Hyppää pääsisältöön

Lehmien nimeäminen on luovaa toimintaa – lähes kaikille vasikoille annetaan nimi

Merkitty vasikka katsoo kameraan.laitumella.
Merkitty vasikka katsoo kameraan.laitumella. Kuva: CHROMORANGE/ All Over Press Lehmä

Lehmä on monelle maatilalliselle työkaveri ja työkaverilla on tärkeää olla nimi. Lehmät myös oppivat tunnistamaan nimensä. Vasikoita voidaan nimetä luontoteeman inspiroimana, mutta myös julkisuuden henkilöiden ja elokuvatähtien mukaan.

Lehmien nimeäminen on Suomessa melko vapaata, vaikka esimerkiksi hevosten nimiä säädellään tarkemmin. Samana vuonna syntyville vasikoille annetaan usein samalla alkukirjaimella alkava nimi.

Tuotosseurantaan kuuluvat vasikat saivat vuonna 2020 S-kirjaimella alkavan nimen. Navettaan saattoikin ilmestyä vaikka Sote, Siideri tai Saatana.

Tänä vuonna vasikoiden nimet alkavat T-kirjaimella. Kuinkahan moni vasikka tottelee nimeä Trump?

iloinen lehmä vuoristomaisemassa
iloinen lehmä vuoristomaisemassa Kuva: /All Over Press lehmät

Monen mielestä kuuluisin lehmä on Disneyn sarjakuva- ja animaatiohahmo Heluna. Aku Ankastakin tuttu Heluna Ammu (Clarabelle Cow) kuuluu Disneyn vanhimpiin hahmoihin.

Puhelias Heluna on siitä erikoinen lehmäneito, että hän on kunnostautunut myös reportterina ja hänen yksi parhaista ystävistään on hiiri, Minni Hiiri.

Populaarikulttuurissa yksi mielenkiintoisimmista lehmistä on nähty Pink Floyd -yhtyeen Atom Heart Mother -albumin kannessa. Tarinan mukaan valokuvaaja Storm Thorgerson ajoi maaseudulle ja kuvasi ensimmäisen näkemänsä lehmän. Omistaja kertoi sen olevan nimeltään Lulubelle III.

Don´t have a cow, man.

Suomessa Miina Äkkijyrkän peltilehmät ovat monelle tuttuja. Harva sen sijaan tietää, että nautoja kuvaavista teoksistaan tunnetun kuvanveistäjän oma lehmä on esiintynyt elokuvassa.

Karjakon koulutuksen saaneen Miina Äkkijyrkän omistama Amalia-lehmä esitti nimiroolia Matti Kassilan ohjaamassa Natalia-elokuvassa, joka on komedia luvatta rajan yli Suomeen tulleen Natalia-lehmän palauttamisesta Neuvostoliittoon.

Lehmä hypähtää laitumella.
Lehmä hypähtää laitumella. Kuva: /All Over Press lehmät

Populaarikulttuurin sanonnoissa ja hokemissa saattaa joskus myös lentää nimetön lehmä. “Don´t have a cow, man” on Bart Simpsonin hokema The Simpsons-animaatiossa, kun hän käskee kepposeen vahvasti reagoinutta henkilöä rentoutumaan tai rauhoittumaan.

Mansikki on nimi, joka muistuttaa meitä avarasta laitumesta.

Monelle ihmiselle kaikista tutuin lehmä on Mansikki, lapsuuden kesien mökkitien varressa ammunut tai mummolan laitumella märehtinyt säyseä eläin. Mansikki on nimi, joka muistuttaa meitä avarasta laitumesta ja viattomuuden ajasta ennen tehomaataloutta, korvanumerointia ja lypsyrobotteja.

Lehmä on kauniilla niityllä.
Lehmä on kauniilla niityllä. Kuva: /All Over Press lehmät

Kuinka paljon perinteisiä nimiä vielä annetaan vasikoille ja vietetäänkö lehmäpiireissä nimipäiviä? Aristoteleen kantapäässä on vieraana Suomen maatalousmuseo Saran näyttelyamanuenssi Maria Vanha-Similä. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Lasse Nousiainen.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri