Hyppää pääsisältöön

"Valkoisen miehen soulia, sydämestä": Ken Burnsin suursarja kertoo countrymusiikin ja Amerikan tarinan

Dolly Parton kitara kädessä vuonna 1967. Arkistokuva, dokumenttisarjasta Countrymusiikki.
Dolly Parton esiintymässä vuonna 1967. Kuva dokumenttisarjasta. Dolly Parton kitara kädessä vuonna 1967. Arkistokuva, dokumenttisarjasta Countrymusiikki. Kuva: Les Leverett Dolly Parton,country,dokumenttisarjat,Country Music (tv-sarja),Ken Burns,Countrymusiikki

Ken Burnsin suursarja Country Music lupaa kertoa Amerikan tarinan, laulu kerrallaan.

"Country on yksinkertainen tapa kertoa tarinoita, kokea ja ilmaista tunteita. Voit tanssia, itkeä tai rakastella sen tahtiin, soittaa sitä hautajaisissakin. Siinä on jokaiselle jotain, johon voi samaistua." Näin todistaa Dolly Parton, yksi countrymusiikin supertähdistä.

Country vai kantri? Se on nyt sivuseikka, sillä tämän monipuolisen musiikkilajin tarinaa ei ole koskaan kerrottu näin: Country Music eli Countrymusiikki on suursarja periamerikkalaisen musiikin historiasta.

Maineikas amerikkalainen dokumentaristi Ken Burns on aiemmin käsitellyt sarjoissaan muun muassa jazzia, Amerikan sisällissotaa, baseballia ja Vietnamin sotaa. Burns käytti kahdeksan vuotta kootakseen ainutlaatuisesta arkistomateriaalista ja yli 80 artistin haastatteluista moniosaisen dokumenttisarjan countryn historiasta.

Sarja on voittanut puolelleen myös paljon sellaisia katsojia, jotka ovat aiemmin vähätelleet koko musiikinlajia.

Country on valkoisen miehen soulia, joka tulee sydämestä.― Kris Kristofferson
Johnny Cash ja Marty Stuart istuvat baarin takahuoneessa 1981. Arkistokuva dokumenttisarjasta Countrymusiikki.
Johnny Cash ja Marty Stuart vuonna 1981. Johnny Cash ja Marty Stuart istuvat baarin takahuoneessa 1981. Arkistokuva dokumenttisarjasta Countrymusiikki. Kuva: Marty Stuart Archives Country Music (tv-sarja),Johnny Cash,country,dokumenttisarjat,Ken Burns,Marty Stuart

Sarjan ensi minuuteilla countrymuusikko Kathy Mattea muistelee, kuinka hän pääsi nuoruudessaan oppaaksi Nashvillen Country Music Hall of Fame -museoon. Yksi museon vetonauloista on taiteilija Thomas Hart Bentonin värikäs seinämaalaus Countrymusiikin alkuperä (1975).

Mattean mukaan taulu on paras visuaalinen kuvaus siitä, mistä kantri syntyi: maalauksessa on latotanssijoita, vauhdikkaasti kiitävä veturi, siipirataslaiva, gospel-kuoro, kanteleen tapainen dulcimer, viulisteja, cowboy kitaroineen, afroamerikkalainen banjonsoittaja, orjia tanssimassa...

Ken Burns selvittää omalta osaltaan tämän Amerikan sulatusuunissa kehittyneen ja maailmalle levinneen musiikin monipolvista tarinaa ja aikakausien kuvaa. Luvassa on balladeja, bluesia, gospelia, hillbillyä, Texas swingiä, bluegrassia, Nashvillen soundeja, outlaw-kantria, countryrockia ja paljon muuta.

Mukana ovat muun muassa Carter Family, Jimmie Rodgers, Bob Wills, Hank Williams, Patsy Cline, Johnny Cash, Merle Haggard, Loretta Lynn, Charley Pride, Willie Nelson, Dolly Parton, Emmylou Harris ja Garth Brooks.

Yle esittää 16-tuntisesta alkuperäissarjasta BBC:lle sovitetun yhdeksänosaisen version (9 x 52 min.).

Yle Teema lauantaisin 6.6.–1.8.2020 klo 20.
Koko sarja nähtävissä Yle Areenassa 6.6. alkaen 90 päivän ajan.

  • Countrymusiikki (Country Music: A Film by Ken Burns), USA 2019. Dokumenttisarja, ohjaus Ken Burns. Tuotanto Florentine Films /WETA Washington DC.
Country on mikä tahansa laulu, joka saa olosi paremmaksi, ehkä se itkettää, mutta tunnet olosi silti paremmaksi.― Charlie Pride

Sarjan jaksot

Osa 1/9: alusta vuoteen 1933.
Yhdysvaltain Appalakkien vuoristoalueen eteläosissa kypsyi vuosisatojen ajan musiikki, jota kutsuttiin lopulta hillbillyksi. Levytys- ja radioteknologian kehityksen myötä se levisi laajempaan tietoisuuteen. Ensimmäisiä tähtiä olivat Fiddlin' John Carson, The Carter Family ja jodlaava Jimmy Rodgers.

Osa 2/9: 1933–1945.
Countrymusiikki kukoisti 1930-luvun suuren laman ja toisen maailmansodan aikana ja saavutti yhä laajempia kuulijakuntia. Bob Wills muovasi big band jazzia ja loi Texas swingiä. Laulaja Roy Acuffista tuli maankuulu. Carter Family jatkoi voittokulkuaan perheongelmista huolimatta. Nashville alkoi muovautua kantrin kotipesäksi.

Osa 3/9: 1945–1953.
Countrymusiikki mukautui sodanjälkeisen ajan kulttuurin muutoksiin. Bill Monroe, Lester Flatt ja Earl Scruggs muovasivat perinteistä kielisoitinbändin soittoa synkopoidumpaan suuntaan, terminä oli bluegrass. Baareista ja kapakoista alkoi kuului uutta soundia, honkytonkia, sähkökitaroiden rytmittämiä lauluja juomisesta, pettämisestä ja sydänsuruista. Sen tyylin suurin tähti oli Hank Williams, jonka yllättävän syvälliset laulut kumpusivat vaikeasta ja lopulta vain 29-vuotiseksi jääneestä elämästä.

Osa 4/9: 1953–1963.
Bluesin ja hillbillyn kietoutuminen yhteen synnytti rockabillyn Memphisissä Sun-studiolla. Tämä oli askel kohti rock'n'rollia. Eturivissä olivat Elvis Presley ja Johnny Cash. Menevän musiikin vastapainona ns. Nashville-soundi pohjasi pehmeämpiin tyyleihin. Yksi kirkkaimista tähdistä oli Patsy Cline, jonka ura katkesi traagisesti lento-onnettomuuteen. Hän oli kuollessaan 30-vuotias.

Osa 5/9: 1964–1968.
Yhdysvalloissa elettiin suurten yhteiskunnallisten muutosten aikaa, ja myös countrymusiikki heijasti niitä. Loretta Lynn kirjoitti ja esitti lauluja, jotka puhuttelivat etenkin naisia. Afroamerikkalainen Charlie Pride nousi maineeseen, kun ihmiset keskittyivät hänen musiikkiinsa eivätkä hänen ihonväriinsä. Merle Haggard nousi vankilasta päästyään "kadunmiehen runoilijaksi". Johnny Cash sortui huumeisiin, mutta pelastui ja tuli uskoon muusikkotoverinsa June Carterin avulla. He menivät myöhemmin naimisiin.

Osa 6/9: 1968–1972.
Vietnamin sodan kiihtyessä Yhdysvallat jakautui yhä enemmän kahtia, eikä country tehnyt poikkeusta. Kris Kristoffersonin lyriikka loi uusia standardeja. Kalifornialaisten hippien muodostama Nitty Gritty Dirt Band teki Nashvillessä sukupolvikuilua ylittävän albumin. Jakson muita keskushenkilöitä ovat Johnny Cash sekä "Herra ja rouva Country" eli George Jones ja Tammy Wynette.

Osa 7/9: 1973–1983.
Dolly Partonista tulee kantrin kuuluisin nainen ja monia raja-aitoja kaatanut artisti. Suosiota edesauttaa vuoden 1980 menestyselokuva Yhdeksästä viiteen. Emmylou Harris yhdistää folkia, rockia ja countrya inspiroivalla tavalla. Hank Williams Jr. nousee isänsä varjosta.

Osa 8/9: 1973–1983.
Bluegrassia ei enää paljon kuulunut radioista, mutta kovimmille faneille toi lohtua se, että Marty Stuart kiersi maata Lester Flattin ja toisinaan myös bluegrassin isähahmon Bill Monroen kanssa. Willie Nelson ja Waylon Jennings käynnistivät outlaw-liikkeen. George Jones ja Tammy Wynette näyttävät elävän todeksi omia traagisia lyriikoitaan.

Päätösjakso 9/9: 1984–1996.
Countrymusiikin suosio kasvaa räjähdysmäisesti, mutta pystyykö se muistamaan omat juurensa? Uusien perinneartistien kuten Reba McEntiren ja The Judds -duon suosio viittaaa siihen. Garth Brooks rynnistää markkinoille. Johnny Cash palaa studioon mukanaan vain kitara ja unohtumaton äänensä. Menestyslevy American Recordings (1994) tuo Cashille arvostusta koko siltä musiikkiteollisuudelta, jota hän oli luomassa.

Esittelyn on kirjoittanut Ylen ohjelmahankkija Jyrki Nokkonen.

Bob Wills ratsailla keikkabussin ja orkesterin vieressä, 1941. Arkistokuva dokumenttisarjasta Countrymusiikki.
Bob Wills orkestereineen vuonna 1941. Bob Wills ratsailla keikkabussin ja orkesterin vieressä, 1941. Arkistokuva dokumenttisarjasta Countrymusiikki. Kuva: OKPOP country,dokumenttisarjat,Ken Burns,Bob Wills,Countrymusiikki

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa