Hyppää pääsisältöön

Seuraa Strömsön puutarhailtaa 4. kesäkuuta – livenä kukkapenkistä, johon on tarkoitus luoda perhospuutarha

Strömsövillan med narcisser i bakgrunden
Strömsövillan med narcisser i bakgrunden Kuva: Yle/Alexandra Wärn Strömsö

Strömsön uuden puutarhurin Lena Gillbergin ensiesiintyminen tapahtuu suorassa lähetyksessä torstaina 4. kesäkuuta. Yhdessä muiden Strömsöläisten kanssa hän perustaa kutsuvan perhospuutarhan.

Jonas Sundström och Lena Gillberg på Strömsös verandatrappa
Jonas Sundström ja Lena Gillberg lepäävät vielä Strömsön kuistilla – pian koittaa kova työurakka. Jonas Sundström och Lena Gillberg på Strömsös verandatrappa Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,Jonas Sundström

– Kun tulin ensi kertaa Strömsöhön, näin heti, että täällä on alue, jolle pitää tehdä jotakin, Lena sanoo.

– Lipputanko isolla nurmikolla ei luo erityisen hyvää vaikutelmaa. Haluan luoda alueen, joka toivottaa näyttävästi saapujan tervetulleeksi!

Puutarhaillassa saavat sekä Lena että muut Strömsöläiset kääriä hihansa, sillä töitä riittää, ennen kuin alue näyttää kutsuvalta.

Början till en fjärilsträdgård på Strömsö
Meillä on kuoppa – ja lopputuloksena toivottavasti kutsuva perhospuutarha. Början till en fjärilsträdgård på Strömsö Kuva: Yle/Minna Mäkelä Strömsö,puutarhat

Miksi matkustaa Venetsiaan, kun meillä on Västervik Vaasassa?

Koronaviruksen vuoksi tämän vuoden Puutarhailta ei ole avoin yleisölle. Yleinen uimaranta ja puisto on sen sijaan avoinna koko kesän.

– Uskomme, että moni valitsee juuri tänä vuonna retkikohteekseen Strömsön. Siksi halusimme piristää aluetta, sanoo juontaja Jonas Sundström.

Vierailevat asiantuntijat tarjoavat kepeää puutarhanörtteilyä

Sen lisäksi, että saamme kouriintuntuvia ohjeita siitä, miten värikkäitä perhosia houkutellaan puutarhaan, puhumme myös ajankohtaisista puutarha-aiheista kutsuvieraiden kanssa.

Luvassa on vinkkejä yksinkertaisesta, halvasta ja suositusta hydroponisesta viljelystä, jota voi harrastaa ympäri vuoden. Viljelyharrastaja Maria Ståhlin mukaan se on yhtä helppoa kuin kasvattaa pääsiäisruohoa.

Aiomme myös maistella hyviä syötäviä perennoja Maalahdessa asuvan brittipuutarhuri Adrian Evansin kanssa.

Hyönteisasiantuntija Niclas Fritzén kertoo, miten voit houkutella superpölyttäjiä, kimalaisia, puutarhaasi.

Floristi Sandra Neuman kukkakimpun kanssa
Floristi Sandra Neuman tekee kukka-asetelmia kasveista, joita saat suoraan omalta puutarhapalstaltasi. Floristi Sandra Neuman kukkakimpun kanssa Kuva: Privat/ Sandra Neuman Strömsö

Miksi käyttää Hollannista tuotettuja leikkokukkia, kun voi kasvattaa omat leikkokukkansa? Floristi Sandra Neuman näyttää parhaat vinkit siitä, mitä kukkia ja kasviksia voit viljellä itse ja käyttää koristeellisiin asetelmiin.

Iltaa isännöivät Elin Skagersten-Ström ja Jonas Sundström jakavat hyvässä sovussa kukkapenkissä tilan Strömsökasvojen Jim Björnin, Camilla Forsén-Strömin ja Lee Esselströmin kanssa.

Jonas Sundström ja Elin Skagersten-Ström.
Elin Skagersten-Strömille ja Jonas Sundströmille on luvassa enemmän ruumiillista työtä kuin kukkakranssien sidontaa tämän vuoden Strömsön puutarhaillassa. Jonas Sundström ja Elin Skagersten-Ström. Kuva: Yle/Carina Ahlskog Jonas Sundström,Elin Skagersten-Ström,Strömsö

Nähdään kourat mullassa!

Strömsön puutarhailta lähetetään suorana torstaina 4.6.2020 klo 18–19.30 Yle Femillä ja Areenassa. Ohjelma esitetään myös tekstitettynä TV1:ssä juhannuspäivänä 20. kesäkuuta klo 15.20.