvoivan demokraattisen yhteiskunnan etu.

Ylen missio eli olemassaolon tarkoitus määritellään uudessa strategiassa näin:
Lisäämme ymmärrystä toisistamme ja maailmasta, vahvistamme suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria.

Nojaamme entistä vahvemmin yhtiön tarkoitukseen, jossa korostuu keskinäinen ymmärrys. Haluamme rakentaa ymmärrykseen pyrkivää ja ihmistä arvostavaa maailmaa, emme kuplautuvaa ja muita väheksyvää yhteiskuntaa. Strategiassa voi tuntua hiukan juhlalliselta ja pateettiselta sanoa, että Yle puolustaa länsimaista demokratiaa, oikeusvaltiota, sananvapautta ja ihmisarvoa. Mutta joskus on senkin aika, että reilusti ja rohkeasti tunnustaa, minkä puolella on.

Ylen pitää tuottaa arvoa yhteiskunnalle ja pystyä synnyttämään luottamusta niin, että eri tavoin ajattelevat ja elävät suomalaiset voivat luottaa Yleen. Minulle nämä kaksi asiaa ovat kuin Ylen peruskalliota. Ilman niitä ei olisi mitään muutakaan. Luottamus on kaiken a ja o. Emme aja kenenkään asiaa emmekä asetu journalismissamme osapuoleksi. Luottamus edellyttää avoimuutta ja jatkuvaa suomalaisten kuuntelua. Siksi lisäämme vuoropuhelua ja olemme osa sitä. Annamme äänen kaikille, näin toimii koko kansan Yle.

Julkisen palvelun tehtävä on palvella kaikkia. Ihmiset käyttävät mediaa yhä erilaisemmin tavoin. Siksi meidänkin on palveltava suomalaisia monella eri tavalla. Tämä onnistuu, kun yhdistämme perinteiset vahvuutemme rohkeaan, määrätietoiseen uudistumiseen. Yle on kaikkien ulottuvilla, mutta näyttäytyy ihmisille eri tavoin – kaikille yhteinen, jokaiselle oma.

Uusi strategia siivittää meitä seuraavalle vuosisadalle, mutta strategia ei toteudu ilman ihmisiä. Yhteinen suunta vaatii yhteistä ymmärrystä. Yleläiset tekevät strategian todeksi päivittäisellä työllään vuoropuhelussa suomalaisten kanssa. Haluan, että Ylessä on innostava ja innostuva työyhteisö, ja se syntyy yhdessä tekemällä.

Vaikka ajat ovat poikkeukselliset ja tulevaisuus monin tavoin epävarma, haluan olla toiveikas. Uudistuva Yleisradio on kaikille yhteinen ja jokaiselle oma – suomalaisen yhteiskunnan parhaaksi.

Merja Ylä-Anttila
toimitusjohtaja

Lue myös - yle.fi:stä poimittua