Hyppää pääsisältöön

Ylen Beethoven 250 -juhlavuoden ohjelmat tarjoavat pikasukelluksia ja syväluotauksia säveltäjäneron elämään ja tuotantoon

Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven Kuva: Hans Weckman / Yle Ludwig van Beethoven

Uusi lennokas animaatiosarja kuvittaa säveltäjäneron elämän minuuteissa. Juhlavuoden konsertit ja ohjelmat löydät nyt kootusti Yle Areenan Beethoven 250 -ohjelmapaketista.

Tuore kuusiosainen animaatiosarja Beethoven minuutissa tarjoaa pikasukelluksen musiikin radikaalin uudistajan omalaatuiseen persoonaan sekä hänen moninaisiin elämänvaiheisiinsa.

Visuaalisesti vaikuttavan sarjan noin minuutin mittaisissa jaksoissa tarkastellaan muun muassa Beethovenin ankaraa lapsuutta, hänen leiskuvaa persoonaansa, onnetonta rakkauttaan sekä traagista kuulon menetystä.

Sarjan ovat luoneet käsikirjoittaja Ilmari Aho, graafikot Hans Weckman ja Olli Aittoniemi sekä äänisuunnittelija Jukka Herva.

Katso Beethoven minuutissa -sarjan ensimmäinen jakso tästä:

Beethoven minuutissa -lyhytsarjan sekä lukuisia muita Beethoven-teemaisia ohjelmia, konserttitaltiointeja ja teosesittelyjä löydät Yle Areenaan kootusta juhlavuoden Beethoven 250 -ohjelmapaketista.

Yle Radio 1:n Beethoven-teemailtojen sarja jatkuu lauantaina 30.5. klo 19.02, jolloin pureudutaan Beethoveniin aate- ja musiikinhistorian näkökulmasta. Minkälaisessa ajassa Beethoven eli ja miten hän itse vaikutti tuleviin aikoihin ja sen musiikkiin? Lotta Emanuelssonin toimittamassa teemaillassa vierailevat pianisti Emil Holmström sekä musiikinteorian professori Lauri Suurpää.

Kesäkuussa Yle Radio 1:llä kuullaan pianisti Paavali Jumppasen suunnitteleman Beethovenin tarina -konserttisarjan kaksi ensimmäistä osaa, Wienin valloittaja 3.6. klo 19.02 sekä Kuriton oppipoika 10.6. klo 19.02. Helsingin Ritarihuoneella keväällä 2020 soitetuissa konserteissa esiintyvät Jumppasen itsensä lisäksi jousitrio Meta3 sekä puhallinkvintetti 60° Quintet.

Konserttien antia syvennetään ja täydennetään joka kesäkuun torstai klo 11 esitettävässä ohjelmasarjassa, jossa Lotta Emanuelsson ja Paavali Jumppanen keskustelevat wieniläismestarin elämästä ja tuotannosta.

Konserttisarjan kolmas ja neljäs osa siirtyivät koronatilanteen vuoksi kevääseen 2021, ja osat 5–8 kuullaan syksyllä 2020.

Juhlavuoden kunniaksi koottu sarja Stephen Hough ja Beethovenin pianokonsertot on nyt nähtävillä Areenassa. Sarjan viidessä jaksossa nähdään kaikki Beethovenin pianokonsertot, jotka brittiläinen pianotähti Stephen Hough esitti RSO:n solistina keväällä 2019. Konserttitaltion lisäksi kussakin jaksossa nähdään Hough'n, kapellimestari Hannu Linnun ja Lotta Emanuelssonin keskustelu konserttiin liittyen.

Juhlavuoden huipentuma koetaan joulukuussa, jolloin säveltäjän oikean syntymäpäivän kunniaksi kuullaan Lotta Emanuelssonin toimittama Beethoven-teemailta sekä kavalkadi huippuorkestereiden konsertteja ympäri maailmaa.

Beethoven-teemailta esitetään Yle Radio 1:llä lauantaina 30.5. klo 19.02. Kuuntele lähetys tästä.

Katso Beethoven minuutissa -sarjan jaksot Yle Areenassa.

Katso Stephen Hough ja Beethovenin pianokonsertot -sarjan jaksot Yle Areenassa.

Beethoven 250 -juhlavuoden ohjelmat ja konsertit ovat katsottavissa Yle Areenassa.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.