Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Arabian taistelevat prinssit – öljyvaltioiden uudet hallitsijat sekoittavat maailmanpolitiikkaa

Arabian niemimaalla valtaa jakaa kolme ehkä maailman rikkainta ja vaikutusvaltaisinta prinssiä:
Saudi-Arabian Mohammed bin Salman (vas.), Qatarin Tamim Al Thani ja Arabiemiirikuntien Mohammed bin Zayed. Arabian niemimaalla valtaa jakaa kolme ehkä maailman rikkainta ja vaikutusvaltaisinta prinssiä: Kuva: ARTE GEIE, QUARK PRODUCTIONS Yle TV1,Ulkolinja: Arabian taistelevat prinssit

TV1 torstaina 4.6.2020 klo 22.20 - 23.15, uusinta sunnuntaina 7.6. klo 23.35, Areenassa

Arabian niemimaalla valtaa jakaa kolme ehkä maailman rikkainta ja vaikutusvaltaisinta prinssiä – Saudi-Arabian Mohammed bin Salman, Arabiemiirikuntien Mohammed bin Zayed ja Qatarin Tamim Al Thani.

Prinssit ovat nousseet valtaan vuosien 2013 ja 2015 välillä maailman rikkaimmissa öljymaissa.

Kunnianhimoiset miehet haluavat johtaa arabimaailmaa, mutta heidän keskinäinen uhittelunsa on ajanut Persianlahden kriisiin. Prinssien isät ja isoisät ratkaisivat erimielisyytensä kaikessa hiljaisuudessa. Tämän päivän hallitsijat ovat valmiita käyttämään ristiriitojen selvittelyyn kyberhyökkäyksiä, taloussaartoja ja sotilaallista uhkaa.

MBS ja MBZ löysivät yhteisen vihollisen

Nuorin kolmikosta, 33-vuotias Muhammed bin Salman eli MBS hallitsee Saudi-Arabiaa. Hänen lempiharrastuksensa ovat sotaisat videopelit. Lännessä MBS:ää pidettiin uudistajana, mutta hän osoitti julman puolensa aloittamalla sodan Jemenissä.

Arabian niemimaan itäosista Emiraateista MBS:lle löytyi liittolainen, Mohammed bin Zayed eli MBZ. Sotilaskoulutuksen saanut 58-vuotias kruununprinssi pitää Abu Dhabia rautaisessa otteessaan. Hän käytti armeijaa noustakseen valtaan.

Arabian niemimaalla valtaa jakaa kolme ehkä maailman rikkainta ja vaikutusvaltaisinta prinssiä:
Arabian niemimaalla valtaa jakaa kolme ehkä maailman rikkainta ja vaikutusvaltaisinta prinssiä: Kuva: ARTE GEIE, QUARK PRODUCTIONS Yle TV1,Ulkolinja: Arabian taistelevat prinssit

Kun kaksi liittolaista MBS ja MBZ haluisivat saada Lähi-idän valtaansa, he löysivät yhteisen vihollisen. Naapurimaa Qatar sai syytökset islamistien suosimisesta ja turhan läheisistä suhteista Iraniin. Emiiri Tamin Al Thanin suurin virhe oli nokittaa kahta prinssiä nappaamalla jalkapallon MM-kisat.

Enää ulkomaiset tarkkailijat uskaltavat puhua

Alueen maissa hallitsijasukujen arvostelu on maanpetos, josta voi saada jopa kuolemantuomion. Viimeisin pelote oli kriittisen sauditoimittajan Jamal Khashoggin murha Istanbulissa Saudi-Arabian edustustossa. Hänen rikoksensa oli arvostella julkisesti kruununprinssi MBS:ää.

Nyt enää ulkomaiset tarkkailijat uskaltavat puhua prinssien henkilökohtaisista kiistoista, jotka sekoittavat valtioiden asiat ja häiritsevät maailmanpolitiikkaa.

Ranskalaisdokumentti Arabian taistelevat prinssit on kertomus kolmen hallitsijan välisistä suhteista. Ohjelmassa kuullaan kansainvälisten asiantuntijoiden arvioita kolmikon toiminnan vaikutuksesta Persianlahden tilanteeseen ja naapurimaiden kriisiin.

Arabikevät pyyhkäisi Egyptin, Syyrian, Libyan ja Irakin yli. Kun vanhat voimanpesät luhistuivat, arabimaailman vallan painopiste on siirtynyt Persianlahdelle.

The Rival Princes of the Gulf. Ohjaus: Clementine Mercier ja Marco Trivilla. Tuotanto: Quark Productions / Arte G.E.I.E., Ranska, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.