Hyppää pääsisältöön

Ylen Beethoven 250 -juhlavuoden ohjelmat tarjoavat pikasukelluksia ja syväluotauksia säveltäjäneron elämään ja tuotantoon

Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven Kuva: Hans Weckman / Yle Ludwig van Beethoven

Uusi lennokas animaatiosarja kuvittaa säveltäjäneron elämän minuuteissa. Juhlavuoden konsertit ja ohjelmat löydät nyt kootusti Yle Areenan Beethoven 250 -ohjelmapaketista.

Tuore kuusiosainen animaatiosarja Beethoven minuutissa tarjoaa pikasukelluksen musiikin radikaalin uudistajan omalaatuiseen persoonaan sekä hänen moninaisiin elämänvaiheisiinsa.

Visuaalisesti vaikuttavan sarjan noin minuutin mittaisissa jaksoissa tarkastellaan muun muassa Beethovenin ankaraa lapsuutta, hänen leiskuvaa persoonaansa, onnetonta rakkauttaan sekä traagista kuulon menetystä.

Sarjan ovat luoneet käsikirjoittaja Ilmari Aho, graafikot Hans Weckman ja Olli Aittoniemi sekä äänisuunnittelija Jukka Herva.

Katso Beethoven minuutissa -sarjan ensimmäinen jakso tästä:

Beethoven minuutissa -lyhytsarjan sekä lukuisia muita Beethoven-teemaisia ohjelmia, konserttitaltiointeja ja teosesittelyjä löydät Yle Areenaan kootusta juhlavuoden Beethoven 250 -ohjelmapaketista.

Yle Radio 1:n Beethoven-teemailtojen sarja jatkuu lauantaina 30.5. klo 19.02, jolloin pureudutaan Beethoveniin aate- ja musiikinhistorian näkökulmasta. Minkälaisessa ajassa Beethoven eli ja miten hän itse vaikutti tuleviin aikoihin ja sen musiikkiin? Lotta Emanuelssonin toimittamassa teemaillassa vierailevat pianisti Emil Holmström sekä musiikinteorian professori Lauri Suurpää.

Kesäkuussa Yle Radio 1:llä kuullaan pianisti Paavali Jumppasen suunnitteleman Beethovenin tarina -konserttisarjan kaksi ensimmäistä osaa, Wienin valloittaja 3.6. klo 19.02 sekä Kuriton oppipoika 10.6. klo 19.02. Helsingin Ritarihuoneella keväällä 2020 soitetuissa konserteissa esiintyvät Jumppasen itsensä lisäksi jousitrio Meta3 sekä puhallinkvintetti 60° Quintet.

Konserttien antia syvennetään ja täydennetään joka kesäkuun torstai klo 11 esitettävässä ohjelmasarjassa, jossa Lotta Emanuelsson ja Paavali Jumppanen keskustelevat wieniläismestarin elämästä ja tuotannosta.

Konserttisarjan kolmas ja neljäs osa siirtyivät koronatilanteen vuoksi kevääseen 2021, ja osat 5-8 kuullaan syksyllä 2020.

Juhlavuoden kunniaksi koottu sarja Stephen Hough ja Beethovenin pianokonsertot on nyt nähtävillä Areenassa. Sarjan viidessä jaksossa nähdään kaikki Beethovenin pianokonsertot, jotka brittiläinen pianotähti Stephen Hough esitti RSO:n solistina keväällä 2019. Konserttitaltion lisäksi kussakin jaksossa nähdään Hough'n, kapellimestari Hannu Linnun ja Lotta Emanuelssonin keskustelu konserttiin liittyen.

Juhlavuoden huipentuma koetaan joulukuussa, jolloin säveltäjän oikean syntymäpäivän kunniaksi kuullaan Lotta Emanuelssonin toimittama Beethoven-teemailta sekä kavalkadi huippuorkestereiden konsertteja ympäri maailmaa.

Beethoven-teemailta esitetään Yle Radio 1:llä lauantaina 30.5. klo 19:02. Kuuntele lähetys tästä.

Katso Beethoven minuutissa -sarjan jaksot Yle Areenassa.

Katso Stephen Hough ja Beethovenin pianokonsertot -sarjan jaksot Yle Areenassa.

Beethoven 250 -juhlavuoden ohjelmat ja konsertit ovat katsottavissa Yle Areenassa.

 • Ernst Fabritius vaihtoi viulutaiteilijan uran maanviljelykseen – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 2. heinäkuuta.

  Ernst Fabritius oli lahjakas 15-vuotias jättäessään kotikaupunkinsa Viipurin ja lähtiessään Leipzigin konservatorioon. Ura viulutaiteilijana oli hyvässä vauhdissa, kun 22-vuotias Fabritius yllättäen piti jäähyväiskonsertin. Pojalleen Fabritius kertoi myöhemmin kyllästyneensä soittamaan aina vain samoja konserttoja - vai oliko syynä lopettamiseen sittenkin käsivamma?

 • Ensimmäinen Wagner-konsertti koronan jälkeen Lohjalla - täydellistä!

  Wagner-konsertti Lohjalla kesäkuussa 2020.

  Koronakuukausien aikana taiteilijat ja yleisö ovat ikävöineet toisiaan. Ahkera konsertissa kävijä Anja Lankinen pääsi pitkästä aikaa kuuntelemaan elävää musiikkia, kun neljä oopperalaulajaa ja yksi pianisti esiintyivät Lohjan Pyhän Laurin keskiaikaisessa kivikirkossa.

 • Musiikkisuvun patriarkka Taneli Kuusisto – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 19. kesäkuuta.

  Taneli Kuusisto oli säveltäjä, pianisti, urkuri, kuoronjohtaja, musiikkikirjoittaja ja Yleisradiomies. Hän huolehti lukuisista luottamus- ja asiantuntijatehtävistä, toimi Sibelius-Akatemian kirkkomusiikkiosaston opettajana, johtajana, vararehtorina ja rehtorina. Kuusiston musiikkisuvun patriarkka jätti laajan toimintamallinsa perinnöksi myös lapsilleen ja lapsenlapsilleen.