Hyppää pääsisältöön

Prisma: Lihantuotanto, uhka maapallolle?

Biologi Liz Bonnin tutkii lihantuotannon ympäristövaikutuksia.
Biologi Liz Bonnin tutkii lihantuotannon ympäristövaikutuksia. Biologi Liz Bonnin tutkii lihantuotannon ympäristövaikutuksia. Yle TV1,Prisma: Lihantuotanto, uhka maapallolle?

TV1 keskiviikkona klo 19.00 - 20.00, uusinta lauantaina 6.6. klo 15.05, Areenassa

Liha on tärkeä osa miljardien ihmisten elämää – osa historiaa, kulttuuria ja perinteitä.

Yhdysvalloissa syödään eniten lihaa maailmassa. Maa tuottaa pelkästään naudanlihaa yli 10 miljardia kiloa vuodessa. Suurin osa naudoista kasvatetaan ruokinta-aitauksissa. Texasissa yhdellä 250 jalkapallonkentän kokoisella tilalla kasvaa 50 000 nautaa, jotka tuodaan maatiloilta ympäri maata lihotettavaksi teuraskokoon.

Tehotuotannosta metaaniongelma

Maapallolla kulutetaan vuodessa 65 miljardia eläintä. Tuoreet tutkimukset paljastavat, että lihantuotannosta on tullut yksi suurimmista ympäristöuhkista. Tehotuotanto herättää huolta myös eläinten elinoloista.

Hyvinvoinnin lisäksi lihan tehotuotantoon liittyy iso ongelma, kun eläimet tuottavat runsaasti ilmastoa lämmittävää kasvihuonekaasua, metaania. Se on yli 30 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu.

Vuodessa yhden ainoan lehmän röyhtäisyt lämmittävät maapalloa saman verran kuin 600 bensiinilitran polttaminen. Yhdysvaltain jättimäiset ruokinta-aitaukset tuottavat suuria määriä metaania.

Keinolihaa, lämpöä eläinten lannasta

Brittiläinen biologi Liz Bonnin tutkii lihantuotannon ympäristövaikutuksia dokumentissa Lihantuotanto, uhka maapallolle?. Minkälaiset ovat lihateollisuuden ympäristövaikutukset ja miten voisimme vähentää niitä?

Bonnin vierailee Texasin tehotilojen lisäksi muun muassa Amazonin alueella, jossa sademetsiä hävitetään kiihtyvää vauhtia ja niitä muutetaan laidunmaaksi. Hän törmää tyrmistyttäviin esimerkkeihin tehotuotannon ympäristöhaitoista.

Dokumentissa tavataan tutkijoita, jotka etsivät kiivaasti ratkaisuja lihantuotannon ongelmiin. Bonnin tutustuu laboratorioon, missä valmistetaan keinolihaa ja tapaa yrittäjän, joka lämmittää kiinteistöjä lannalla.

Meat –A Threat To Our Planet. Tuotanto: Raw/BBC, Iso-Britannia 2019.