Hyppää pääsisältöön

Toivakan kirkon kattomaalaukset

Alttaritaulu, johon maalattu kirkkain värein Jeesus, eri etnisiä ryhmiä edustavia enkeleitä, papukaija, pilviä
1800-luvun lopussa rakennettu kirkko sai 1970-luvulla pop-tyylisen ehostuksen. Alttaritaulu, johon maalattu kirkkain värein Jeesus, eri etnisiä ryhmiä edustavia enkeleitä, papukaija, pilviä Kuva: Yle / Eva Pursiainen alttaritaulu,Jeesus,Toivakan kirkko,Toivakka,Pellervo Lukumies,egenland_toivakka

Toivakan kirkon katosta kurkkii omaperäinen rokkihenkinen Jeesus ja eri kulttuureita edustavat enkelit. Aikanaan skandaalin aiheuttaneet kattomaalaukset ovat must see vähänkin vakavalle taidehistoriaa harrastavalle.

Kohde pähkinänkuoressa:

  • Kirkko on tunnettu sen pop-tyylisistä, ennakkoluulottomista kattomaalauksista ja niistä syntyneestä skandaalista 1970-luvun alussa.
  • Aikanaan uskaliaat kattomaalaukset toteutti Ateneumin käynyt paikallinen kuvataiteilija Pellervo Lukumies, joka halusi “kuvata maailman kansoja enkeleinä, mutta sellaisina kuin ihmiset ovat tänään”.
  • Kohu heräsi tilaustyössä tapahtuneesta väärinkäsityksestä – työn tilannut kirkkoherra kun oletti, että Lukumies vain entisöisi huonoon kuntoon päässeet Alvar Aallon 1920-luvulla toteuttamat kattomaalaukset.
  • Kiista päättyi Lukumiehen hyväksi, kirkkoherra erosi ja Toivakan kirkko uusine kattomaalauksineen avautui yleisölle jälleen vuonna 1973.
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli

Kenelle: Suomen taidehistoriasta kiinnostuneille, nykytaidetta arvostaville.
Missä: Toivakassa, Jyväskylän kupeessa.
Milloin: Vuoden ympäri.
Löydä perille: Bussilla tai autolla. Lähin rautatieasema on Jyväskylässä, 35 km päässä.

Yli 100 ainutlaatuista kotimaan matkakohdetta Egenlandin kartalla


Tutustu Egenlandin muuhun sisältöön täältä. Egenland on kaksikielinen matkaopas Suomeen, joka esittelee yleisön lähettämien matkavinkkien parhaimmistoa.
Keskustele

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Egenland

Uusimmat sisällöt - Egenland