Hyppää pääsisältöön

Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnon ehdokkaat vuodelle 2020 on valittu

runoilijat Jouni Teittinen, Auli Särkiö, Silja Kejonen, Matti Kangaskoski ja Rosanna Fellman
Jouni Teittinen, Auli Särkiö, Silja Kejonen, Anna Elina Isoaro, Matti Kangaskoski ja Rosanna Fellman runoilijat Jouni Teittinen, Auli Särkiö, Silja Kejonen, Matti Kangaskoski ja Rosanna Fellman Kuva: Jouni Teittinen/Marko Niemi, Auli Särkiö/Maarit Kytöharju, Silja Kejonen/Gummerus, Anna Elina Isoaro/Aviador, Matti Kangaskoski/Jarkko Mikkonen ja Rosanna Fellman/Niklas Sandström Rosanna Fellman,Jouni Teittinen,Anna Elina Isoaro,Matti Kangaskoski (kirjailija),Silja Kejonen

Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnon ehdokkaat vuodelle 2020 on valittu.

Ehdolla ovat:

Fellman Rosanna: Strömsöborna (Förlaget M)

Kaikki ei suju kuin Strömsössä Rosanna Fellmannin maailmassa, jossa ihmiset ponnistelevat pitääkseen yllä keinotekoisia kulisseja. Mutta pinnan alla piilee haavoittuvaisuus ja yksinäisyys, suorituspaineet ja riittämättömyys, masennus ja ahdistus. Fellmanin tekstille ominaista on korkea pulssi. Vaikka monet teksteistä kertovat syvästä kivusta niille on myös tunnusomaista aseistariisuva ja erityislaatuinen huumori, jonka seurauksena yhteiskuntakriittinen kärki porautuu syvemmälle. Monet kirjan hahmoista ovat unohtumattomia. Tekstissä on ainesta suomenruotsalaisen runouden uudeksi klassikoiksi.

Isoaro Anna Elina: Tämänilmaiset (Aviador)

Anna Elina Isoaron kolmas kokoelma Tämänilmaiset on paljas teos lapsen kuolemasta. Se on sarja hetkiä, joissa kuolema on eri tavoin läsnä jokaiselle – äidille, lapsille ja sukulaisille. Se on kertomus siitä, miten arki jatkuu sen jälkeen, kun ajattelee, ettei se voi enää jatkua. Isoaron konkreettiset, kertovat säkeet eivät kuitenkaan rajoitu välittömään, vaan niiden läpi kuuluvat ajattomat surun virret, jotka ovat käyneet lukemattomien äitien huulilla. Teos kuvaa tärkeää aihettaan ansiokkaan monipuolisesti, myös sävyiltään – ei mikään ole läpeensä mustaa, ei edes kuolema.

Kangaskoski Matti: Johdatus pimeään (Teos)

Matti Kangaskosken tekstissä näkyy luottamus sitä kohtaan, että runous voi tuottaa tietoa maailmasta. Tai ehkä tarkemmin: miten tieto ja maailma rakentuvat ja kerrostuvat meissä. Tästä muodostuu teoksen ydin, jota monimuotoinen teksti on valjastettu palvelemaan. Kuitenkin teoksen käyttämä keinovalikoima rakastaa lukijaa enemmän kuin itseään – kuivakan humoristinenkin teos aukeaa ulospäin hahmoin, toistoin, lyyrisin kuvin ja lähes tarinallisin ottein. Johdatus pimeään luo vankan kehyksen, johon hitaasti kertoo esiin maailmansa.

Kejonen Silja: Lähetä minulle ympyrä (Gummerus)

Otetaan tarina. Jotta sen voisi ottaa, kuvitellaan se lakanaksi, solmuvärjätään se aavistuksen satumaisessa surrealismissa ja laitetaan se roikkumaan pyykkitelineeseen. Ladataan haulikko ja ammutaan lakanaa. Tähän lakanaan on kääritty Silja Kejosen toinen teos Lähetä minulle ympyrä, jossa Impi leikkaa Marsalkan hiuksia Mikkelissä, kaalinkerä haudataan ja päälle ripotellaan hiekkaa ja mustapippuria, ja kun nainen sahataan kahtia, aukeaa keskelle paikka, jonka alla kasvaa talvella villiintynyttä ananastukkaa. Fantastisen kuvaston alla on kuitenkin kaikkea muuta kuin lapsenomaista riemua. Siellä on lukemattomat määrät naiseen kohdistettua väkivaltaa.

Särkiö Auli: Vedenpeitto (Poesia)

Minimalistisista teoksista näkee heti, kuinka hienolla hiomapaperilla ne on käsitelty. Tämän jälki on hienoimmasta päästä. Auli Särkiön äärimmäisen pelkistetty, veden ääressä viipyilevä teos tuntuu jo itsessään olevan vastalause, kapinaa nopeita siirtymiä, informaatiotulvaa, runsaudesta sikiävää runsautta vastaan. Särkiön teos siirtyy unenomaisesti vesikuviensa välillä, ne ovat kuin aavistuksia, ehdotuksia valtavan vesimassan kokemiselle, joissa kielen puuttuvat kohdat on kitattu kiinni elävillä uudissanoilla.

Teittinen Jouni: Sydäntasku (Poesia)

Jouni Teittisen ansiokas esikoinen Sydäntasku sukeltaa muistoihin ja lapsuuteen, lapsuuden valmiuteen ottaa vastaan kaikki se, mikä sen myös päättää. Teittisen lähestyminen kuitenkin puhaltaa tuttuun ja turvalliseen kuvastoon, hiekkalaatikoihin ja perhelomarantoihin, täysin uutta elämää. Teoksen kieli on sympaattista ja jokapäiväistä, ja juuri tästä se saakin elinvoimansa. Teos onnistuu näyttämään esittelemiensä kuvien läpi sen syvyyden, joka kaikessa on, ja joka niin helposti jää huomaamatta.

Valitsijaraadissa olivat tänä vuonna mukana runoilija Susinukke Kosola (pj.), Ylen kulttuuritoimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä näyttelijä, tuottaja Erja Manto. Raati sai luettavakseen noin 100 teosta, joiden joukosta valikoitui kuusi ehdokasta. Ehdokkaat esitellään Yle Radio 1:n Kulttuuriykkösessä 28.5. klo 15.02 alkaen

Tanssiva karhu on Ylen vuodesta 1994 lähtien runoteokselle jakama palkinto. Palkintosumma on 4 000 euroa. Palkinnon saaja kerrotaan Kulttuuriykkösessä torstaina 2.7.2020 klo 15:n jälkeen.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri