Hyppää pääsisältöön

Tuttua ja vähän tuntemattomampaa yhdysvaltalaista sävelistöä

Periodimaisesti kokoontuva the National Orchestral Institute Philharmonic on julkaissut jo neljännen yhdysvaltalaista musiikkia sisältävän levynsä. Uutuudella kuullaan George Gershwinin suosittu An American in Paris sekä harvemmin kuultua äänistöä Leonard Bernsteinilta ja Aaron Coplandilta.

bernstein äänitteen kansi
bernstein äänitteen kansi Leonard Bernstein

Coplandin ja Gershwinin teokset saavat kapellimestari James Juddin johdolla eläväiset tulkinnat. Niissä orkesteri pääsee näyttämään parasta osaamistaan. Tekstuurit ovat kirkkaita, hyvin balansoituja ja soolo-osuudet ovat taidokkaita.

Leonard Bersteinin reilun neljänkymmenen minuutin kestoinen Songfest on jäänyt säveltäjän tuotannossa vähemmälle huomiolle. Siihen lienee vaikuttanut myös teoksen verraten laaja esityskokoonpano. 1970-luvun loppupuolella valmistunut teos kuudelle laulajalle ja orkesterille heijastelee kolmentoista runoilijan toimesta Yhdysvaltojen historiaa. Laulusarja on sekoitus tummanpuhuvaa mahtipontisuutta ja tuttua tekijälleen tuttua iskevää tanssimaista rytmiikkaa.

Bernsteinin teoksessa soitanta on tehokkaimmillaan iskevää, mutta se parhain rytminen imu ja rentous jää kuitenkin toteutumatta. Kuuden laulajan muodostama solistiryhmä (Kerriann Otaño, sopraano, Taylor Raven, mezzosopraano, Zoie Reams, mezzosopraano, Alexander McKissick, tenori, Joshua Conyers, baritoni, Patrick Guetti, basso) tekee hyvää jälkeä. Etenkin tenori Alexander McKissick tekee säväyksen reippaan iskevällä otteellaan.

George Gershwin: An American in Paris. Aaron Copland: An outdoor Overture. Leonard Bernstein: Songfest. Kerriann Otaño, sopraano, Taylor Raven, mezzosopraano, Zoie Reams, mezzosopraano, Alexander McKissick, tenori, Joshua Conyers, baritoni, Patrick Guetti, basso, National Orchestral Institute Philharmonic/James Judd. (Naxos, 8.559859)

Kuuntele Uudet levyt 26.5.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

Lisää ohjelmasta

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.