Hyppää pääsisältöön

Sean Shibe soittaa Bachia kiihkeällä vapaudella

Bachin luuttumusiikki on monelle kitaristille tukalaa soitettavaa. Polyfoniset linjat ja tekstuurin haasteet helposti häiritsevät musiikin virtausta; samoja ongelmia on viulisteilla omien soolo-Bachiensa kanssa. Kitaristien tulkintoja painaa joskus myös soittimen melko rajattu kulttuurihistoria.

Sean Shibe / Bach
Sean Shibe / Bach Uudet levyt

Sean Shibe on kuitenkin sekä teknisesti että musikaalisesti kypsä näihin haasteisiin. Levyllä hämmästyttävintä on musiikin luonteva virtaus, jota polyfoniset tiheiköt tai kuudestoistaosajuoksutukset eivät haittaa. Ero Timo Korhosen ja jopa muuten loistavan Ismo Eskelisen Bach-soittoon on selvä.

Saavuttamansa teknisen vapauden Shibe käyttää kiihkeään ja elävään tulkintaan, jossa on hippunen vanhojen luuttufantasioiden ajattomuutta, siivu romanttista paatosta ja valtaosa barokin karaktäärejä juuri siitä abstraktiuden ja tanssillisuuden välimaastosta, jota Bach rakasti. Shibe saa courantet, sarabandet ja bourreet erottumaan toisistaan, mutta löytää kaikista tilaa myös omalle äänelleen, jolle on ominaista tunteiden intensiivinen häilyntä osana musiikin määrätietoista virtaa. Esimerkiksi e-molli-sarjan suosittu, tekstuuriltaan ohut ja helppo bourree on Shiben soittamana maskuliininen ja täyteläinen, kun taas sarabandeissa löytyy rohkeasti viipyilevää herkkyyttä.

Kokonaisuuden viimeistelee muheva ja läheinen äänitys, joka tukee Shiben kiihkeää vapautta erinomaisesti. Kyseessä onkin paras kuulemani kitaraversio Bachin luuttusarjoista.

J.S. Bach: Sarjat luutulle nro 1 e-molli ja 2 c-molli; Preludi, fuuga ja allegro Es-duuri. - Sean Shibe, kitara. (Delphian, DCD34233)

Kuuntele Uudet levyt 2.6.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • RSO:n tuleva ylikapellimestari laajoissa sfääreissä

  Levyarvostelu

  Syksyllä 2021 Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittaa brittiläinen Nicholas Collon. Täällä Yleisradiossa odotetaan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Vihjeitä voi etsiä DG:n uutuuslevyltä, jolla Collon johtaa perustamaansa Aurora Orchestraa.

 • Soolosellosarjat tunne edellä

  Levyarvostelu

  Ranskalainen pitkän linjan sellisti Sonia Wieder-Atherton tunnetaan monitaiteisista ja kantaaottavista musiikkituotannoistaan, mutta nyt hän on palannut sellomusiikin juurille, Bachin soolosellosarjoihin. Alpha Classicsin trendikkäällä, vinyylilevyn mittaisella uutuudella Wieder-Atherton tarjoilee kaksi ensimmäistä sarjaa tunne edellä.

 • Chen Reiss saa Beethovenin aariat hehkumaan

  Levyarvostelu

  Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta juhlitaan oopperapiireissä hillitysti, koska juhlittavaa on vähän. Beethoven ei ollut omimmillaan oopperasäveltäjänä, ja harva laulaja tuntee olonsa kotoisaksi hänen musiikkinsa parissa. Israelilainen sopraano Chen Reiss onnistuu sentään juhlavuoden kunniaksi osoittamaan, että juuri oikealla äänimateriaalilla Beethovenin laulumusiikkiin saa eloa ja säihkettä.

 • Live-kokonaislevytys Beethovenin sinfonioista todistaa Trevinon varmakätisyyden

  Levyarvostelu

  Amerikkalaissyntyinen kapellimestari Robert Trevino on kovalla työllä ja lahjakkuudella noussut vaatimattomista musiikkioloista Euroopan kapellimestaripörssin kuumaksi kolmekymppiseksi. Hän löi läpi vuonna 2013 tuurauskeikalla Bolshoi-teatterissa, ja on vähitellen keskittänyt uransa Eurooppaan. Toisen vakituisen orkesterinsa Malmön sinfoniaorkesterin kanssa Trevino on nyt tehnyt Ondine-yhtiölle kovimman mahdollisen debyytin - kokonaislevytyksen Beethovenin sinfonioista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua