Hyppää pääsisältöön

Kuivaa ja jauha nokkoset terveelliseksi nokkosjauheeksi

Kuivia nokkosia.
Kuivia nokkosia. Kuva: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,nokkoset

Nokkosten kuivattaminen ja jauhaminen jauheeksi on oiva tapa muuttaa harmilliset rikkaruohot joksikin hyvin terveelliseksi.

Nokkosissa on paljon vitamiineja ja mineraaleja. Jauhettuja, kuivattuja nokkosia voi käyttää ravintolisänä eritoten jos treenaa paljon, on raskaana tai kärsii runsaista kuukautisvuodoista.

100 g kuivattuja nokkosia voi sisältää jopa 169 mg kalsiumia, 228 mg rautaa, 75 mg fosforia ja lisäksi kaliumia, magnesiumia, sinkkiä, A-vitamiinia, monia B-vitamiineja, C-vitamiinia ja lehtivihreää.

Ravintosisältö vaihtelee kasvupaikan, ilmaston, maaperän ja sään mukaan.

Nokkosia.
Nokkosia. Kuva: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,nokkoset

Näin kuivatat nokkosia:

  1. Poimi nokkoset kuivana ja aurinkoisena päivänä. Älä ota nokkosia lantakasasta tai kompostista, koska niissä on liikaa nitraatteja ja ne maistuvat lannalta.
  2. Ripusta tai levitä nokkoset kuivumaan huoneenlämpöön sisälle paikkaan, johon aurinko ei paista.
  3. Kun nokkoset ovat kuivia, riivi lehdet irti ja laita ne mikseriin.
  4. Miksaa, kunnes lehdistä on tullut hienoa jauhetta.
  5. Kaada jauhe lasipurkkiin ja säilytä pimeässä. Jauhe säilyy noin vuoden.

Nokkosjauhe on hyvä vaihtoehto rautatableteille, koska se ei aiheuta ummetusta.

Nauti teelusikallinen nokkosjauhetta päivittäin leivän päällä, ruoan seassa tai smoothieen sekoitettuna.

Purkki kuivia nokkosia.
Purkki kuivia nokkosia. Kuva: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,nokkoset

Vinkki! Levitä näkkileivälle voita. Asettele päälle tomaattiviipaleita ja sirottele pinnalle nokkosjauhetta ja yrttisuolaa.

Näkkileipä lautasella.
Näkkileipä lautasella. Kuva: Yle/Alexandra Wärn Strömsö,nokkoset