Hyppää pääsisältöön

Ronja Alatalo laulattaa kansaa Mikko-pappansa jalanjäljissä, mutta omissa saappaissaan: “Olisi ihanaa, jos yhteislaulaminen pysyisi suomalaisten sydämissä”

Ronja Alatalo Yle Olohuoneen pressikuvassa 2020.
Koko ikänsä laulanut, tanssinut ja esiintynyt Ronja Alatalo laulattaa kansaa perjantaina Yle Olohuoneessa. Ronja Alatalo Yle Olohuoneen pressikuvassa 2020. Kuva: Laura Pohjavirta / Yle Ronja Alatalo,Yle Olohuone

Ihmiset ovat tämän kevään poikkeusaikana hakeneet iloa ja lohtua musiikista. Erityisesti yhteislaulutuokiot, joihin osallistutaan omilta parvekkeilta tai ikkunoista, ovat nousseet otsikoihin ympäri maailmaa. Perjantaina 29. toukokuuta yhteislaulut tulevat luoksesi Yle Olohuoneen lähetyksessä, jossa yhteislauluperinne on päivitetty nykyhetkeen.

Kello 19 alkavassa lähetyksessä katsojia laulattaa iloinen nelikko, joka fiilistelee tuttua musiikkia tamperelaisella sisäpihalla. Tenavatähtenä vuonna 1994 tutuksi tullut Konsta Hietanen saa seurakseen nuorta taiteilijasukupolvea edustavat Ronja Alatalon, Emma Johanssonin ja Matilda Malkamäen.

Ronja Alatalo, 20, muistetaan Uusi Päivä -tv-sarjasta Stella Kuparisen roolista, minkä lisäksi hän on tehnyt jo vuosikymmenen mittaisen uran näytelmissä ja musikaaleissa. Utelias ja vilkas nuori nainen viihtyy estradilla kuin kala vedessä.

Tampereella varttunut Alatalo piti itsensä kiireisenä jo lapsena kuoro-, soitto- ja balettiharrastuksilla. Kun hän sai ensimmäisen musikaaliroolinsa 12-vuotiaana, hän tajusi, että rakkaita harrastuksia voi yhdistellä ja niistä voi jopa luoda uran.

– Musiikki on ollut elämässäni aina, ja lauloin ennen kuin opin puhumaan. Laulaminen ja tanssiminen ovat aina olleet tapoja ilmaista itseäni. Rytmi on ollut veressä ja se on iso osa minua. Pysyy itsessään hyvin kiinni, kun tietää, mistä halu tekemiseen kumpuaa, Alatalo kertoo.

Yhteislaulua Yle Olohuoneessa. Kuvassa Konsta Hietanen, Emma Johansson, Ronja Alatalo ja Matilda Malkamäki.
Yle Olohuoneessa lauletaan yhteislauluja Konsta Hietasen, Emma Johanssonin, Ronja Alatalon ja Matilda Malkamäen johdolla. Yhteislaulua Yle Olohuoneessa. Kuvassa Konsta Hietanen, Emma Johansson, Ronja Alatalo ja Matilda Malkamäki. Kuva: Laura Pohjavirta / Yle Yle Olohuone,Konsta Hietanen,Ronja Alatalo

Mikko-pappa ilahtui lapsenlapsen keikasta

Musiikilliset askelmerkit kulkevat Ronja Alatalon perheessä jo kolmannessa polvessa. Hänen isoisänsä Mikko Alatalo, 69, on saavuttanut suosiota ennen kaikkea lukuisilla hiteillään, mutta myös koko kansan laulattajana. Hän juonsi Ylen suosittua Tammerkosken sillalla -yhteislauluohjelmaa vuosina 1995–2000.

Ronja kertoi Mikko-isoisälleen yhteislaulupestistään vain muutamaa päivää ennen keikkaa. Sukupolvien ero tuli ilmi, kun kaksikko keskusteli Olohuone-lähetyksen biisivalinnoista.

– En ollut edes tajunnut tätä yhteyttä, että olen lähtemässä seuraamaan hänen jälkiään, mutta omissa saappaissani. Hänelle yhteislaulu on ollut tosi tärkeä juttu. Olemme kuitenkin ihan eri sukupolvea pappani kanssa, joten on hyvä, että meillä on molemmilla tavallaan omat kentät, millä tehdä asioita.

Mikko Alatalo kuvattuna vuonna 2018.
Mikko Alatalo ilahtui, kun hän kuuli, että pojantytär Ronja jatkaa yhteislauluperinnettä Yle Olohuone -ohjelmassa. Kuva vuodelta 2018. Mikko Alatalo kuvattuna vuonna 2018. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP Mikko Alatalo

Ronja Alatalo muistuttaa, että Mikko-isoisän johdolla on totuttu laulamaan vanhoja Suomi-klassikoita. Ronja oli vuosituhannen vaihteessa vasta vauva eikä hän ole jälkeenpäin nähnyt Mikon juontamia lähetyksiä.

Vertailukohdan puuttuminen ei kuitenkaan haittaa Ronjaa, sillä ajat ovat muuttuneet, ja siinä samalla kenties yhteislaulukin.

– Pappa sanoi, että hänestä on ihanaa, että nuoret naiset tuovat yhteislaulamisen uudelle sukupolvelle ja pitää huolta omasta ikäluokastaan. Minulle on todella miellyttävää versioida ja laulaa nykyaikaista musiikkia, ja sitä onkin perjantaina luvassa. Kannan kyllä verenperintöni tässä ylpeydellä, Ronja iloitsee.

Yhteislaulamisessa on jotain alkukantaista ja suurta voimaa. Olisi ihanaa, jos se pystyisi säilymään suomalaisten sydämissä.

Ohjelmassa kuullaan rakastettuja hittejä eri vuosikymmeniltä ja uudempaa tuotantoa jopa tältä keväältä. Ronja toivoo, että yhteislaulamisen perinne ei katoaisi maailman muuttuessa.

– Yhteislaulamisessa on jotain alkukantaista ja suurta voimaa. Olisi ihanaa, jos se pystyisi säilymään suomalaisten sydämissä.

Isoisältään ei Ronja ole pyytänyt oppeja tai vinkkejä, sillä polku taiteilijaksi on ollut erilainen. Vuosi sitten ylioppilaaksi päässyt Ronja kuitenkin oppi isoisänsä esimerkin kautta jo varhain, että esiintymisestä voi tehdä ammatin.

2000-luvun alussa politiikkaan lähtenyt Mikko Alatalo istui eduskunnassa neljä kautta keskustan kansanedustajana. Isoisän ahkera asenne kaikkeen työntekoon on inspiroinut myös pojantytärtä.

– Minun pitää luottaa omiin taitoihini ja pysyä rehellisenä sille, mitä minä olen. Siitä se oma tyyli syntyy. En ole ottanut edes vinkkejä vastaan, koska meillä on eri vahvuudet: papalla musiikki, kun taas minulla tanssi ja näytteleminen. Enemmänkin olemme vaan tsempanneet toisiamme.

Erilainen nuoruus teatterinlavalla

Kulunut kevät on ollut kaikessa erikoisuudessaan Ronja Alatalolle onnellista aikaa. Alkujärkytyksestä toivuttuaan hän on nauttinut hitaammasta arjesta, jossa ehtii hengittää syvään ja juoda kaksi kuppia aamukahvia.

– Yhteisesti tämä aika on tehnyt hyvääkin, sillä ollaan yhdessä tultu niiden perusasioiden äärelle. Itsekin huomaan, että olen mennyt aika ravihevosena eteenpäin suorituskeskeisesti, Ronja kertoo.

– Olen elänyt omannäköiseni, mutta vähän erikoisen nuoruuden. En ole hirveästi viettänyt aikaa kotibileissä, vaan ollut teatterinlavalla tai harjoituksissa.

Musiikkiteatteri ja muu esittävä taide on ollut määrätietoisen Ronjan arkea jo pitkään. Myös työt tanssinopettajana ja joogaohjaajana pitävät kiireisenä. Koronakevään aiheuttama pysähtyminen kirvoitti hänessä kiitollisuutta ja sitä kautta hyvää oloa.

Olen elänyt omannäköiseni, mutta vähän erikoisen nuoruuden. En ole hirveästi viettänyt aikaa kotibileissä.

– Ihmismieli on sellainen, että se tyytyy. Arjessa on usein vaikeaa, kun kaikki asiat tulevat itsestäänselvyyksinä. Se, että pääsee yhdessä vaikka laulamaan, on niin sykähdyttävä asia. Siinä on päästy asioiden alkujuurille. Aiemmin se ei olisi ollut niin iso asia, mutta tänä keväänä ihan sydän pakahtuu, kun pääsee yhteislaulamaan.

Yhteislaulua parhaiden ystävien kanssa

Vielä ilahduttavamman yhteislaulukeikasta tekee se, että Ronja saa jakaa kokemuksen kahden parhaan ystävänsä, Emma Johanssonin ja Matilda Malkamäen, kanssa. Tampereella ilmaisutaidon lukiossa vuonna 2015 ystävystyneet naiset ovat musisoineet ja esiintyneet yhdessä siitä asti.

– Nopeasti oivalsimme, että yhdessä erityisesti musiikin tekeminen on luontevaa ja ennen kaikkea todella kivaa. On ollut vaiheita, että olemme olleet ympäri maailmaa tekemässä omia projektejamme. Aina kun olemme palanneet yhteen, yhteisessä tekemisessä näkyy myös jokaisen omat haaveet ja kokemukset, Ronja sanoo.

Muusikko ja näyttelijä Emma Johansson pressikuvassa.
Emma Johansson tekee uraa näyttelijänä ja muusikkona. Muusikko ja näyttelijä Emma Johansson pressikuvassa. Kuva: Laura Pohjavirta / Yle Yle Olohuone

Emma Johansson on elänyt musiikista jo lapsesta asti muun muassa isänsä, Teleks-yhtyeen laulajan Pepe Johanssonin, inspiroimana. Rakkaus musiikkiin ja näyttelemiseen on vienyt Emman jo muun muassa Ylioppilasteatterille, Pop & Jazz -konservatoriolle, kesäteattereihin ja Ex-onnelliset -tv-sarjaan.

Matilda Malkamäen on ystäviensä tavoin jo kokenut muusikko. Työt ovat kuljettaneet parikymppistä maailmankansalaista eri puolille maailmaa aina Kaliforniasta Keniaan saakka. Laulamisen ja musiikin luomisen lisäksi lasten kanssa työskentely on Matildalle erityisen tärkeää

Kuten Ronja Alatalolle, myös koko triolle on tärkeää tehdä iloa tuottavia asioita ilman paineita.

– Koko ajan viritellään kaikenlaista ja mietitään, mitä kivoja projekteja keksisimme. Keikkaillaan, jos hyviä tilaisuuksia tulee. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo. Tähän asti on ollut ihan hyvä myötätuuli, Ronja sanoo.

Muusikko Matilda Malkamäki Yle Olohuoneen pressikuvassa.
Laulamisen ja musiikin luomisen lisäksi Matilda Malkamäki nauttii lasten kanssa työskentelystä. Muusikko Matilda Malkamäki Yle Olohuoneen pressikuvassa. Kuva: Laura Pohjavirta / Yle Yle Olohuone

Konsta Hietanen, 35, on Ronja Alatalolle työtoverina uusi tuttavuus. Tenavatähti-kilpailusta vuonna 1994 ponnistanut lahtelainen on sittemmin tähdittänyt vuoden 1998 hittielokuvaa Poika ja ilves sekä tehnyt töitä näyttelijänä ja musiikin parissa.

Hietanen tunnetaan myös entisenä pääsarjatason jalkapalloilijana. Tänä keväänä viiden lapsen isä palasi näyttelijäntöihin Salatut elämät -tv-sarjassa.

Hymyilevä Konsta Hietanen mikrofoni kädessään
“On makeeta päästä laulattamaan suomalaisia”, riemuitsee Konsta uudesta pestistään.. Hymyilevä Konsta Hietanen mikrofoni kädessään Kuva: Laura Pohjavirta / Yle Konsta Hietanen

– Konsta vaikuttaa ihan valloittavalta tyypiltä. Ihanaa päästä tutustumaan ja tekemään töitä hänen kanssaan, Ronja sanoo.

Pihasoittajina nähdään Uusi Päivä -ohjelman Vihreät Valot -orkesterista tutut muusikot Kalle Ruusukallio ja Ville-Veikko Airaniemi. Uusi Päivä -sarjan kaikki kahdeksan tuotantokautta ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Osallistu sinäkin kotisohvaltasi Yle Olohuoneen yhteislauluiltaan Yle TV2:ssa ja Areenassa perjantaina 29. toukokuuta kello 19 alkaen. Kappaleiden tekstit ovat ruudussa.

Lähetyksessä näytetään yleisön lähettämiä kuvia kesämaisemista. Miten sinä tunnelmoit kesää? Lähetä kesäfiilistelykuvasi meille alla olevalla lomakkeella tai julkaisemalla sen Instagramissa tunnisteella #yleolohuone – Nostamme lähetyksessä esiin ehkä juuri sinun kuvasi!

  • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

    Yle Olohuone Puotilassa.

    Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

  • “Tänään on hyvä päivä”

    Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

    Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone