Hyppää pääsisältöön

Luontohetki: Intian ihmeelliset eläimet

Dokumenttisarja Intiasta ja sen uhanalaisista eläimiistä.
Uhanalainen pikkupanda elää Koillis-Intiassa, Himalajan vuoristoalueella. Dokumenttisarja Intiasta ja sen uhanalaisista eläimiistä. Yle TV1

TV1 sunnuntaisin 31.5. - 19.7.2020 klo 18.15 - 18.40, uusinta perjantaisin klo 18.30, Areenassa

Aamuruskon valaisemien vuorten maa Arunachal Pradeshi Intian koillisosassa on salaperäisyyden verhoama, lähes koskematon ja paikoin läpipääsemätön.

Alueen metsissä lymyää arvoituksellinen ja arka eläin – pikkupanda. Lajista on esitetty monia teorioita. Onko se karhu, kissa, kettu vai ehkä pesukarhu?

Dokumenttisarja Intiasta ja sen uhanalaisista eläimiistä.
Bengalintiikeri. Dokumenttisarja Intiasta ja sen uhanalaisista eläimiistä. Kuva: he Habitats Trust/Gaia People Yle TV1

Pikkupandoja elää Kiinassa, Tiibetissä ja Itä-Nepalissa, Bhutanissa, Intiassa ja Myanmarissa, korkealla itäisellä Himalajalla. Luonnossa elää noin 20 000 pikkupandaa. Ne ovat uhanalaisia.

Pikkupandoja metsästettiin aikaisemmin turkin ja lihan vuoksi. Nyt niiden söpöt kuvat sosiaalisessa mediassa lisäävät niiden kysyntää lemmikkeinä. Kahden viime vuosikymmenen aikana pikkupandojen määrä on pudonnut puoleen.

Miten Intian luonnonsuojelu ja nykyajan haasteet kohtaavat? Maailmanmatkaaja Malaika Vaz palaa kotimaahansa ja tutustuu Intian kiehtovaan ja kesyttömään luontoon sekä sen salaisuuksiin.

Dokumenttisarja Intiasta ja sen uhanalaisista eläimiistä.
Kalastajakissa. Dokumenttisarja Intiasta ja sen uhanalaisista eläimiistä. Kuva: ASHWIN KADIYALA Yle TV1,Luontohetki: Intian ihmeelliset eläimet

Kahdeksanosaisessa dokumenttisarjassa Intian ihmeelliset eläimet tutustutaan uhanalaisiin eläimiin ja niiden suojeluun. Kuinka lajit selviytyvät 21. vuosisadalla? Malaika tapaa ihmisiä, joiden tehtävänä on huolehtia luonnonsuojelusta Intiassa.

Harvinainen pikkupanda vie sarjan aloitusjaksossa Malaikan Pangchenin laaksoon, Arunachal Pradeshin läntisimpään osaan, joka rajoittuu Tiibetiin ja Bhutaniin. Alueella elää buddhalainen monpa-heimo. He kunnioittavat syvästi maata ja sen päällä olevaa elämää.

Luontosarjan muissa jaksoissa Malaika Vaz tutustuu bengalintiikeriin, kalastajakissaan ja hoikkalori-apinaan. Sarjassa kerrotaan myös kuningaskobran, kauluskarhun, sahyadrinnokkasammakon ja intiantrapin tilanteesta.

On The Brink. Tuotanto: The Habitats Trust/Gaia People, Intia, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.