Hyppää pääsisältöön

Oona Saarelasta tuli sukunsa ensimmäinen ylioppilas: “En ole koskaan kokenut paineita siitä, millaiset paperit pitäisi saada”

Oona Saarela järven rannalla.
Oona Saarela järven rannalla. Kuva: Oona Saarela Abitreenit

Kevään 2020 uudella ylioppilaalla Oona Saarelalla on valmistujaispäivänään syytä juhlaan kahdestakin syystä. Sen lisäksi, että hän valmistuu lukiosta, hänestä tulee samalla myös sukunsa ensimmäinen ylioppilas.

Oona Saarelalle ei ollut valmiiksi pedattua tietä lukioon, sillä hänen perheessään tai suvussaan ei ole ainuttakaan ylioppilasta. Oonan vanhemmat ovat käyneet eri alojen ammattikoulutuksia. Lähipiirissä onkin jo pitkään hehkutettu sitä, kuinka sukuun saadaan nyt ensimmäinen ylioppilas. Sodankylän lukiosta M:n papereilla kirjoittanut Oona on yllättynyt siitä, kuinka iso juttu valmistuminen heille on.

– Vasta nyt kun oikeasti valmistuin, tajusin kuinka hieno juttu tämä on, kun onnitteluja tuli joka suunnalta. Toisaalta uskon, että valmistuminen olisi yhtä merkittävää, vaikka suku olisikin täynnä akateemisia ihmisiä.

Kodin malli vaikuttaa lukioon hakeutumiseen

Oonan perheessä on aina kannustettu seuraamaan omia tavoitteitaan, oli se sitten ammattikoulu tai lukio. Vaikka Oona ei ole saanut perheestään mallia lukio-opintoihin, reitti lukioon oli hänelle luonteva.

– Olen menestynyt koulussa aina hyvin, minkä vuoksi lukioon siirtyminen oli sulavaa. Olen myös halunnut aina opettajaksi, joten lukio oli senkin vuoksi aika selkeä valinta.

Oona on perheensä lapsista vanhin. Hänen pikkuveljensä opiskelee ammattikoulussa ja toinen veli on vielä ala-asteella.

Oona on vanhempiensa koulutustaustan perusteella vähemmistössä muihin lukiolaisiin verrattuna. Lukion aloittaa selvästi yleisemmin korkeakoulutetun vanhemman lapsi kuin ammatillisen koulutuksen käyneen.

– Lukio on periytyvä koulutus, ja se siirtyy helposti myös jälkipolville. Tämä näkyy suoraan lukiokoulutuksessa aloittaneiden vanhempien koulutustasossa, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Mika Witting.

Koulutuksen periytyvyyttä tutkineen Wittingin mukaan koulutukseen hakeutumiseen vaikuttaa monikin asia, mutta kotoa saatu malli ja kannustus ovat avainasemassa erityisesti toisen asteen koulutuksen kohdalla. Jos omaan koulutustaustaan ollaan tyytyväisiä, vanhemmat kannustavat helpommin myös lapsiaan samoille urille.

– Ammatillisen koulutuksen suorittaneilla saattaa olla kova arvostus esimerkiksi kädentaitoja kohtaan, ja korkeakoulutetut taas saattavat haluta omienkin lastensa kouluttautuvan pitkälle.

Oona Saarela ladon edessä.
Oona Saarela ladon edessä. Kuva: Oona Saarela Abitreenit

“Ammattikoulu on yhtä arvokas”

Koska Oonan vanhemmilla ei itsellään ole kokemusta lukiosta tai korkeakouluopinnoista, hän ei ole saanut samanlaista tukea ylioppilaskirjoituksiin tai pääsykokeisiin valmistautumisessa kuin monet muut. Vanhemmat eivät ole aina ymmärtäneet sitä, kuinka rankkaa lukio-opiskelu voi olla. Toisaalta toisin kuin jotkut korkeakoulutettujen lapset, Oona ei ole myöskään koskaan kokenut kotoa tulevia odotuksia saada esimerkiksi riittävän hyviä arvosanoja.

– Eron huomaa joihinkin kavereihini, joiden lähipiiristä tulee paineita menestyä. Itse en ole koskaan kokenut paineita siitä, millaiset paperit pitäisi saada.

Oona on myös oppinut arvostamaan koulutusta jokaisella tasolla, eikä hän pidä lukion ja ammattikoulun välisestä erilaisesta arvottamisesta.

– Etenkin lukio-opintojeni alussa sukulaiseni muistuttivat, että ammattikoulu on yhtä arvokas koulutus, enkä ole sitä ikinä itsekään väheksynyt.

Muutto etelään edessä

Mikäli kaikki menee suunnitellusti, perheessä voidaan muutaman vuoden päästä juhlia myös suvun ensimmäistä maisteria. Oona haki kevään yhteishaussa luokanopettajakoulutukseen Jyväskylän, Turun, Oulun ja Tampereen yliopistoihin. Todennäköisesti ainakin jossain vaiheessa luvassa onkin muutto “etelään”.

– Vanhempani ovat olleet yliopistoon hakemisestani tosi innoissaan, mutta samalla he ovat kauhuissaan päästämässä minua pienestä pohjoisen kylästä etelään opiskelemaan.

Sodankylän lukiossa pidetään koronatilanteen vuoksi etälakitus uusille ylioppilaille. Vaikka isot juhlat suvun kesken jäävätkin toistaiseksi välistä, ne aiotaan pitää heti, kun tilanne sen sallii.

– Ajattelin kyllä nytkin laittaa lakin ja juhlamekon päälle. Juhlimme pienellä porukalla perheen ja kavereideni kanssa.

Kommentit