Hyppää pääsisältöön

Kuorohartautta Pohjanmaalta

Cantio Laudis on oululainen, vuonna 2006 perustettu sekakuoro, joka siirtää Pohjois-Pohjanmaan kunniakkaita hengellisen yhteislaulun perinteitä nuorin voimin tulevaisuuteen. Kuoron toinen omakustannelevy, otsikoltaan Rukous, sisältää pikkukappaleita kirkkomusiikin ja taidemusiikin tunnelmalliselta rajalta, ja osoittaa että kirkkokuorot ovat kehittyneet siinä missä maamme muukin musiikki.

Rukous / Cantio Laudis
Rukous / Cantio Laudis Uudet levyt

Cantio Laudis -kuoron johtaja Olli Heikkilä on ammatiltaan lääkäri, mutta valmistunut myös Sibelius-Akatemialta kuoronjohtajaksi. Tämä olkoon muistutuksena niin sanottujen harrastajien tasosta Suomen kuoropiireissä. Levyn ohjelmisto tosin ei vaadi supervoimia. Perinteiset koraalisävelmät ja kotimaiset hengelliset ikivihreät kuullaan laadukkaina sovituksina, ja nykyaikaan tartutaan Gjeilon, Esenvaldsin, Rutterin ja Rautavaaran hempein sävelin.

Heikkilä saa viisikymmenhenkisen laulajistonsa soimaan pehmeän kantavasti, ilman turhaa nuorisokuoromaista ohuutta. Puhtaus on sointuisassa ja hitaasti soutelevassa musiikissa kohdallaan, eikä keskittyminen petä ohjelmiston muutamissa lisäsävelharmonioissa ja kromaattisissa kohdissa. Vain sopraanojen herkimpien korkeiden unisonojen horjunta ja tenorien lievä poikamaisuus paljastavat, että Cantio Laudis ei aivan yllä kotimaan kuorokärkeen.

Enimmät epäyhtenäisyydet tosin peittyvät kaikuisaan kirkkoäänitykseen. Kuoron äänikuva on sinänsä asiallinen ja säestävä digiurku syystäkin taustalla, mutta avustava jousikvartetti jää utuiseksi tunnelmatekijäksi.

Visuaalisesti levy on tyylikäs, kuten nykykuorojen omakustannelevyt ilahduttavan usein, ja levyteksteistä välittyy miellyttävä omakohtaisesti tärkeän tuntu. Cantio Laudis -kuoron levykokonaisuus pystyykin pitämään yllä henkilökohtaisen, rukouksellisen tunnelman.

"Rukous", säv. Gjeilo, Esenvalds, I. Hannikainen, Nurkkala, J.C. Bach, Purcell, J.S. Bach, Rheinberger, Rautavaara, Rutter, Maasalo, O. Merikanto, Simojoki, Lithenius ym. - Cantio Laudis/Olli Heikkilä, sekä Irina Niskala, urut, ja Oulun kamariorkesterin jousikvartetti. (CL-03)

Kuuntele Uudet levyt 2.6.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • RSO:n tuleva ylikapellimestari laajoissa sfääreissä

  Levyarvostelu

  Syksyllä 2021 Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittaa brittiläinen Nicholas Collon. Täällä Yleisradiossa odotetaan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Vihjeitä voi etsiä DG:n uutuuslevyltä, jolla Collon johtaa perustamaansa Aurora Orchestraa.

 • Soolosellosarjat tunne edellä

  Levyarvostelu

  Ranskalainen pitkän linjan sellisti Sonia Wieder-Atherton tunnetaan monitaiteisista ja kantaaottavista musiikkituotannoistaan, mutta nyt hän on palannut sellomusiikin juurille, Bachin soolosellosarjoihin. Alpha Classicsin trendikkäällä, vinyylilevyn mittaisella uutuudella Wieder-Atherton tarjoilee kaksi ensimmäistä sarjaa tunne edellä.

 • Chen Reiss saa Beethovenin aariat hehkumaan

  Levyarvostelu

  Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta juhlitaan oopperapiireissä hillitysti, koska juhlittavaa on vähän. Beethoven ei ollut omimmillaan oopperasäveltäjänä, ja harva laulaja tuntee olonsa kotoisaksi hänen musiikkinsa parissa. Israelilainen sopraano Chen Reiss onnistuu sentään juhlavuoden kunniaksi osoittamaan, että juuri oikealla äänimateriaalilla Beethovenin laulumusiikkiin saa eloa ja säihkettä.

 • Live-kokonaislevytys Beethovenin sinfonioista todistaa Trevinon varmakätisyyden

  Levyarvostelu

  Amerikkalaissyntyinen kapellimestari Robert Trevino on kovalla työllä ja lahjakkuudella noussut vaatimattomista musiikkioloista Euroopan kapellimestaripörssin kuumaksi kolmekymppiseksi. Hän löi läpi vuonna 2013 tuurauskeikalla Bolshoi-teatterissa, ja on vähitellen keskittänyt uransa Eurooppaan. Toisen vakituisen orkesterinsa Malmön sinfoniaorkesterin kanssa Trevino on nyt tehnyt Ondine-yhtiölle kovimman mahdollisen debyytin - kokonaislevytyksen Beethovenin sinfonioista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua