Hyppää pääsisältöön

"Tuntuu, että on vain pakko jaksaa" –tubettaja Mmiisas sai seuraajaltaan pysäyttävän kommentin, joka paljastaa opiskelijoiden paineet koronakeväänä

Miisa Rotola-Pukkila
Kuva: Tomas Grekov Miisa Rotola-Pukkila vloggaajat,Miisa Rotola-Pukkila

Yksi tämän kevään valmistujista on tuore filosofian maisteri somevaikuttaja ja tubettaja Mmiisas eli Miisa Rotola-Pukkila. Myös Miisa joutui luopumaan toiveestaan juhlia opiskelukavereiden kanssa ison urakan päättymistä. Nyt suunnitelmissa on pienet kakkukahvit perheen kesken ja tuoreita mansikoita.

Kysyimme Miisan kuulumisia kesän kynnyksellä sekä terveisiä kevään valmistujille.

Millaisia muistoja sinulla on omasta valmistumisesta ylioppilaaksi?
Luin juuri vanhan blogikirjoitukseni omasta valmistumispäivästä vuodelta 2014 ja ihanat muistot tulivat esiin. Päivä oli täynnä riemua, mutta myös haikeutta, koska tutut ympyrät jäivät taakse ja kaikki kaverit lähtivät omiin suuntiin kesän jälkeen.
Haaveilin silloin jo viestinnän opiskelemisesta, mutta pääsykokeisiin oli haastavaa lukea yo-kirjoituskeväänä. Silloin olin varma, että välivuosi olisi paikallaan, mutta en vielä tiennyt, mitä se toisi tullessaan. Lopulta välivuoteni aikana Youtube-urani lähti kunnolla lentoon, joten se kannatti!

Miten olisit reagoinut, jos juhlat olisi silloin pitänyt peruuttaa?
Se olisi ollut varmasti todella turhauttavaa, sillä yo-päivää odotettiin niin innolla. Olen kuitenkin luonteeltani sellainen ihminen, että en jää vastoinkäymisiin makaamaan, vaan yritän löytää ikävistäkin asioista valoisamman puolen. Ehkä olisin alkanut suunnittelemaan juhlia syksylle ja keksinyt niihin jotain vielä kivempaa.

Moni seuraajista oli myös surullinen valmistujaisjuhlien peruuntumisesta tai stressaantunut muuttuneista pääsykoejärjestelyistä. Toivotan kaikille paljon voimia ja tsemppiä tähän tilanteeseen.

Seuraajissasi on paljon lukio- ja ammattikouluikäisiä. Millaisia kuulumisia olet saanut heiltä tänä keväänä?
Tein Youtube-kanavalleni "Seuraajien koronakuulumiset" -videon, jossa luin seuraajieni lähettämiä fiiliksiä, kokemuksia ja tuntemuksia tästä ajasta. Seuraajat kertoivat rohkeasti koskettavia tarinoitaan siitä, mitä ovat joutuneet käymään läpi tämän kevään aikana. Eräs lukiolainen tiivisti tunteensa todella hyvin: "Tuntuu, että on vain pakko jaksaa." Se pysäytti. Tämä kevät on ollut monelle todella vaikea.
Moni seuraajista oli myös surullinen valmistujaisjuhlien peruuntumisesta tai stressaantunut muuttuneista pääsykoejärjestelyistä. Toivotan kaikille paljon voimia ja tsemppiä tähän tilanteeseen.

Valmistuit tänä keväänä maisteriksi, paljon onnea! Miten aiot juhlia?
Ylioppilaiden ja muiden valmistuneiden tapaan myös minun juhlani jäävät väliin tämänhetkisen maailman tilanteen takia. Valmistuin yliopistosta filosofian maisteriksi puheviestinnän maisteriohjelmasta viiden vuoden uurastuksen jälkeen ja olisi ollut hienoa juhlistaa sitä opiskelukavereiden kanssa. Suunnitelmissa on pitää pienet kakkukahvit myöhemmin kesällä perheen kanssa. Aion leipoa suklaajuustokakun ja koristella sen tuoreilla mansikoilla.

Minkälaisilla ajatuksilla suuntaat kohti kesää?
Moni on varmasti helpottunut alkavasta kesälomasta, vaikka kesä tuleekin olemaan erilainen. Tänä vuonna ei päästä festareille tai ulkomaanmatkoille, mutta se ei silti tarkoita, että kyseessä olisi hukkaan heitetty huono loma. Nyt kannattaa panostaa tavallisiin ja arkisiin hetkiin ja ottaa ilo irti niistä. Itse aion nauttia auringonlaskujen katselemisesta, lettujen paistamisesta, uimisesta, piknikeistä ja tärkeimpien ihmisten kanssa hengailusta.

Oikean opiskelupaikan tai oman suunnan löytäminen ei tarvitse mennä kerralla purkkiin. Meillä on koko elämä aikaa etsiä omaa juttua.

Mitä vinkkejä annat valmistuville, joilla on tulevaisuus ihan auki?
Vielä ei tarvitse tietää, mitä tulevaisuudelta haluaa. Oikean opiskelupaikan tai oman suunnan löytäminen ei tarvitse mennä kerralla purkkiin. Meillä on koko elämä aikaa etsiä omaa juttua. Itse olen 25-vuotias ja valmistuin juuri yliopistosta, mutta en silti vielä tiedä, mikä minusta isona tulee. Opiskeleminen ei ole koskaan hukkaan heitettyä aikaa. Uuden oppiminen vie aina jollain tavalla eteenpäin. On tärkeää löytää itseä kiinnostavia ja motivoivia asioita, joita elämässä haluaa tehdä. Niiden löytäminen voi viedä aikaa, mutta siitä ei kannata lannistua.
Mmiisas Miisa Rotola-Pukkila
Mmiisas Miisa Rotola-Pukkila Kuva: Nana Simelius Miisa Rotola-Pukkila

Millä keinoin jaksat itse epävarmoissa tilanteissa?
Vietän aikaa läheisteni kanssa ja puhun rohkeasti fiiliksistäni ääneen myös julkisesti. Videoiden tekeminen ja seuraajien antama palaute niistä on todella tärkeää. Kun avaudun seuraajilleni sosiaalisessa mediassa tunteistani, saan paljon tukea ja samaistuneita viestejä. Silloin tuntuu, että olemme kaikki tässä yhdessä ja se auttaa jaksamaan.

Mistä haaveilet, kun koronarajoitteet ovat ohi?
Rakastan musiikkia ja näinä aikoina olen erityisesti ikävöinyt livekeikkoja. Kun tästä selvitään, en malta odottaa, että pääsen laulamaan ja tanssimaan sydämeni kyllyydestä lempiartistieni keikoille. Hyvää kannattaa odottaa.

Yle Olohuoneen kevään viimeisessä lähetyksessä vietetään kevätjuhlaa lauantaina 30.5. kello 15. Ohjelma näkyy Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa. Musiikkivieraaksi saapuu Teflon Brothers.

Miten sinä tunnelmoit alkavaa kesää? Lähetä kesäfiilistelykuvasi meille alla olevalla lomakkeella tai julkaisemalla sen Instagramissa tunnisteella #yleolohuone – Nostamme Olohuoneen lähetyksessä esiin ehkä juuri sinun kuvasi!

  • Metroja, koulunvessoja ja vedätystä

    Yle Olohuone Puotilassa.

    Erin Anttila vie toistaiseksi viimeisen Yle Olohuoneen kotimaisemiinsa Itä-Helsinkiin. Sinä voit vaikuttaa illan viimeiseen biisin äänestämällä artikkelin lopussa. Nelilapsisen perheen kuopus Erin Anttila (o.s. Koivisto) oppi ensin laulamaan suomen kielellä, sitten vasta puhumaan.

  • “Tänään on hyvä päivä”

    Samae Koskinen Yle Olohuoneessa

    Laulaja-lauluntekijä, HPK-fani ja innokas mailapelaaja Samae Koskinen kutsuu Susanna Laineen ja katsojat kyläilemään nuoruutensa kotikaupunkiin Riihimäelle. Mitä tapahtui maauimalan hyppytornissa kesäilloin? Entä minkä koulun tiloissa Samaen bändiharrastus virisi kukkaan?

Uusimmat sisällöt - Olohuone