Hyppää pääsisältöön

Marja Ahti fuusioi ympäristön ääniä ja elektronista äänimaailmaa

Huminoita, rapinoita, pitkien äänien meditaatiota sekä tasaisesti kohisevia kuohuja kuullaan säveltäjä-äänitaiteilija Marja Ahdin (s. 1981) uudella levyllä. Ruotsissa syntyneen ja nykyisin Turussa vaikuttavan Ahdin toinen levy jatkaa siitä, mihin ensimmäinen pari vuotta sitten julkaistu jäi. Äänistö liikkuu vapaasti jossain taidemusiikin ja äänitaiteen välimaastossa.

marja ahti äänitteen kansi
marja ahti äänitteen kansi äänitaide

Enimmäkseen tasaisesti ilmentyvien hurinoiden, kohinoiden ja siritysten olevaisuuksista rakentuu rauhallinen äänimaisema. Ahti yhdistelee analogisesti ja digitaalisesti tuotettua elektronista äänistöä erilaisiin ympäristön tarjoamiin tunnistettaviin äänielementteihin.

Levy jakautuu pitkään yli kahdenkymmenen minuutin kestoiseen raitaan The Altitudes, joka on kestoltaan yhtä pitkä kuin neljä seuraavaa yhteensä. Fluctuating Streams kappaleessa uuden elementin mukaan tuo Johanna Kalliokuljun sanaton laulu. Päätösraita Sundial tuo ainakin omaan nenääni mukaan myös savun.

Ahdin itsensä laatimassa ja teknisesti toteuttamassa äänistössä kuulostuu johdonmukainen linja ja näkemys.

Marja Ahti: The Current Inside. Johanna Kalliokulju, ääni, Marja Ahti, elektroniikka. (Hallow Ground, HG2004)

Kuuntele Uudet levyt 26.5.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.