Hyppää pääsisältöön

Jatkuva kilpailu ja tukahdutetut tunteet sairastuttavat meidät – vika on rakenteissa, sanoo psykoanalyytikko Pertti Simula

Pertti Simula puiden varjojen keskellä.
Pertti Simula puiden varjojen keskellä. Kuva: Sari Casal/ Yle henkilö,KulttuuriCocktail,Pertti Simula

Psykoanalyytikko Pertti Simulan mukaan nykyinen yhteiskuntarakenteemme on epäoikeudenmukainen ja siksi paha. Ja yhteiskunnan epätasa-arvoisuus sairastuttaa myös kansalaiset. Kilpailu, vaatimukset ja tulostavoitteet ovat esteenä inhimilliselle kehitykselle. Lisäksi ahdistus ja muut negatiiviset tunteet on opetettu piilottamaan. Ongelmia ei ratkaista niillä mekanismeilla, jotka ne ovat aiheuttaneet. Siksi tarvitaan rakenteellista muutosta, henkistä ja yhteiskunnallista vallankumousta.

Pertti Simula uskoo muutokseen. Yleensä se vie aikaa. Omalla kohdallaan hän uskalsi kuitenkin muuttaa elämänsä muutamassa vuodessa. Hän irrottautui taloudellisesti ja sosiaalisesti vakaasta Valmetin Brasilian yksikön varatoimitusjohtajan tehtävästään, ja päätti keskittyä kokonaan psykoanalyysiin. Jo noin 20 vuotta hän on työskennellyt Brasiliassa maattomien maatyöläisten parissa. He ovat maansa köyhimpiä.

Nuorena Simula oli vasemmistolainen. Hän liimasi antikapitalistisia tarroja lyhtypylväisiin pyöräretkillään. Hän myös osallistui Vietnamin sodan vastaisiin mielenosoituksiin vuonna 1968 New Yorkissa, jossa oli opiskelijavaihdossa. Toiveena oli jo tuolloin solidaarisempi yhteiselo toisten ihmisten kanssa.

Vain viisi vuotta myöhemmin hän oli Valmetin organisaatiokehityksen asiantuntijana Brasilian Sao Paolossa. Hän uppoutui työhönsä, ja päällisin puolin elämä oli mallillaan. Oli rahaa, vapautta ja työyhteisö.

Hän yleni Brasilian yksikön hankintapäälliköksi ja myöhemmin varatoimitusjohtajaksi. Hankintapäällikön tehtävässä aggressiivinen ja itsekäs moottorifirman myyntijohtaja kaiversi mieltä. Yhteistyö oli kireissä väleissä mahdotonta, ja Valmetin traktoritehdas oli pysähtyä. Tehtaan lisäksi Simulan työkyky oli vaakalaudalla.

– Menin hätäpäissäni psykoanalyysiin. Kerroin tästä ylimielisestä myyntijohtajasta, joka luulee olevansa toisten yläpuolella. Analyytikko sanoikin, että nyt puhut omasta itsestäsi. Hän laittoi peilaamaan näitä ominaisuuksia itsessäni.

Simula tuohtui ja halusi jättää koko psykoanalyysin kesken. Hän kuitenkin jatkoi sitä, koska hätä oli niin suuri. Pari viikkoa myöhemmin hän myönsi, että analyytikon sanat ovat totta.

– Kutsuin samantien myyntijohtajan kokoukseen. Sovimme asiat, ja moottoreita alkoi tulla taas tehtaalle viime hetkellä, eivätkä linjastot ehtineet pysähtyä.

Eriarvoisuus oli pöyristyttävää ja vastenmielistä, mutta samaan aikaan herättävää.

Psykoanalyysi alkoi kiehtoa Simulaa yhä enemmän. Hän oli ollut aina kiinnostunut ihmisistä. Nuorena New Yorkin kadulla hän kuvasi ihmisiä, ei rakennuksia kuten moni muu.

Sao Paolon räikeä epätasa-arvoisuus myös muistutti omista etuoikeuksista.

– Samaan aikaan, kun kaduilla asui lapsia ja perheitä, hyväosaiset asuivat omilla aidatuilla asuinalueillaan. Eriarvoisuus oli pöyristyttävää ja vastenmielistä, mutta samaan aikaan herättävää.

Päätös Valmetilta irtisanoutumiseen kypsyi, ja Simula päätti omistautua kokonaan psykoanalyysin opiskeluun ja harjoittamiseen.

Pertti Simula istuu portailla kädet ristissä.
Pertti Simula istuu portailla kädet ristissä. Kuva: Sari Casal/ Yle henkilö,Pertti Simula

Kymmenien vuosien tutustuminen ihmisen syvimpiin mietteisiin on vahvistanut Simulan ajatusta siitä, että yhteiskuntarakenteemme sairastuttaa ihmisiä. Ihmisten pahoinvointi on lopulta samankaltaista kaikkialla, niin Suomessa, Ruotsissa kuin Brasiliassakin, joissa hän on työskennellyt koko uransa.

Simula puhuu rakenteellisesta pahasta. Kapitalistisessa järjestelmässä valta keskittyy rikkaille, eikä tasa-arvoa tavoiteta kilpailemalla. Ja tasa-arvosta Simula haaveilee.

– Nythän ihmiset joutuvat elämään tukahduttavassa putkessa. Elämä on kilpailua kehdosta hautaan.

Kilpailu alkaa jo päiväkodissa, vaikka pyrkimyksenä olisikin tasavertaisuus.

– Yhtä kehutaan ja toista torutaan. Siinä syntyy kilpailumentaliteetti.

Kilpailu on aina vastakkainasettelua.

Viimeistään koululaitos laittaa lapsia arvojärjestykseen. Oppilaita arvioidaan oppimiskyvyn ja taitojen perusteella pienestä pitäen, mikä on Simulan mielestä erittäin vahingollista. Hän on kokenut sen myös henkilökohtaisesti, koska hänellä itsellään oli vaikeuksia koulussa.

– Kilpailu on aina vastakkainasettelua. Se on itsekkyyttä ja toisen yläpuolelle asettautumista, siis eriarvoisuutta. Vahva kilpailuasetelma rajoittaa myös empatiakykyä.

Opintojen jälkeen alkaa kilpailu työpaikoista, ja työpaikoilla kilpaillaan siitä, kuka suoriutuu parhaiten, eli kuka tekee tulosta. Olemme niin tottuneita jatkuvaan kilpailuun, etteivät useimmat meistä edes kyseenalaista sen mielekkyyttä.

Silti raja tulee vastaan jossakin kohtaa. Maapallon kantokyky ei kestä jatkuvaa kasvua, jota nykyinen kapitalistinen järjestelmä vaatii. Yksilötasolla jatkuva kilpailu uuvuttaa ihmisiä.

Simulan mukaan kilpailun lisäksi etenkin tunteiden tukahduttaminen aiheuttaa pahoinvointia. Yhteiskuntamme on tunteita torjuva, ja siksi sekin on osaltaan rakenteellista pahaa. Kaikki lähtee rakenteista ylhäältä alaspäin, hän uskoo. Ihminen on ympäristönsä tuote.

– Esimerkiksi koulussa pitää olla looginen ja järjestelmällinen, istua kiltisti ja kuunnella. Sama jatkuu työpaikoilla. Elämme ahdistuksen ja pelon vallassa, mutta negatiivisia tunteita ei saisi olla. Myös suru, viha, raivo ja jopa rakastuminen pidetään torjuttuina sisällä.

Tämän kaiken Simula haluaa kääntää päälaelleen. Kilpailusta pitäisi luopua kokonaan opetuksen ja työnteon rakenteissa, ja tunteita pitäisi kokea, arvostaa ja hyväksyä vapaasti. Vasta sitten maailma voi muuttua tasa-arvoiseksi ja solidaariseksi. Utopiana on suora demokratia ja humanistinen ihmiskäsitys. Utopia ei koskaan toteudu, mutta sitä kohti voi silti pyrkiä ajan kanssa, sillä kiire tuhoaa hyvän.

– Siihen voi mennä tuhat vuotta. Ei pidetä kiirettä.

Pertti Simula nojaa kaiteeseen.
Pertti Simula nojaa kaiteeseen. Kuva: Sari Casal/ Yle henkilö,Pertti Simula

Ruohonjuuritasolla Simula edistää näitä asioita tälläkin hetkellä. Hän on kiertänyt Brasiliassa maattomien maatyöläisten osuuskunnissa keskustelemassa humanistisen ihmiskäsityksen periaatteista jo parikymmentä vuotta. Siitä, miten ihminen pitää kohdata hyväksyvästi ja arvostavasti. Samalla on kehitetty konkreettisia toimintatapoja ja menetelmiä, joita voidaan jakaa eteenpäin.

Osuuskunnissa pyritään toteuttamaan myös suoraa demokratiaa, jossa kaikkien ääni yritetään saada kuuluville tärkeissä kysymyksissä.

– Jossain vaiheessa tajusimme, että olemme tekemässä vallankumousta. Olemme muuttamassa koko ihmissuhderakennetta uuteen uskoon pois kilpailusta sellaiseksi, jossa kaikki hyväksytään omissa tunteissaan. Pyrimme soveltamaan tasa-arvoa ja solidaarisuutta käytännössä eikä vain juhlapuheissa.

Simula kouluttaa esimerkiksi opettajia myös Suomessa ja Ruotsissa samoilla perusperiaatteilla. Kurssipalautteet ovat olleet positiivisia, mutta hän myöntää, että menetelmien sovellettavuus on hankalaa nykyjärjestelmässä, joka esimerkiksi vaatii numeroarviointia, eli luokittelua ja kilpailua.

Tunnetta ei saa vähätellä eikä kieltää.

Silti esimerkiksi tunteiden arvostamista ja hyväksymistä voidaan hyödyntää jo nyt myös kotona, koululuokissa ja työpaikoilla.

– Jos vaikkapa lapsi itkee, pitäisi kysyä, mitä tunnet. Ei siis pitäisi käskeä häntä lopettamaan itkua tai kysyä, miksi itket. Lapsi pitää kohdata siinä hetkessä tunteessaan. Tunnetta ei saa vähätellä eikä kieltää.

Kun surun saa kokea, se pikkuhiljaa purkautuu. Sama pätee kaikkiin muihinkin tunteisiin, kuten vihaan ja pelkoon. Negatiiviset tunteet voivat vähitellen purkautua vain, jos ne hyväksyy.

– Se on syvimmän tason ihmisen arvostamista, kun ihminen kokee, että minut on nähty ja hyväksytty juuri siinä, mitä minä tunnen. Se voittaa kaikenlaiset kehumiset ja palkinnot.

Pertti Simula istuu narsissien takana puutarhapenkillä.
Pertti Simula istuu narsissien takana puutarhapenkillä. Kuva: Sari Casal/ Yle henkilö,Pertti Simula

Simula on tällä hetkellä jumissa Suomessa koronaviruksen takia. Hänen pysyvä kotinsa on Brasilian Sao Paolossa, jonne hän kaipaa takaisin.

Koronavirus on laittanut monet meistä kohtaamaan pelkoa ja ahdistusta, ehkä myös miettimään kuolemaa. Se on Simulan mielestä hyvä asia, kunhan tuntee tunteensa, eikä nujerra niitä.

Simulan oma veli ja veljen vaimo sairastivat koronaviruksen. Se aiheutti hänessä ahdistusta.

– Tärkeintä on pysähtyä tunteen äärelle ja kunnioittaa myös negatiivisia tunteita. Tunteesta ei tulisi pyrkiä väkisin eroon tekemällä jotain muuta, ottamalla ryyppyä tai lääkkeitä. Kun ihminen sallii tunteensa, se tulee näkyväksi hänelle. Vain siten tunne voi purkautua.

Simula uskoo, että kuoleman läheisyys vie ihmiset lähemmäs tärkeitä kysymyksiä. Kun kuolemme, emme saa mukaamme mitään aineellista. Mikä on hyvän elämän sisältö ja merkitys? Ehkä se ei olekaan jatkuva kilpailu, talouden kasvu ja uusien tavaroiden hankkiminen.

Simula itse kokee suurinta merkityksellisyyttä työstään maattomien maatyöläisten parissa. Intensiivisten keskustelujen jälkeen hänelle usein nousee kiitollisuuden kyyneleet silmiin.

– Se on niin antoisaa ja rikastuttavaa. Siinä tuntee itsensä tarpeelliseksi ja hyödylliseksi. Jotakin merkitystä elämälläni on.

Tätä työtä Simula aikoo jatkaa niin kauan kuin suinkin pystyy.

***
2000-luvun alussa Simula törmäsi sattumalta Sao Paolossa uudelleen myyntijohtajaan, joka sysäsi hänet psykoanalyysiin ja lopulta uudelle työuralleen. Miehet illallistivat yhdessä johtajan hienossa ja suuressa talossa, johon Simulan oli vienyt johtajan autonkuljettaja.

Simula kertoi työstään maattomien parissa, jolloin johtaja sanoi olevansa hänelle kateellinen.

– Kaikesta materialistisesta hyvästä huolimatta hän kadehtikin minua. Ihmettelin sitä, jolloin hän sanoi: ‘Sinulla oli rohkeus, minulla ei ollut’.

Lisää Pertti Simulan ajatuksista ja metodeista voi lukea hänen tuoreesta tietokirjastaan Miten kohdata vihaa ja ilkeyttä (Into, 2020)

Pertti Simula hymyilee lähikuvassa.
Pertti Simula hymyilee lähikuvassa. Kuva: Sari Casal/ Yle henkilö,Pertti Simula
Kommentit