Hyppää pääsisältöön

Romu-Heikin perintö ja Hytermän saaret, Kerimäki

Kivistä tehty muistomerkki järven rannalla. Rakennelma on useamman metrin korkuinen ja tornimainen, sitä koristaa monta myllykiveä.
Häyrysen teos Työn muistomerkki toivottaa vierailijat tervetulleiksi. Kivistä tehty muistomerkki järven rannalla. Rakennelma on useamman metrin korkuinen ja tornimainen, sitä koristaa monta myllykiveä. Kuva: Eva Pursiainen / Yle Työn muistomerkki,Suuri-Hytermä,Puruvesi

Legendaarisen Romu-Heikin valtakunta Puruveden kristallinkirkkailla vesillä.

  • Hytermän kolmen saaren muodostama luonnonsuojelualue on kansanperinteestä kiinnostuneen Heikki Häyrysen ja hänen Lilli-vaimonsa elämäntyö ja perintö.
  • Häyrynen oli Kerimäen legendaarinen nimismies, joka tunnettiin yleisesti nimellä Romu-Heikki. Tarinat Romu-Heikistä elävät paikkakunnalla, ja hänestä on kirjoitettu ooppera Kerimäellä vuonna 2010.
  • Hytermää voisi kuvailla Romu-Heikin valtakunnaksi. Saaressa sijaitsee hänen kokoamansa ulkomuseo, joka koostuu kansantaiteesta, rakennuksista, työkaluista ja myllynkivistä.
  • Merkittävimpiin teoksiin kuuluu Iso-Hytermän rannassa komeileva kivitorni, jonka Häyrynen risti Työn muistomerkiksi. Rakennelmalla on korkeutta seitsemän metriä.
  • Hytermä on myös mainio luontokohde. Tee päiväretki ja vaella harjulla, ihastele kirkasvetistä Puruveden järveä ja nauti koskemattomista aarnialueista.
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli

Kenelle: Luontoa ja kansanperinnettä arvostaville. Kohde ei sovi liikuntaesteisille.
Milloin: Omatoimisesti vuoden ympäri. Rakennukset on lukittu.
Löydä perille:Hytermä sijaitsee Puruvedellä, Kerimäellä, Savonlinnan kaupungissa. Saareen pääsee veneellä sulan aikana. Jäätä pitkin luistellen tai kävellen talvella. Lisätietoja Luontoon.fi -sivustolta.

Katso video:

Lue artikkeli:

Romu-Heikki jahtasi pirtutrokareita, keräili roinaa ja rompetta ja oli paha suustaan – jätti jälkeensä luonnonsuojelualueen joka on vertaansa vailla

Sinua voi myös kiinnostaa:

Kuka kokosi temppelimäisen kiviröykkiön tämän saaren laelle? 10 kotimaan matkakohdetta, joilla on hurja historia

Yli 100 ainutlaatuista kotimaan matkakohdetta Egenlandin kartalla


Tutustu Egenlandin muuhun sisältöön täältä. Egenland on kaksikielinen matkaopas Suomeen, joka esittelee yleisön lähettämien matkavinkkien parhaimmistoa.

Lisää ohjelmasta

Keskustele

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Egenland

Uusimmat sisällöt - Egenland