Hyppää pääsisältöön

Vakaita Prokofjev-tulkintoja

Kolmen orkesterin ylikapellimestarina toimiva Pietari Inkinen jakaa aikaansa Prahan sinfoniaorkesterin, Japanin filharmonikkojen sekä Deutsche Radio Philharmonien välillä. Viimeksi Inkinen taltioi Deutsche Radio Philharmonien kanssa Antonín Dvořákin musiikkia. Nyt vuorossa ovat Sergei Prokofjevin Sinfoniat nro 3 ja nro 6.

Prokofjev äänitteen kansi
Prokofjev äänitteen kansi Sergei Prokofjev

Lähes kaksikymmentä vuotta erottaa Prokofjevin kolmannen ja kuudennen sinfonian. Tulienkeli-oopperan aineistoa käyttävä Sinfonia nro 3 valmistui säveltäjän vielä asuessa Yhdysvalloissa 1920-luvun lopulla. Inkinen tuntuu keskittyvän nimenomaan teoksen sinfonisiin ulottuvuuksiin vänkien näyttämöllisten karaktäärien esiin tuomiseen sijaan. Hidas toinen osa virtailee lämpimästi, mutta etenkin äkillistä ja vinhasti hyökyilevää schertzoa on villimminkin kuultu pöllytettävän. Tasainen tulkintatapa tukee kuitenkin kahden sinfonian välistä dialogia.

Toisen maailmansodan jälkimainingeissa valmistunut Sinfonia nro 6 heijastelee viidennen sinfonian tavoin turbulenttia ja traagista lähihistoriaa, joskin siihen edellistä sinfoniaa syvemmin ja tummasävyisemmin pureutuen. Se jäi myös pitkään suositun viidennen sinfonian varjoon, mutta vähitellen on vaikuttava kuudeskin löytänyt tiensä ohjelmistoihin ja äänitteille. Inkinen on löytänyt etenkin nopeiden ääriosien reunustamassa Largossa möyheitä sointeja ja vahvoja tunnelmia. Finaalin yltiöpäistä kaahausta välttävät tempovalinnat korostavat omalta osaltaan teoksen vakaasti virtailevaa luonnetta.

Sinfoniaparista muodontuu Inkisen johtaman Deutsche Radio Philharmonien toimesta tasapainoinen ja luotettava kokonaisuus.

Sergei Prokofjev: Sinfoniat nro 3 ja nro 6. DRF/Pietari Inkinen. (SWR Classic, SWRM 19086)

Kuuntele Uudet levyt 26.5.2020, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Ernst Fabritius vaihtoi viulutaiteilijan uran maanviljelykseen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. heinäkuuta.

  Ernst Fabritius oli lahjakas 15-vuotias jättäessään kotikaupunkinsa Viipurin ja lähtiessään Leipzigin konservatorioon. Ura viulutaiteilijana oli hyvässä vauhdissa, kun 22-vuotias Fabritius yllättäen piti jäähyväiskonsertin. Pojalleen Fabritius kertoi myöhemmin kyllästyneensä soittamaan aina vain samoja konserttoja - vai oliko syynä lopettamiseen sittenkin käsivamma?

 • Ensimmäinen Wagner-konsertti koronan jälkeen Lohjalla - täydellistä!

  Wagner-konsertti Lohjalla kesäkuussa 2020.

  Koronakuukausien aikana taiteilijat ja yleisö ovat ikävöineet toisiaan. Ahkera konsertissa kävijä Anja Lankinen pääsi pitkästä aikaa kuuntelemaan elävää musiikkia, kun neljä oopperalaulajaa ja yksi pianisti esiintyivät Lohjan Pyhän Laurin keskiaikaisessa kivikirkossa.

 • Musiikkisuvun patriarkka Taneli Kuusisto – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 19. kesäkuuta.

  Taneli Kuusisto oli säveltäjä, pianisti, urkuri, kuoronjohtaja, musiikkikirjoittaja ja Yleisradiomies. Hän huolehti lukuisista luottamus- ja asiantuntijatehtävistä, toimi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosaston opettajana, johtajana, vararehtorina ja rehtorina. Kuusiston musiikkisuvun patriarkka jätti laajan toimintamallinsa perinnöksi myös lapsilleen ja lapsenlapsilleen.