Hyppää pääsisältöön

Ethel Smythen lauluja kokeneella esittäjistöllä

Englantilaisen säveltäjä Ethel Smythin (1858–1944) sävelistön esiintuominen jatkuu. Syvyyttä tekijän tuotannossa ainakin on, kun se sisältää muun muassa kuusi oopperaa, messun, kaksoiskonserton viululle ja käyrätorvelle sekä oratorion. Nyt vuoronsa saa Smythen laulutuotanto.

smyth äänitteen kansi
smyth äänitteen kansi Ethel Smyth

Neljä laulusarjasta ensimmäinen on valmistunut 1880-luvun puolivälissä ja viimeisin 1910-luvun alussa. Huomio kohdistuu etenkin kahteen myöhäistuotantoa edustavaan laulusarjaan.

Kolme laulua pianolle sekä Neljä laulua kamariorkesterille voidaan esittää joko baritonin tai mezzosopraanon laulamana. Neljässä laulussa ovat harppu ja huilu ovat mukana aktiivisimmin solistisin repliikein, kun alttoviulu, sello ja lyömäsoittimet luovat akustiikkaa ja värittävät. Alunperin ranskaksi kirjoitetut laulut kuullaan nyt englanninkielisinä käännöksinä.

Kontra-altto ja näyttelijä Lucy Stevensin pitkäaikainen kiinnostus Smythin elämää ja tuotantoa kohtaan on johtanut muun muassa esittämään Ethel Smyth-hahmoa teatterilavalla. Laulujen tunteikkaiden tulkintojen lisäksi myös levyn mukana tulevat perusteelliset esittelytekstit ovat Stevensin käsialaa.

Ethel Smyth: Songs and Ballads. Lucy Stevens, kontra-altto, Elizabeth Marcus, piano, the Berkeley Ensemble/Odaline de la Martinez. (Somm, SOMMCD 0611)

Kuuntele Uudet levyt 26.5.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.