Hyppää pääsisältöön

Alina Karvonen valmistui lukiosta pikatahdilla ja halusi yliopistoon ensimmäisellä yrittämällä: “Ei lukion nopeuttamisesta ollut mitään hyötyä”

Alina Karvonen rannalla Kaakkois-Aasiassa.
Alina lähti heti valmistuttuaan Kaakkois-Aasiaan muutamaksi viikoksi. Alina Karvonen rannalla Kaakkois-Aasiassa. Kuva: Alina Karvonen Abitreenit

Alina Karvonen valmistui ylioppilaaksi kahdessa ja puolessa vuodessa, teki kahtakin työtä opintojen ohella ja halusi lähes pakkomielteisesti päästä yliopistoon heti ensimmäisellä yrittämällä. Nykyään Alinaa, 21, harmittaa oma itse luotu kiire.

Kysyimme Abitreenien yo-koelähetysten aiempien vuosien lukiolaisvierailta, mitä heille kuuluu nyt. Alina oli mukana maantieteen yo-koelähetyksessä keväällä 2018. Lue myös Roopen ja Katariinan kuulumiset.

Alinalla oli lukioon mennessä tarkka suunnitelma elämälleen. Suunnitelmaan kuului ylioppilaaksi valmistuminen nopeutetussa aikataulussa, reissu Aasiaan ja opiskeluiden aloittaminen oikeustieteellisessä. Alinalla oli luja tahto päästä yliopistoon ensimmäisellä yrittämällä, eikä hän pitänyt välivuotta ikinä edes vaihtoehtona, sillä se olisi tuntunut epäonnistumiselta.

– Minulla oli hieno suunnitelma. Oponi oli järkyttynyt tästä putkiajattelustani, jossa vain kiirehdin kohti seuraavaa määränpäätä. Hän vastusti viimeiseen asti suunnitelmaani valmistua kahdessa ja puolessa vuodessa.

Reissulla suorittamisen pakko hellitti

Alina piti päänsä ja valmistui ylioppilaaksi Helsingin luonnontiedelukiosta nopeutetussa aikataulussa syksyllä 2018. Hän kirjoitti neljä ainetta M:n keskiarvosanoin. Hän osasi jo lukion alussa arvella, etteivät oikeustieteellisen ovet aukeaisi hänelle todistusvalinnan kautta. Siksi pääsykokeisiin lukemiseen oli jätettävä reilusti aikaa, minkä lukiosta valmistuminen kahteen ja puoleen vuoteen mahdollisti.

Alinan lukiovuosien suunnitelmaan kuului myös hetken hengähtäminen valmistumisen jälkeen. Ennen lukiota Filippiineillä vaihdossa ollut Alina halusi hetkeksi palata Kaakkois-Aasiaan. Tuore ylioppilas hyppäsi lakkiaisten jälkeisenä aamuna yksin koneeseen.

Seitsemän viikon reissu Filippiineillä, Laosissa, Malesiassa, Thaimaassa ja Hongkongissa osui oikeaan saumaan.

– Matka oli tosi tärkeä hengähdys oman jaksamiseni kannalta, koska olin pahimmillaan tehnyt kahtakin työtä lukion ohessa. Reissulla se minulle tuttu suorittamisen pakko raukesi.

Matkallaan Alina tapasi paljon oman ikäisiään paikallisia nuoria, jotka olivat tehneet jo pitkään töitä vailla mahdollisuutta koulutukseen. Se sai vastavalmistuneen ylioppilaan ajattelemaan omaa etuoikeutettua asemaansa. Pelot esimerkiksi siitä, ettei pääsisikään yliopistoon ensimmäisellä yrittämällä, alkoivat tuntua merkityksettömiltä.

– Reissu antoi lisää perspektiiviä omiin ajatuksiini.

Alina Karvonen ulkomailla istumassa aidan päällä.
Muutaman viikon reissu Kaakkois-Aasiassa teki hyvää hektisten lukiovuosien jälkeen. Alina Karvonen ulkomailla istumassa aidan päällä. Abitreenit

Välivuosi tuntui epäonnistumiselta

Reissun jälkeen Alina alkoi lukea vimmatusti pääsykokeisiin. Lukuisista pänttäämiseen käytetyistä tunneista huolimatta sisäänpääsy jäi lopulta muutaman pisteen päähän. Pettymys iski kovaa, ja edessä oleva välivuosi tuntui epäonnistumiselta ja lohduttoman lopulliselta.

– Pettymys oli suuri, koska sisäänpääsy oli ollut osa suunnitelmaani ja välivuosi kuulosti pahalta. Myös ympäriltäni tulevat odotukset olivat olleet korkeat, koska olin uhrannut niin paljon aikaa lukemiselle.

Isommasta pettymyksestää toivuttuaan Alinan oli tehtävä päätöksiä tulevalle välivuodelle. Vaikka hän oli tottunut suunnittelemaan tarkastikin elämäänsä, välivuoden varalle hän ei sellaista ollut ikinä tehnyt. Lopulta hän päätyi viettämään välivuottaan työskentelemällä lajivalmentajana ja tekemällä opettajan sijaisuuksia.

"Turhan stressin luominen on älytöntä"

Nykyään Alinaa jo huvittaa, kun hän miettii lukioaikaisen itsensä naiiveilta tuntuvia tulevaisuudensuunnitelmia ja sitä valtavaa kiirettä päästä äkkiä eteenpäin. Hän ihmettelee itsekin, miksi lukion suorittaminen normaalissa tahdissa ja mahdollinen välivuosi tuntuivat niin lopullisilta tulevaisuuden sinetöiviltä asioilta.

– Nyt toimisin eri tavalla ja ymmärrän, että turhan stressin luominen itse asettamien aikarajojen takia on älytöntä. Ei lukion nopeuttamisesta ollut mitään hyötyä. Olisin voinut ottaa rauhallisemmin ja keskittyä opintoihini paremmin.

Myös oma asenne välivuoteen on nyt ihan toinen.

– Vuosi on tehnyt minulle todella hyvää. Jos olisin päässyt yliopistoon ensimmäisellä yrittämällä, olisin voinut helposti palaa loppuun.

Alina tunnistaa ulkopuoliset paineet siirtyä lukiosta suoraan jatko-opintoihin. Jotkut pitävät välivuotta ajan hukkaamisena, ja myös Alinan päätymistä välivuodelle on ihmetelty, vaikkei se ollutkaan hänen oma päätöksensä. Oman suunnan pohtiminen lukioikäisenä on kuitenkin inhimillistä.

– Kiire tehdä valintoja näin varhaisessa vaiheessa kuulostaa hassulta. Olemme vieläkin hirveän nuoria.

Oikis edelleen tähtäimessä

Alina yrittää nyt toista kertaa oikikseen, mutta tällä kertaa hän suhtautuu jo paljon armollisemmin mahdolliseen toiseen välivuoteen, eikä se viime vuoden tapaan tuntuisi enää pahalta.

– Olen oppinut rauhoittumaan ja ymmärtänyt sen, että vuosi menee tosi nopeasti, eikä välivuosi ole maailmanloppu. Ensimmäisen hakukerran pettymys olisi ollut vältettävissä, jos olisin ottanut rennommin ja suhtautunut tekemääni suunnitelmaan vähän avarakatseisemmin.

Kommentit