Hyppää pääsisältöön

Joanna Lumleyn matkassa Karibialle, Intiaan, Siperiaan ja Kreikkaan

Näyttelijä Joanna Lumley vierailee kätketyssä Karibiassa.
Näyttelijä Joanna Lumleyn Karibian matka alkaa Kuuban pääkaupungista Havannasta. Näyttelijä Joanna Lumley vierailee kätketyssä Karibiassa. Kuva: Burning Bright Productions 2020 / BBC Studios Yle TV1,Joanna Lumley,Joanna Lumleyn kätketty Karibia

Havanna, Delhi, Hongkong, Moskova, Ateena. Huikeiden matkojen oppaana toimii näyttelijä Joanna Lumley!

Maailman metropoleja, upeita nähtävyyksiä, värikkäitä kulttuureja ja eksoottisia seutuja. Brittinäyttelijä Joanna Lumley lähtee kesäksi kiertomatkalle eri puolille maailmaa.

Lumleyn uusimmassa matkasarjassa päästään tutustumaan Karibian vähemmän tunnettuihin kohteisiin, minkä jälkeen nähdään uusintoina matkasarjat Intiaan, Siperiaan ja Kreikkaan. Yle Teema esittää myös Joanna Lumleyn seikkailut Silkkitiellä.

Joanna Lumleyn kätketty Karibia

TV1 torstaisin 4. - 11.6.2020klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaisin klo 9.05, Areenassa

Näyttelija Joanna Lumleyn kaksiosainen Karibian seikkailu käynnistyy Kuuban pääkaupungista Havannasta ja päättyy Haitin värikkääseen elämään. Luvassa on 2400 kilometriä pitkä seikkailu!

Kuuba ja Haiti ovat naapurivaltioita, mutta hyvin erilaisia maita.

Lumley matkaa lännestä itään halki koko Kuuban, Karibian suurimman saaren. Hän vierailee kirjailija Ernest Hemingwayn rakastamilla korallirannoilla ja pahamaineisissa kaupungeissa. Haitilla on kumouksellinen menneisyys ja levoton nykyisyys.

Kaupunkien rytmikkäät äänet, turmelemattomat rannat, upeat vuoristot ja rehevät metsät tekevät nämä perinteisessä mielessä köyhät maat rikkaiksi monella eri tavalla.

Joanna Lumley´s Hidden Caribbean. Tuotanto: BBC, Britannia, 2020.

Joanna Lumley Intiassa

TV1 torstaisin 18.6. - 2.7.2020 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaisin klo 9.05, Areenassa

Näyttelijä Joanna Lumley on syntynyt Intiassa, Srinagarin kaupungissa Kashmirissa. Lumley tekee kolmiosaisessa dokumenttisarjassa henkilökohtaisen matkan läpi värikkään synnyinmaansa.

Lumley vie katsojat nojatuolimatkalle, jonka aikana tutustutaan Intian historiaan ja nykypäivään, monipuolisiin maisemiin sekä rikkaaseen kulttuuriin. Samalla näyttelijä jäljittää oman sukunsa historiaa.

Brittinäyttelijä Joanna Lumley tutustuu synnyinmaahansa Intiaan.
Joanna Lumley vierailee upeassa Udai Bilasin palatsissa Dungarpurin kaupungissa. Brittinäyttelijä Joanna Lumley tutustuu synnyinmaahansa Intiaan. Kuva: Burning Bright Productions 2017 Yle TV1,Kiehtova maailma: Joanna Lumley Intiassa

Joanna Lumleyn jännittävä matka halki Intian alkaa Maduraista. Etelä-Intiassa sijaitseva kaupunki huumaa väreillään, tuoksuillaan ja ikivanhoilla temppeleillään.

Lumley matkustaa myös Kalkuttaan ja Mumbaihin, jossa asuu noin 18 miljoonaa ihmistä. Päätösjaksossa Joanna Lumley pääsee tapaamaan Tiibetin hengellisen johtajan Dalai Laman, joka on asunut vuodesta 1959 asti maanpaossa Intiassa.

Joanna Lumley´s India. Tuotanto: BBC, Britannia, 2018. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

Joanna Lumley Siperian rautateillä

TV1 torstaisin 9. - 23.7.2020 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaisin klo 9.05, Areenassa

Todella upeeta -tähti, näyttelijä Joanna Lumley matkustaa maailman pisintä junareittiä idästä länteen. Hän lähtee yhdelle jännittävimmistä matkoista, jonka maitse voi tehdä.

Kolmiosaisessa dokumenttisarjassa Lumley matkustaa 10 000 kilometriä Trans-Siperian pikajunalla halki Kiinan, Mongolian ja Venäjän. Matka päättyy Moskovaan, jossa näyttelijä vieraili viimeksi kylmän sodan vuosina 60-luvulla, kun hän vielä toimi mallina.

Todella upeeta -tähti Joanna Lumley matkustaa dokumenttisarjassa maailman pisintä junareittiä idästä länteen.
Näyttelijä Joanna Lumley Mongolian pääkaupungissa Ulan Batorissa, jonne hän on saapunut Trans-Siperian pikajunalla. Todella upeeta -tähti Joanna Lumley matkustaa dokumenttisarjassa maailman pisintä junareittiä idästä länteen. Kuva: Burning Bright 2015 Yle TV1,Joanna Lumley

Eksoottisen junamatkansa Lumley aloittaa Hongkongista, jossa hän kävi viimeksi lapsena. Sarjan aloitusjaksossa näyttelijä ihastelee Pekingiä ja Kiinan muuria, jonka jälkeen yöjuna kuljettaa Gobin autiomaan halki Mongoliaan.

Sarjan toisessa jaksossa Lumley tutustuu Mongoliassa Tšingis-kaanin ratsastajapatsaaseen ja kurkkulaulajiin. Siperiassa Joanna Lumley käy jäisellä Baikaljärvellä, juo kultahippuvodkaa oligarkin kanssa ja tutustuu Jekaterinburgin synkkään historiaan.

Joanna Lumley´s Trans Siberian Adventure. Tuotanto: BBC, Britannia, 2015. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.

Joanna Lumleyn Kreikka

TV1 torstaisin 30.7. - 20.8.2020 klo 19.00 - 19.50, uusinta lauantaisin klo 9.05, Areenassa

Näyttelijä Joanna Lumley matkustaa lukuisille suomalaisturisteillekin tuttuun, länsimaisen sivistyksen kehtoon – Kreikkaan.

Lumley tutkiskelee Kreikkaa ja sen ihmisiä pohdiskelevalla, syvällisellä otteella. Hän vie katsojat vaikuttavalle matkalle turistikohteiden taakse ja tutustuttaa kreikkalaiseen elämäntapaan, kulttuuriin, historiaan ja nykyisyyteen.

Näyttelijä Joanna Lumley matkustaa sivistyksen kehtoon, Kreikkaan.
Kreikan historialliset kohteet tekevät suuren vaikutuksen Joanna Lumleyyn. Näyttelijä Joanna Lumley matkustaa sivistyksen kehtoon, Kreikkaan. Joanna Lumley,Yle TV1,Joanna Lumleyn Kreikka

Neliosaisen sarjan ensimmäisessä jaksossa Lumley kulkee Ateenan Akropolis-kukkulan kautta Evianin maalaiskylään, missä ihmiset viestivät keskenään muinaisella vihellyskielellä.

Matka jatkuu Korfulle ja Kreetalle. Kiertomatkan päätteeksi Lumley kipuaa Olympos-vuorelle, jossa eristyksiin rakennetut luostarit tekevät suuren vaikutuksen.

Joanna Lumley: Greek Odyssey. Tuotanto: Tiger Aspect Productions ITV, Britannia, 2011. Sarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2014.

Joanna Lumleyn Silkkitie

Yle Teema keskiviikkoisin 10. - 29.6.2020 klo 21.00 - 21.45, uusinta lauantaisin klo 15.00, Areenassa

Lännen ja idän yhdistänyt Silkkitie muutti ihmiskunnan historiaa ainutlaatuisella tavalla. Kiinasta Eurooppaan kulkenutta kauppareittiä pitkin länteen saapui silkkiä, painotuotteita, mausteita ja ruutia.

Brittinäyttelijä Joanna Lumley unelmoi matkustavansa Silkkitietä pitkin kuten hänen isoisänsä ja isoäitinsä, diplomaattipariskunta, aikoinaan teki. Kolmen vuoden valmistelun lopputuloksena syntyi näyttävä sarja.

Näyttelijä Joanna Lumley matkaa Silkkitiellä.
Näyttelijä Joanna Lumley värikkässä Istanbulissa. Näyttelijä Joanna Lumley matkaa Silkkitiellä. Kuva: Burning Bright Productions 2018 Yle TV1,Joanna Lumley,Kiehtova maailma: Joanna Lumley Silkkitiellä

Neliosaisessa dokumenttisarjassa 11 000 kilometrin matka seuraa tarunhohtoisen Silkkitien reittiä.

Joanna Lumleylle kyseessä on hänen jännittävin ja eksoottisin matkansa – vastoinkäymisistä huolimatta. Sarjaa oli tarkoitus kuvata koko reitti lännestä itään, mutta Kiina ei päästänyt kuvausryhmää rajan yli.

Joanna Lumley´s Silkroad. Tuotanto: Burning Bright Productions, Britannia, 2018. Sarja on esitetty edellisen kerran Ykkösellä 2019.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.