Hyppää pääsisältöön

Yle Olohuoneessa esiintyvä Erin häkeltyi uutuusbiisinsä räjähdysmäisestä suosiosta: “Haluan kirjoittaa isompia biisejä, kun tunteetkin ovat suurempia”

Laulaja Erin poseeraa katsoo poispäin kamerasta. Hänellä on yllään punainen, dramaattinen mekko.
Laulaja Erin poseeraa katsoo poispäin kamerasta. Hänellä on yllään punainen, dramaattinen mekko. Kuva: Simelius Simelius Erin Anttila,Yle Olohuone

Uutta musiikkia neljän vuoden tauon jälkeen julkaissut Erin Anttila esiintyy Yle Olohuoneen lähetyksessä torstaina 28. toukokuuta. Ohjelmassa kuullaan viime perjantaina julkaistu uusi single Yhtenä sunnuntaina sekä neljä kappaletta vanhemmasta tuotannosta.

Erinin viime perjantaina julkaisema Yhtenä sunnuntaina -kappale nousi parissa päivässä Suomen Spotify-listan piikkipaikalle. Räjähdysmäinen suosio erityisesti nuorten suosimassa suoratoistopalvelussa häkellytti artistin täysin.

– Tosi hyvät fiilikset, koska tuo on ensimmäinen oma biisini Spotify-ykkösenä. En ajatellut, että se nousisi noin. Kun julkaisin musiikkia viimeksi neljä vuotta sitten, ei suosio ollut silloin niin nopeasti edes nähtävissä, Erin kertoo iloisena.

Kun Erin aloitti uransa yli 20 vuotta sitten jättisuosion saavuttaneessa Nylon Beat -duossa, kappaleen nousu hitiksi oli paljon hitaampaa kuin nykypäivänä. Tuolloin radiopäälliköt arvailivat, mistä kappaleista ihmiset pitävät ja mikä ei sen sijaan lainkaan uppoa kuulijoihin.

Ihan kreisiä nähdä, että tästä on tulossa iso biisi. En ole mitään tuollaista kokenut aikaisemmin.

Soolourallaan muun muassa hiteistään Vanha nainen hunningolla ja Ei taida tietää tyttö tunnettu artisti on niittänyt menestystä aiemminkin, mutta nyt suosio on suorastaan käsin kosketeltavaa.

– Nykyään informaatio on heti saatavilla. Ihan kreisiä nähdä, että tästä on tulossa iso biisi ja ihmiset kuuntelevat sitä. En ole mitään tuollaista kokenut aikaisemmin.

Isoja tunteita ja tummempia sävyjä

Itse omat kappaleensa sanoittava Erin kertoo, että hän oli taannoin uutta musiikkia kirjoittaessaan hieman hukassa ja vailla ideoita. Kiireisessä lapsiperhearjessa ei omille tunteille ole ollut aina edes aikaa, kun arki täyttyy muiden tarpeiden täyttämisestä.

Yhtenä sunnuntaina -kappale syntyi tunteesta, johon Erin uppoutui työhuoneessaan eräänä sunnuntaiaamuna.

– Menin työhuoneelle ikään kuin fiilistelemään asioita. Soittelin pianoa, kuuntelin musaa, instailin, lauloin yksin karaokea. Oli sellaiset omat sunnuntaiaamun bileet. Tämä biisi kertoo siitä tunteesta työhuoneessa, tuntemisen ihanuudesta ja kaipuusta intohimoon, Erin kertoo.

Erin Anttila kuvattuna vuonna 2014
Erin saavutti tällä viikolla uransa ensimmäisen ykkössijan Spotify-listalla. Kuva vuodelta 2014. Erin Anttila kuvattuna vuonna 2014 Kuva: Timo Korhonen / AOP Erin Anttila,Yle Olohuone

Erin tulkitsi Vain Elämää -ohjelmassa muiden Suomen eturivin artistien dramaattisia ja tunteikkaita kappaleita ja koki haluavansa tehdä jatkossa aiempaa isompia biisejä.

Myös elämänkokemuksen ja aikuistumisen myötä laajentunut tunnekirjo puskee pintaan 42-vuotiaan Erinin uudessa tuotannossa.

Haluan kirjoittaa isompia biisejä, kun tunteetkin ovat suurempia.

– Lasten myötä elämään on tullut isompia tunteita ja elämän tummempia sävyjä. Olen ihmisenä aika viilipytty, teen päätöksiä maltilla enkä hötkyile. Lasten kanssa se ei aina ole mahdollista, kun niiden omat tunteet ovat niin dramaattisia. Empaattisena ihmisenä lähden siihen mukaan, kertoo kahden alle kouluikäisen pojan äiti.

Isänsä hiljattain menettänyt Erin kertoo, että yksi iän ja lasten myötä esiin noussut voimakas tunne on ollut kuolemanpelko.

– Olen oppinut itsestäni kaikkea uutta ja oppinut käsittelemään niitä tunteita. Se on vähän pelottavaakin, kun aiemmin elämä on mennyt aika lailla kuin Strömsössä. On kaikennäköisiä tunteita, joita on aikaisemmin ehkä vähätellyt ja lakaissut maton alle.

Keikat vaihtuivat leikkimiseen

Lisää suuria ja tunteikkaita kappaleita kuultaneen Erinin uudella albumilla, joka on suunniteltu julkaistavaksi ensi vuoden puolella. Kuluneena keväänä työt ovat jääneet sivummalle, sillä kotona on riittänyt vilskettä.

Päivät kuluivat keikkailun ja työnteon sijasta yhtäkkiä ruokaa laittaessa, leikkiessä ja askarrellessa.

– Peruttujen keikkojen tilalle tuli kaksi pientä lasta, jotka eivät pysty menemään tarhaan. Onneksi olin tuon biisin tehnyt jo melkein valmiiksi ja laulanutkin sen. Ei pysty kovin pitkiä aikoja edes keskittymään mihinkään, enkä ole edes yrittänyt tehdä mitään luovaa työtä. Se olisi tuntunut oudolta, kun maailma on kriisissä.

Erin Anttila promokuvassa keväällä 2020.
Erin haluaa ilmaista musiikillaan entistäkin suurempia tunteita. Erin Anttila promokuvassa keväällä 2020. Kuva: Simelius Simelius Erin Anttila,Yle Olohuone

Juuri pitkän keikkatauon takia Erin on erityisen innoissaan vierailustaan Yle Olohuoneessa.

– Aivan ihanaa, että päästään vetämään uusi biisi, vaikkakin pienesti kitaran ja viulun kanssa. On ollut niin pitkiä taukoja, ettei ole päässyt soittamaan tai laulamaan yhdessä, joten kiva päästä ihmisten ilmoille ja soittamaan kavereiden kanssa, Erin iloitsee.

Haluan kiittää kaikkia naapureita, jotka ovat jeesanneet toisiaan matalalla kynnyksellä.

Yle Olohuoneessa torstaina on teemana kiittäminen. Erin haluaa kiittää omia naapureitaan, jotka ovat ilahduttaneet läheisiään poikkeusaikana. Naapuruston yhteisöllisyys on korostunut epävarmoina aikoina.

– Haluan kiittää kaikkia naapureita, jotka ovat jeesanneet toisiaan matalalla kynnyksellä. Jotkut eivät esimerkiksi pääse kauppaan. Kiitos kaverilleni ja kaverin lapsille, jotka tiputtelivat meille ja muille naapureille pullaa ovelle koronakriisin aikaan. Sellainen voi tuntua tosi isolta jutulta korona-aikana, Erin kiittelee.

Tietenkin myös artistin fanit ansaitsevat lämpimän kiitoksen. Erin kertoo saaneensa viime päivinä Instagram-seuraajiltaan videoita, joissa Yhtenä sunnuntaina -kappaleen kertosäkeen mukaisesti “hypätään reunalta suoraan veteen”.

– Kiitos, että olette luukuttaneet tätä biisiä niin paljon! Ihanaa, että olette tykänneet biisistä. Jengi on alkanut tekemään sellaisia “hypätään järveen” -videoita Instagramiin ja TikTokiin. Odotan tätä kesää, että saadaan hirveä kasa niitä ihania videoita.

Ketä sinä haluaisit kiittää korona-ajan keskellä? Torstaina Yle Olohuoneen lähetyksessä luetaan kiitosviestejä, joita myös katsojat voivat lähettää WhatsAppissa numeroon 044 421 4939.

Erin esiintyy Yle Olohuoneen suorassa lähetyksessä torstaina 28.5. klo 19. Ohjelma näkyy TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lähetyksissä näytetään yleisön lähettämiä kuvia kesämaisemista. Miten sinä tunnelmoit kesää? Lähetä kesäfiilistelykuvasi meille alla olevalla lomakkeella tai julkaisemalla sen Instagramissa tunnisteella #yleolohuone – Nostamme lähetyksessä esiin ehkä juuri sinun kuvasi!

  • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

    Yle Olohuone Puotilassa.

    Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

  • “Tänään on hyvä päivä”

    Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

    Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone