Hyppää pääsisältöön

"Jumalauta, tästä on pakko oppia"

Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan.

“En mä… Niin… En mä tiedä.”
“Mutta… Niin… En mä halua puhua tästä.”
“Ööö…”
“Mitä siitä pitää sanoa?”
“Ei. Ei. Kyllä. Ei.”

Vesta Burman, 25, kuulostaa hermostuneelta. Hän hakee sanojaan, peruuttelee, ottaa repliikkejä uusiksi ja nauraa hirveän paljon.

Ehkä korona vaikuttaa. Burman sanoo, että kevät on ollut raskas ja perhepiirissä on sairastettu. Hän välttelee kontakteja eikä halunnut tähän juttuun kuvattavaksi. Siksi käytämme promokuvia.

Itse asiassa koko haastattelu alkaa naurusta. Sanon, että haluaisin kuulla kuluneista kahdesta vuodesta, ja Burman käkättää niin että videopuhelun ääni särkyy.

Mikäs niin naurattaa?

“No kun… Se on aika paljon.”

Tosiaan.

Kuva: Andre Pozusis. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Muutama vuosi sitten Vesta Burman oli työtön työnhakija.

Omakustannekappale Varjo (2014) oli soinut Radio Helsingissä ja vienyt hänet Vild Musicille. Sitä seuranneet Kevät (2015), Anteeksi (2015) ja Vielä1 (2016) olivat tehneet etunimellään esiintyneestä Burmanista pienen kuplan uuden suosikkiartistin.

Sellaisen, joka soitti patterikäyttöistä syntikkaa ja veti Mascotin kaltaiset pienet helsinkiläisklubit tukkoon.

Vuonna 2017 “alkoi tapahtua”. Hän allekirjoitti levytyssopimuksen Etenee Recordsin kanssa, vieraili Kauriinmetsästäjien sekä Pyhimyksen levyillä, keikkaili isojen festarien pienillä lavoilla ja antoi kasan haastatteluita.

PMMP-tuottaja Jori Sjöroosin kanssa tehty esikoisalbumi Lohtulauseita ilmestyi keväällä 2018 ja lunasti odotukset.

Aitoa, luovaa, rohkeaa, suitsutti Soundin Antti Granlund. Levy, joka voi tehdä Vestasta suomalaisen popmusiikin uuden esikuvan ja ikonin, uumoili Helsingin Sanomien Jarkko Jokelainen. Neljä ja neljä tähteä.

Platinaa myynyt Lohtulauseita nosti Vestan festarien päälavoille ja X Factor -finaalin esiintyjäksi. Glooria kruunattiin vuoden tulokkaan Emmalla keväällä 2019.

Kun kysyn, miltä vuosi 2018 nyt tuntuu, Burman pitää pitkän hiljaisuuden.

– Me oltiin puhtaita ja valmiita, koko mun bändi. Se oli hienoa ja ihanaa ja hämmentävää. Ja… mitä siitä pitää sanoa?

Oon aina herättänyt huomiota.― Vesta Burman

No, kysytään vaikka näin: Oliko isoissa yleisöissä sopeutumista?

– Kyllä se tuntui luontevalta. Oon aina herättänyt huomiota. Silloin järkytyin, kun Mascot tuli täyteen. Mutta ei mua enää yllättänyt, että telttalavat olivat myös ääriään myöten täynnä.

Viihdyttäjän vastuuseen Burman ei sen sijaan ollut valmistautunut. On eri asia esittää nippu kotikutoisia kappaleita 50 hengelle kuin viihdyttää tunnin ajan tuhatpäistä festariyleisöä.

Kesä 2018 meni vielä harjoitellessa. Burman keskittyi laulusuoritukseen kuulostaakseen samalta kuin levyllä, mutta oli samalla hyvin tietoinen lavan viereisestä jättiruudusta, joka välitti lähikuvaa esiintyjän kasvoista.

Kesän 2019 keikoille Burman hän puki ylleen ison mekon, jonka taakse pystyi piiloutumaan. Suoja-asua hän sanoo käyttävänsä tulevaisuudessakin.

Kuva: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Lapsena Burman haaveili terapeutin ammatista. Nyt hän toivoo, että ammattiapua tarvitsevat hakisivat ammattiapua.

Usein he hakevat apua kuitenkin Vestalta, joka laulaa musiikissaan rakkaudesta ja eroista ja vaikeista tunteista niin, että moni kokee samastumista. Sosiaalisessa mediassa yhteydenottoja satelee jatkuvasti.

Haaste on sama jonka kanssa monet eturivin popparit painivat. Instagramissa ollaan läsnä enemmän kuin koskaan, ja siksi inbox täyttyy kaikesta mahdollisesta. Sydämistä, kyselyistä, vihaviesteistä ja traumoista.

Kun ne näkee mut, ne tulee, että tässä on nää mun haavat.― Vesta Burman

Jos viesteihin ei reagoi, voi vaikuttaa kylmältä. Jos reagoi, taakka on hetkessä liian iso yhden artistin kannettavaksi.

– Musta on tullut ihmisille tuttu, ja kun ne näkee mut, ne tulee, että tässä on nää mun haavat. Muutaman kerran olen saanut tuta sen, että kun avaan keskustelun ja näytän, että oon tässä, niin sieltä tulee täyslaidallinen vaikka mitä.

Jokin aika sitten hän havahtui Hakaniemessä loittonevaan raitiovaunuun, jonka takaikkunassa riehui ihminen.

– Se oli niin onnellinen kun näki mut, huusi sinä ja bailasi. Ja mä mietin, että kunpa kaikki fanikohtaamiset voisivat olla tuollaisia, että ne liukuu pois. I would love that.

Kuva: Nelli Kenttä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Uusi levy syksyllä

Toukokuun puolivälissä ilmestyi Vestan ensimmäinen uusi kappale vuoteen. Valonsäteet on kepeän indiekitaran säestämä suoraviivainen popkappale, jollaisia Lohtulauseita ei juuri tarjonnut. Sellainen, joka olisi melkein kotonaan Anna Puun parin vuoden takaisella avaruusdiskolevyllä.

Kappaleen melodia ja ensimmäiset sanat syntyivät syksyllä 2019. Ne tuntuivat hyvällä tavalla egotrippimäisiltä. “Pyyhkisi sisimmästäni pimeän” oli kuin suoraan Burmanin ihaileman Knipin kynästä.

– Halusin tehdä tekstin, jossa on vähän sanoja ja tietyt avainsanat vaihtuvat niin, että tarina muuttuu radikaalisti. Ekojen biisien aikaan mun piti kirjoittaa mahdollisimman monta sanaa peräkkäin, luoda kirjava ja suuri lausemaailma. Siedän nyt paremmin mantramaisuutta.

Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä. Albumin nimi putkahti mieleen väsyneenä Flow-sunnuntaina, ja sen alle Burman alkoi säveltää musiikkia yhdessä tuottaja Matti Ahopellon kanssa.

Ensimmäisen levyn kappaleita Burman kirjoitti yksin ja otti Jori Sjöroosin sitten mukaan tuottamaan. Tätä on tehty alusta asti yhdessä. Tuottajavaihdokseen ei liity Burmanin mukaan draamaa.

– Ihan luonnollista, että ihmiset vaihtavat työpaikkaa.

Levyn nimi resonoi korona-ajassa. Moni joutuu nyt miettimään, uskooko. Burmanille se oli itsesuggestiota. Ajatus oli, että jos uskoa toistaa tarpeeksi, ehkä siitä tulee totta.

– Haluan sanoa, että se toimi.

Kuva: Andre Pozusis. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Mielenterveys, ystävyys, ilmasto. Siinä Uskon tulevaan -levyn teemat.

Burman sanoo, ettei ilmastonmuutosta vaikeampaa aihetta olekaan. Vaarana kun on luiskahtaa joko Earth Song -henkiseen patetiaan tai nuivaan syyllistämiseen.

Kymmenien demojen jälkeen hän sanoo viimein löytäneensä hyvän reitin aiheesta puhumiseen.

– Puhun siinä itsestäni, en muista. Tunteistani, peloistani.

Burman sanoo olevansa toiveikas. Hän uskoo, että ihmiskunta oppii olemaan planeetalle hyvä ja tajuaa, että ympäristön etu on ihmisen etu. Ja että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken.

– En kestä ajatusta, että tämä ei muka riittäisi. Mua itkettää kun mä sanon näin. Sitähän me ollaan odotettu, että jokin asia tulee ja pysäyttää meidät täysin. Saa meidät tajuamaan, kuinka paljon tässä menee pieleen asioita. Tämä on nyt se, Burman sanoo.

– Haluan ajatella, että tästä voi vaan oppia. Tää on kamala koulu, mutta jumalauta, tästä on pakko oppia.

Sitähän me ollaan odotettu, että jokin asia tulee ja pysäyttää meidät täysin.― Vesta Burman

Haastattelu on päättymässä ja Burman vaikuttaa helpottuneelta. Tämä oli ensimmäinen uutta musiikkia käsitellyt haastattelu. Artisti kertoo harjoitelleensa tätä edellisiltana työhuoneella kavereidensa kanssa.

Sanon huomanneeni, että Burman varoi sanomisiaan ja tuntui sensuroivan itseään.

– Yritin olla tarkka, etten sano mitään hömppää, hän selittää.

– Mua muistutettiin, että “kaikki mitä sanot voidaan käyttää sua vastaan!” Kyllä se [pr-henkilö] leijui mielessä. “Älä sano mitään! Lopeta puhuminen! Se kirjoittaa tän siihen juttuun, siihen otsikkoon!”