Hyppää pääsisältöön

Faurén Requiem tuntuu erityisen tarpeelliselta juuri nyt

Uusin taltiointi Gabriel Faurén rakastetusta Requiemista tulee oivalliseen aikaan. Teoksen useimmista sielunmessuista poikkeava levollinen, ristiriidaton ja voimaannuttava sanoma tuntuu erityisen tarpeelliselta näinä aikoina.

faure äänitteen kansi
faure äänitteen kansi Gabriel Fauré

Olivatpa Faurén motiivit säveltää Requiem mitkä tahansa, on tämä sopraano- ja baritonisolistille, sekakuorolle, uruille ja orkesterille kirjoitettu teos löytänyt pysyvästi paikkansa ohjelmistoissa. Ei ihme, lohduttavien ja laupeuden sävelvirtojen musiikkia jää rauhoittuen kuuntelemaan. Ajattoman oloiset melodiat seuraavat toisiaan tyynnyttävän vakaina ja rauhoittavina. Kaikki turha on karsittu pois. Harvoin reilu tunti etenee näin vaivattomasti.

Sopraano Katja Stuber, baritoni Benjamin Appl, Balthasar Neumann -kuoro sekä Baselin sinfoniaorkesteri ovat kapellimestari Ivor Boltonin johdolla aiemminkin levyttäneet Faurén sävelistöä. Yhteistyö toimii tälläkin kertaa. Etevät solistit välttävät turhaa hehkutusta sulautuen näin osaksi lempeää soivuutta. Näin Faurén Requiemin yleishumaani ote ja lohduttava sanoma välittyy hyvin.

Gabriel Fauré: Requiem. Katja Stuber, sopraano, Benjamin Appl, baritoni ja Balthasar Neumann -kuoro sekä Baselin sinfoniaorkesteri/Ivor Bolton. (Sony)

Kuuntele Uudet levyt 26.5.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Ernst Fabritius vaihtoi viulutaiteilijan uran maanviljelykseen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. heinäkuuta.

  Ernst Fabritius oli lahjakas 15-vuotias jättäessään kotikaupunkinsa Viipurin ja lähtiessään Leipzigin konservatorioon. Ura viulutaiteilijana oli hyvässä vauhdissa, kun 22-vuotias Fabritius yllättäen piti jäähyväiskonsertin. Pojalleen Fabritius kertoi myöhemmin kyllästyneensä soittamaan aina vain samoja konserttoja - vai oliko syynä lopettamiseen sittenkin käsivamma?

 • Ensimmäinen Wagner-konsertti koronan jälkeen Lohjalla - täydellistä!

  Wagner-konsertti Lohjalla kesäkuussa 2020.

  Koronakuukausien aikana taiteilijat ja yleisö ovat ikävöineet toisiaan. Ahkera konsertissa kävijä Anja Lankinen pääsi pitkästä aikaa kuuntelemaan elävää musiikkia, kun neljä oopperalaulajaa ja yksi pianisti esiintyivät Lohjan Pyhän Laurin keskiaikaisessa kivikirkossa.

 • Musiikkisuvun patriarkka Taneli Kuusisto – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 19. kesäkuuta.

  Taneli Kuusisto oli säveltäjä, pianisti, urkuri, kuoronjohtaja, musiikkikirjoittaja ja Yleisradiomies. Hän huolehti lukuisista luottamus- ja asiantuntijatehtävistä, toimi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosaston opettajana, johtajana, vararehtorina ja rehtorina. Kuusiston musiikkisuvun patriarkka jätti laajan toimintamallinsa perinnöksi myös lapsilleen ja lapsenlapsilleen.