Hyppää pääsisältöön

“Ensimmäistä kertaa elämässäni fiilistelin suomalaista iskelmää, kyllä siitä kesämökkitunnelma tulee”, sanoo Yle Olohuoneessa esiintyvä ABREU

Ruskeahiuksinen laulaja Abreu katsoo hymyillen kameraan pää kallellaan, etualalla neonpinkkejä valoelementtejä.
Ruskeahiuksinen laulaja Abreu katsoo hymyillen kameraan pää kallellaan, etualalla neonpinkkejä valoelementtejä. Kuva: Nelli Kenttä, YleX Anna Abreu,musiikki,Yle Olohuone

Pitkän ja pimeän talven jälkeen kesä hellii. Yöttömät yöt, lämpimät päivät ja aurinko saavat suupielet ylöspäin. Kesä on täällä, vaikka koronan vuoksi moni asia on toisin kuin ennen. ABREU löysi itsestään yllättävän puolen lämmittäessään kesämökin saunaa.

– Olen koko lapsuuteni ja yhä nykyäänkin kuunnellut ulkomaista musiikkia. Vasta nyt löysin suomalaisen musiikin. Fiilistelin mökillä lämmittäessäni saunaa suomalaisen iskelmän hienoa kaihoa ja melankoliaa.

ABREU kertoo, että aiemmin suomalainen iskelmä ei herättänyt hänessä minkäänlaisia tunteita.

– Olen nyt kuunnellut suomalaista iskelmää pieni pilke silmäkulmassa. Se herättää kesäfiiliksen ja luo mökkitunnelman hyvin vahvasti. Aika moni iskelmä on käännös jostain ulkomaisesta biisistä.

Kesäfestivaalit kuuluvat suomalaiseen kesään yhtä varmasti kuin mökkeily. Tänä kesänä isoja ihmisjoukkoja kerääviä festareita ei järjestetä.

– Minusta tuntuu, että kesä merkitsee monelle suomalaiselle juhlan aikaa. Festarit on kohokohta, jota on odotettu koko vuosi. Siksi harmittaa, että festarit peruuntuivat, vaikka ymmärränkin tilanteen.

Kesä 2020 on erilainen

ABREU on tavallisena kesänä kiertänyt pitkin Suomea esiintymässä. Kesä 2020 poikkeaa aiemmista kesistä. Päivät vierähtävät uusien biisien kirjoittamisen, etäsessioiden ja striimikeikkojen merkeissä.

– En voi nyt kokea elävälle yleisölle esiintymisestä syntyvää hullua adrenaliinin tunnetta. Osa hienoutta on myös se, että ennen keikkoja pääsee treenaamaan settiä uusilla biiseillä. Onhan nyt tosi erilaista.

Epävarmuus kesän tilanteesta heijastuu myös artistin kesäsuunnitelmiin. Hän seuraa, tuleeko striimikeikkoja ja miten uuden musiikin työstäminen sujuu. Biisien viimeistelystä riippuu, julkaistaanko uutta musiikkia jo kesällä vai myöhemmin. Kesälomalle ABREU ehtinee heinäkuun alussa.

– Striimikeikkojen buukkauksia saattaa tulla ihan muutaman päivän varoitusajalla. Normaalisti tiedän noin kuukauden etukäteen keikat ja pystyn treenaamaan. Nyt en oikein tiedä, pitäisikö tehdä uutta settiä. Artistille on haastavaa, kun ei tiedä, mitä on tulossa, mihin pitäisi varautua ja milloin. Juuri nyt ei pysty arvioimaan, milloin keikat elävän yleisön edessä voi taas aloittaa.

Epävarmuus tulevasta on korona-aikana arkipäivää kaikille. Elämään vaikuttavat toimintaohjeet muuttuvat epidemiatilanteen mukaan. Kesäloma saa artistin haaveilemaan:

– Mulla ei ole omaa mökkiä, mutta ehkä voisi vuokrata jonkun mökin jossain vaiheessa. Mulla on mies, jolla on omat duunit. Pitää katsoa vähän sen mukaan, miten meidän loma-ajat osuvat samaan ajankohtaan.

Artistin vinkki lomailijoille: Nauti luonnosta!

Kesälomallaan artisti arvelee olevansa paljon kotona ja luonnossa.

– Ajattelin tehdä pihatöitä, lekotella auringossa ja nauttia luonnosta. Meillä on Suomessa onneksi se hyvä puoli, että meitä kaikkia lähellä täällä on upea luonto, missä voi käydä rentoutumassa. Vinkkini kaikille onkin, että nauttikaa luonnosta!

Keikkamatkoilla Suomea ahkerasti kiertänyt artisti ei kaipaa samaa meininkiä lomalla. Pitkät ajomatkat ja lukuisat pysähdykset huoltoasemilla eivät houkuttele.

– Jos lomalle lähden, niin en ainakaan suosi mitään road trippiä. Matkustan sinne mökille ja takaisin korkeintaan. Tykkään vapaa-ajalla mennä yhteen paikkaan ja pysyä siellä. Kotimaassa on ihana käydä mökillä ja kauniissa paikoissa.

– Totta kai ulkomaanreissujakin kaipaan, koska rakastan matkustamista. Mutta ehkä samalla on hyvä ilmaston kannalta, että nyt ei niin pitkälle matkustellakaan.

ABREU arvelee, että poikkeuksellinen korona-aika saa ihmiset lomailemaan aiempaa enemmän Suomessa.

– Tämä tilanne voi herättää arvostusta kotimaata kohtaan. Täällä on hieno luonto. Ja just kun olin tuolla mökillä, niin se hiljaisuus oli kyllä aika mieletöntä.

Vaikka vapaa-ajalla pitkät automatkat eivät kiehdo, keikoilla kiertäminen eri puolilla Suomea on mieleistä.

– Minulla on ihan hirveä ikävä keikoille. Ja varsinkin sellaista mitä ei saa, sitä kaipaa eniten.

Kesä kuuluu musiikissa

– Aika monessa biisissäni on loppukesän tunnelma. Erikoisesti kirjoittaessani ihastumis- ja rakkausbiisejä minulla on mielessä elokuun ilta tai kesäfestareiden tunnelma. Kyllä kesä on siellä jollain tavalla läsnä.

Kesä 2020 tallentuu historiankirjoihin poikkeuksellisena musiikkikesänä.

– Tätä kesää ei ainakaan muisteta live-musiikkikesänä. Minun varovainen mielipiteeni on, että ihmiset kuuntelevat tuttuja ja turvallisia biisejä. Monella ei ehkä juuri nyt ole hirveästi energiaa kuunnella ja löytää uutta musiikkia ja artisteja. Minäkin olen palannut kuuntelemaan tuttuja kesäbiisejä. Toivon silti, että artistit saisivat nyt julkaistua uusia, hienoja biisejä. Ehkä saan itsekin jotain uutta musiikkia ulos tämän kesän aikana.

ABREU esiintyy Yle Olohuoneen suorassa lähetyksessä perjantaina 29.5. klo 19. Suora lähetys näkyy TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lähetyksessä näytetään yleisön lähettämiä kuvia kesämaisemista. Miten sinä tunnelmoit kesää? Lähetä kesäfiilistelykuvasi meille alla olevalla lomakkeella tai julkaisemalla sen Instagramissa tunnisteella #yleolohuone – Nostamme lähetyksessä esiin ehkä juuri sinun kuvasi!

  • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

    Yle Olohuone Puotilassa.

    Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

  • “Tänään on hyvä päivä”

    Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

    Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone