Nokkonen on hyvä, terveellinen ja ilmainen – opi poimimaan, rakastamaan ja syömään sitä
"Lähesty nokkosta rauhallisesti mutta päättäväisesti, niin et polta itseäsi"
-Alexandra
Meidän pitää lakata väistelemästä nokkospuskia. Ei inhota eikä pelätä. Meidän pitää lähestyä nokkosta rauhallisesti ja päättäväisesti. Meidän pitää toivottaa ne tervetulleeksi ja oppia käyttämään niitä, sillä nokkonen sisältää paljon hyvää, jota ilman emme voi elää.
Lehdet ovat niin täynnä ravinteita, että nokkosta voidaan pitää Skandinavian terveellisimpänä kasviksena. Nokkosessa on muun muassa rautaa, piitä, magnesiumia ja C-vitamiinia.
Tähän artikkeliin olemme keränneet nokkosreseptit ja nokkostietoutta. Klikkaa sinisiä linkkejä, niin pääset artikkeliin, josta voit lukea lisää.
Miten paljon useammin kärsii ruusunpiikin pistosta kuin nokkosen polttamasta?
– Selma Lagerlöf
Miten nokkosia poimitaan itseään polttamatta
Nokkosten poltinkarvat on tehty sellaisiksi, että ne katkeavat, kun niihin osuu, mutta jos varteen tai lehteen tarttuu päättäväisesti poltinkarvat murskaantuvat eivätkä katkea.
Lähesty nokkosta rauhallisesti mutta päättäväisesti, kuin käsittelisit mehiläisiä.
Kuivaa nokkosia saunassa
Levitä nokkoset verkkoikkunan tai lakanan päälle kuivaan, lämpimään huoneeseen, jonne aurinko ei pääse paistamaan. Sauna on mainio paikka.
Kun nokkoset murenevat käsiin, ne ovat kuivia. Riivi lehdet, laita ne lasi- tai peltipurkkiin ja kirjoita etikettiin nimi ja päivämäärä.
Nokkosten jauhaminen jauheeksi on myös oiva tapa muuttaa rikkaruoho joksikin hyvin terveelliseksi.
Ryöppää ja pakasta nokkoset talveksi
Ryöpätyt nokkoset eivät polta, ja ne maistuvat hyvältä monissa ruokalajeissa. Tällä tavalla ne ovat mainio ravintolisä energiajuomassa.
Huuhtele nokkoset huolellisesti, että pikkuitikat ja muut katoavat. Pilko karkeasti ja ryöppää puoli minuuttia. Pakasta annospakkauksiin.
Käytä pakastettuja nokkosia samaan tapaan kuin pinaattia: keittoon, muhennokseen, lasagneen ja smoothieen.
Nokkosia voi hyvin käyttää myös tuoreina
Jos nokkoset sekoittaa mikserissä niin, että poltinkarvat murskaantuvat, niitä voi syödä tuoreena.
Peratuista rikkaruohoista voi syntyä ravinteikas ja virkistävä klorofyllishotti. Vihreä juoma on nopea tehdä.