Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Äänisuunnittelussa pyritään selkeyteen ja tunnelman luomiseen

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastineita ja oikaisuja. Tämä vastaus on lähetetty Turun Sanomiin 26.5.

Juhani Naula kritisoi (TS 25.5.) television asiaohjelmien taustamusiikkia, joka hänen mukaansa häiritsee puheen kuulemista.

Äänisuunnittelu ja -miksaus ovat ohjelmatyössä tärkeä työvaihe. Tavoitteena on selkeys kuulijalle. Ääni-ilmaisussa pyritään myös tunnelman luomiseen: puheen lisäksi ääneen luodaan vaikutelmia tilasta. Usein valitaan lisäksi ohjelman sisältöön ja tunnelmaan sopiva musiikki. Ilman näitä elementtejä audiovisuaalinen kokemus olisi paljon köyhempi, ja ohjelma olisi kerronnaltaan useimpien mielestä yksitoikkoinen.

Kirjoittajan kuvaama esimerkki ei ole tekninen ongelma, joka olisi helppo korjata. Äänimaailma vaihtelee eri ohjelmatyypeissä ja välineissä. Tv-vastaanottimien kaiuttimissa on eroja, ja puheen, taustaäänen ja musiikin taso vaihtelee myös katsojan tai kuulijan oman kokemuksen mukaan. Äänisuunnittelu on tasapainoilua sopivan ilmaisun ja viestinnän selkeyden välillä.

Otamme huomioon saamamme palautteen ja pyrimme tuottamaan kaikille mahdollisimman hyvin toimivan audiovisuaalisen kokemuksen.

Ville Venell
päällikkö
Design ja tuotanto, Yle