Hyppää pääsisältöön

Yhdessä aina – tarina rakkaudesta ja politiikasta

Dokumentti seuraa kuuden vuoden ajan Leilan ja Sahandin perheen yritystä löytää paikkansa maailmassa.
Leilan ja Sahandin perhe etsii paikkaansa maailmassa. Dokumentti seuraa kuuden vuoden ajan Leilan ja Sahandin perheen yritystä löytää paikkansa maailmassa. Kuva: Made Oy Yle TV1,Yhdessä aina

Tanskalaisen ohjaajan Eva Mulvadin dokumentti tarjoaa pakolaisuuteen inhimillisen ja intiimin näkökulman.

Harri Römpötti, Amsterdam

Dokumentti Yhdessä aina (Love Child, Tanska 2019) kertoo Leilasta ja Sahandista, jotka pakenevat Irakista Turkkiin poikansa Manin kanssa. Kotimaassaan he olisivat voineet saada kuolemantuomion, sillä molemmat olivat naimisissa tahoillaan. Dokumentti seuraa perheen elämää kuuden vuoden ajan.

Pakolaisista puhutaan paljon, yleensä monikossa ja harvoin yksilöinä, omalla nimellään. Pakolaisia on tilastoissa noin 70 miljoonaa. Ihmismassa vyöryy rajoilla, lähellä tai kaukana, mutta aina se nähdään ongelmana. Yhdessä aina -dokumentti avaa aiheeseen toisen näkökulman.

”Tilastojen takana on kohtaloita, on kysymys ihmisistä eikä numeroista. Tämä kertoo tarinan rakkaudesta ja politiikasta”, ohjaaja Eva Mulvad sanoi viime marraskuussa Amsterdamin Idfa-dokumenttifestivaalilla, jossa Yhdessä aina sai Euroopan ensi-iltansa.

Suuri ja arvovaltainen Idfa on Mulvadille (s. 1972) tuttu festivaali. Hänen läpimurtonsa Nainen Afganistanista (Enemies of Happiness, 2006) voitti Idfassa sarjansa – ja sai lisää palkintoja muilta festivaaleilta, muun muassa Sundancesta.

Yhdessä aina alkaa jo Iranista. Ensimmäisissä kuvissa Sahand jättää kotinsa ja tapaa Leilan ja Manin Teheranin lentokentällä vuonna 2012. Mulvad ei tiennyt vielä silloin mitään heistä tai aluillaan olevasta dokumentista.

Aivan ensimmäiset otokset kuvasi Sahand. Ensimmäisenä ajatuksen dokumentista esitti Morten Ranmar.

Dokumentti seuraa kuuden vuoden ajan Leilan ja Sahandin perheen yritystä löytää paikkansa maailmassa.
Ohjaaja Eva Mulvad.. Dokumentti seuraa kuuden vuoden ajan Leilan ja Sahandin perheen yritystä löytää paikkansa maailmassa. Yle TV1,Yhdessä aina

”Minut pyydettiin ohjaajaksi, koska Ranmar ei ollut kovin kokenut. Hän oli kuvannut jo vuoden. Tiesin perheestä heti alussa paljon, koska olin nähnyt kuvatun materiaalin. Oli selvää, että he osasivat ilmaista itseään hyvin”, Mulvad sanoo.

Leila ja Sahand esiintyvät kameralle niin luontevasti, että dokumentin intiimiys muistuttaa näytelmäelokuvaa. Mukana on hyvin yksityisiä kohtauksia, kuten käyntejä terapiassa ja parin riitoja, joita moni tuskin antaisi kuvata.

”Kyllä ne ovat aitoja. Niitä on enemmänkin, mutta leikkaaja jätti pois paljon tunteita, ettei elokuva menisi siirappiseksi. Leila ja Sahand olivat hyvin avoimia ja päästivät meidät elämänsä joka nurkkaan. Varsinkin aluksi he olivat aika eristyksissä ja minusta tuli kuin perheenjäsen.”

Mulvad kävi kuvausryhmineen monta kertaa Turkissa, mutta aina hän ei voinut olla paikalla. He käyttivät välillä paikallista kuvaajaa, mutta monia tärkeitä kohtauksia perhe kuvasi itse.

Turvapaikkapäätösten saapumista ei voinut ennakoida, joten ne kohdat ovat Leilan ja Sahandin omaa käsialaa. Päätös toisensa jälkeen on kielteinen. On varmasti vaatinut mielenlujuutta tallentaa raastavat hetket itse.

Dokumenttia katsoo kuin jännäriä. Vuosien ajan perhe odottaa tietoa, pääseekö se jatkamaan matkaansa johonkin turvalliseen maahan. Turkissa he pelkäävät jatkuvasti, että Iranin vakoojat kaappaavat heidät takaisin tuomiolle.

Dokumentti seuraa kuuden vuoden ajan Leilan ja Sahandin perheen yritystä löytää paikkansa maailmassa.
Leila, Mani ja Sahand. Dokumentti seuraa kuuden vuoden ajan Leilan ja Sahandin perheen yritystä löytää paikkansa maailmassa. Kuva: Made Oy Yle TV1,Yhdessä aina

Vaikka aviorikoksesta tuomittaisiin kuolemaan Iranissa, jonka laki perustuu islamiin, tuntuu hurjalta, että siihen syyllistyneet kaapattaisiin toisen valtion alueelta.

”Heidät on kasvatettu vainoharhaisiksi. Tapaus ei ole Iranille kovin tärkeä – ehkä – mutta uutisia kaapatuista ja jopa tapetuista iranilaisista on kasoittain. Yhtä sellaista tapausta epäiltiin jopa Tanskassa”, Mulvad miettii.

Jatkuvassa pelossa eläminen korostaa joka tapauksessa perheen ahdinkoa, jota seurataan vuosia. Mulvad myöntää, että enempää hän kuin perhe ei osannut odottaa, että elokuvan tekeminen kestäisi niin kauan.

”Rahoittajat eivät innostu, jos elokuvan tekeminen kestää vuosia. Alussa ajattelin, että kuvaamme niin kauan, että he löytävät uuden asuinpaikan ja pääsevät eteenpäin. Usein on vaikea tietää, milloin dokumentti on valmis. Tässä lopetimme, kun näytti, että uutta ei tapahdu kovin pian.”

Turkissa perhe jäi epäonnekseen myös Syyrian pakolaistulvan jalkoihin. Särkee sydäntä seurata pyristelyä väliaikaisuuden, epävarmuuden ja pelon verkossa – vaikka he eivät elä surkeimmissa oloissa pakolaisleireillä. Se tekee näkyväksi ja ymmärrettäväksi kaikkien pakolaisten hädän.

”Viivytys ja epäselvyys tulevaisuudesta tappavat ihmisten toivon ja rapauttavat kyvyt. On tärkeää muistaa, että esimerkiksi YK ei voi auttaa, jos jäsenmaat eivät tue sitä. Eihän pakolaisten kotouttaminen ole helppoa, mutta ei sen takia voi ummistaa silmiä”, Eva Mulvad painottaa,

Dokumentti Yhdessä aina, Yle Teema 13.6. kello 22.40, katsottavissa Areenassa.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.