Hyppää pääsisältöön

Faurén Requiem tuntuu erityisen tarpeelliselta juuri nyt

Uusin taltiointi Gabriel Faurén rakastetusta Requiemista tulee oivalliseen aikaan. Teoksen useimmista sielunmessuista poikkeava levollinen, ristiriidaton ja voimaannuttava sanoma tuntuu erityisen tarpeelliselta näinä aikoina.

faure äänitteen kansi
faure äänitteen kansi Gabriel Fauré

Olivatpa Faurén motiivit säveltää Requiem mitkä tahansa, on tämä sopraano- ja baritonisolistille, sekakuorolle, uruille ja orkesterille kirjoitettu teos löytänyt pysyvästi paikkansa ohjelmistoissa. Ei ihme, lohduttavien ja laupeuden sävelvirtojen musiikkia jää rauhoittuen kuuntelemaan. Ajattoman oloiset melodiat seuraavat toisiaan tyynnyttävän vakaina ja rauhoittavina. Kaikki turha on karsittu pois. Harvoin reilu tunti etenee näin vaivattomasti.

Sopraano Katja Stuber, baritoni Benjamin Appl, Balthasar Neumann -kuoro sekä Baselin sinfoniaorkesteri ovat kapellimestari Ivor Boltonin johdolla aiemminkin levyttäneet Faurén sävelistöä. Yhteistyö toimii tälläkin kertaa. Etevät solistit välttävät turhaa hehkutusta sulautuen näin osaksi lempeää soivuutta. Näin Faurén Requiemin yleishumaani ote ja lohduttava sanoma välittyy hyvin.

Gabriel Fauré: Requiem. Katja Stuber, sopraano, Benjamin Appl, baritoni ja Balthasar Neumann -kuoro sekä Baselin sinfoniaorkesteri/Ivor Bolton. (Sony)

Kuuntele Uudet levyt 26.5.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.