Hyppää pääsisältöön

Katariina Rauhanen keksi välivuonna, mitä haluaa opiskella: “Elämää on kirjoitusten jälkeen, mikään ovi ei ole sulkeutunut”

Katariina Rauhanen
Katariina Rauhanen Kuva: Katariina Rauhanen & Mika Hokkanen/Yle Abitreenit

Nyt pari vuotta lukion jälkeen Katariina Rauhanen, 20, ajattelee, että kirjoituksia tuli jännitettyä ja arvosanoja murehdittua liikaa. Hänen mielestään koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella uutta, joten ei haittaa, vaikka lukiossa ei lukisi juuri "oikeita" aineita. Itse hän opiskeli lukiossa lyhyen matikan ja päätyi kuitenkin opiskelemaan luonnontieteitä.

Kysyimme Abitreenien yo-koelähetysten aiempien vuosien lukiolaisvierailta, mitä heille kuuluu nyt. Katariina oli mukana psykologian yo-koelähetyksessä keväällä 2018. Lue myös Lue myös Roopen ja Alinan kuulumiset.

Lukiossa Katariina suunnitteli menevänsä opiskelemaan psykologiaa, mutta abivuoden jälkeen yliopiston ovet eivät auenneet.

Välivuosi olikin hänelle sopiva hengähdystauko, jonka aikana sai työkokemusta ja ehti pohtia omaa alaa. Katariinalla oli kuitenkin halu päästä nopeasti opiskelemaan ja välttää useammat välivuodet. Välivuoden aikana Katariina teki sijaisuuksia omalla vanhalla yläasteella ja kypsytteli ajatusta biologian opiskelusta.

– Lukion loppupuolella ajattelin, että mitä jos kirjoittaisin bilsan, kun näin siinä yhtenäisyyksiä psykaan. Psykologiassakin minua kiinnosti ihmisbiologian näkökulma. Molemmissa puhuttiin esimerkiksi geeneistä, mutta näkökulma on vähän eri.

Yo-kirjoituksissa Katariina siis kirjoitti sekä psykologian että biologian, mutta ajatus biologian opiskelusta yliopistossa syntyi vasta, kun hän oli kerran hakenut psykologiaan. Hän huomasi, että pääsykokeet olivat todella vaativat ja kilpailu kova.

– Olin psykologian valmennuskurssilla, jossa moni haki kolmatta tai neljättä kertaa. Mietin, että siinä vaiheessa voisin olla jo melkein maisteri.

Opinnoissa innostaa laaja-alaisuus

Nyt Katariina on opiskellut pian vuoden biologiaa Jyväskylän yliopistossa. Suunnitelmissa on suuntautua opinnoissa solu- ja molekyylibiologiaan.

Hänen mielestään parasta biologian opinnoissa on se, että voi opiskella juuri niitä asioita, jotka itseä kiinnostaa eikä valmistu mihinkään tiettyyn ammattiin, vaan osaamista kertyy laajasti. Opintojen jälkeen Katariinaa kiinnostaisi tutkimustyö tai yrittäjyys esimerkiksi ympäristöongelmiin liittyen.

Psykologiaa hän ei ole ainakaan toistaiseksi ottanut sivuaineeksi, vaan on ajatellut kemian tukevan paremmin suuntautumista solubiologiaan. Psykologiassa häntä kiinnostaa erityisesti aivotoiminta.

– Jos päädyn tekemään psykologiaan liittyviä hommia solubiologina, ne varmaankin olisivat juuri aivoihin liittyviä ja sitä kautta kemia tukisi opintoja ja suuntautumistani. Psykologiaa voi opiskella myöhemmin, jos tarve vaatii.

Katariina Rauhanen
Katariina kirjoitti ylioppilaaksi keväällä 2018. Katariina Rauhanen Kuva: Katariina Rauhanen Abitreenit

Kirjoituksista oli vääränlaisia oletuksia

Katariina kirjoitti ylioppilaaksi Rajamäen lukiosta keväällä 2018. Lukiota hän muistelee mukavalla mielellä sekä sosiaalisen elämän että opiskelun vuoksi.

Kirjoitukset oli kuitenkin koko lukion ajan kummitteleva mörkö, joita Katariinakin jännitti ja stressasi. Ensimmäinen yo-koe oli nimenomaan biologia ja se jännitti tosi paljon. Jännityksestä kuitenkin pääsi sitä mukaa, kun alkoi tehdä tehtäviä.

– Yo-kirjoituksia mietti paljon etukäteen, mutta sitten tuli tunne, että kyllä tästä selvitään ja huomasin, etteivät kirjoitukset määritä koko lukiota. Oli vähän vääränlaisia oletuksia.

Arvosanoja ei kannata murehtia

Kirjoituksiin Katariina luki kohtuullisesti, mutta ei tehnyt lukusuunnitelmaa vaan luotti lukion aikana opittuun pohjatietoon. Lukuloman hän käytti kertailuun. Jälkikäteen hän ajattelee, että lukusuunnitelman tekeminen olisi ollut hyödyllinen taito jatkoa ajatellen.

Suurimpaan osaan saamistaan arvosanoista Katariina oli tyytyväinen, mutta kielten ja äidinkielen yo-kokeista tuli yhtä alempi arvosana kuin hän toivoi.

– Niitä harmittelin silloin, mutta nyt kun mietin, ei se enää haittaa. Silloin ajattelin, että vain E on hyvä arvosana, vaikka kyllähän magnakin on todella hyvä eikä kaikista aineista tarvitse tavoitella parhaita arvosanoja.

Katariinan mielestä lukiossa tärkeintä on opiskella juuri sitä, mikä tuntuu kivoimmalta ja omimmalta jutulta, eikä ottaa paineita tulevaisuuden alasta. Lisäksi hän haluaa sanoa, ettei kirjoituksista tarvitse stressata ja niistä kyllä selviää.

– Sillä, saako vaikka C:n tai M:n, ei ole niin hirveästi väliä. Pisterajat laitetaan aina johonkin, mutta ei sitä kannata murehtia niin kuin itse tein.

Mikään ovi ei ole sulkeutunut

Parin vuoden takaiseen itseensä verrattuna Katariina ajattelee nyt oppineensa näkemään tulevaisuuden vähän realistisemmin ja useammasta näkökulmasta. Silti hän ajattelee edelleen kuten lukiossa, että täytyy muistaa tehdä sitä, mitä itse haluaa.

Katariina on itse päässyt opiskelemaan pääsykokeen kautta ja suhtautuu todistusvalintaan kriittisesti, koska kirjoituksia tuli stressattua jo muutenkin liikaa.

– Varmasti on aloja, joissa todistusvalinta toimii. Pääsykokeissa on kuitenkin se hyöty, että voi testata juuri niitä ominaisuuksia, mitä sillä alalla vaaditaan. Esimerkiksi psykologiassa pääsykoe on niin erilainen kuin lukioaineet.

Lisäksi Katariina haluaa sanoa, että ei ole koskaan liian myöhäistä, vaikka ei olisi lukenut lukiossa juuri “oikeita” aineita. Hän on lukenut lyhyen matikan ja päätyi kuitenkin opiskelemaan luonnontieteitä.

– Selviän pakollisista matikan kursseista hyvin, ja on myös alkanut kiinnostaa lukea matikkaa enemmänkin kuin ne pakolliset kurssit. Vaikka ei olisi opiskellut lukiossa jotain tiettyä ainetta, se ei estä ettei niitä taitoja voisi oppia myöhemminkin.

Artikkelit