Hyppää pääsisältöön

The Gesualdo Six ja lempeä pärinä

Owain Parkin johtama The Gesualdo Six kuuluu brittiläisten lauluyhtyeiden terävimpään kärkeen. Uudella levyllään "Fading" mieskuusikko soveltaa alan klassikkoreseptiä - yhdistetään sellaista renessanssin vokaalipolyfoniaa sellaiseen oman aikamme musiikkiin, että tunnelma pysyy yhtenäisenä.

Fading / The Gesualdo Six
Fading / The Gesualdo Six Uudet levyt

Reseptissä on paljon hyviä puolia. Renessanssin tunneilmaisu tarkentuu, kun sen kiinnittää omaan aikaamme, ja lisäksi levykokonaisuuteen tulee vaihtelua ja kenties tasapainoakin. Mutta haasteitakin riittää ratkaistavaksi. Vokaalipolyfonian sävelkieli on niin yhtenäistä, että nykymusiikin moninaisuus saattaa sen seassa vaikuttaa repaleiselta, ja tunnelma rikkoutuu helposti.

The Gesualdo Six toteuttaa reseptin maittavasti. Lempeän valittavat renessanssikappaleet linkittyvät ongelmitta brittiläiseen, sointuisaan kuorotuoreuteen kahdesta syystä. Ensinnäkin ohjelmistoon on sillanrakentajaksi löydetty Veljo Tormis, jonka kansanlaulusovitukset tuntuvat ajattomilta ja erottuvat tunnelmasta vain edukseen. Vanha kunnon Tormis olisi onnellinen, jos tietäisi, mihin seuraan hänen kehtolaulunsa ovat päässeet.

Lisäksi The Gesualdo Six -yhtyeen ominaissointi on niin neutraali, että eri tyylilajit kuulostavat itseltään, eivät laulajiltaan. The King's Singersin ajoista on edistytty myös teknisesti. Kuusikon pakoton mutta pehmeä äänenmuodostus ja rikkeetön puhtaus tuottaa jatkuvasti sitä lempeää pärinää, johon muut huippuyhtyeet yltävät vain loppusoinnuissa. On käsittämätöntä, kuinka sointuisasti The Gesualdo Six saa matalatkin intervallit soimaan.

Toki levyn päällä on pikkuisen liikaa juustoa, siis sitä vapaatonaalista, kevyesti modaalista mutta särmätöntä harmoniaherkuttelua parhaiten soivilla intervalleilla, joka uhkaa peittää alleen uuden kuoromusiikin kaikki ilmaisemisen mahdollisuudet. Siitä huolimatta levy hahmottuu mielekkäänä matkana hämärtyvästä tunnelmmasta kohti käännettä ja valohämyä.

"Fading", säv. Tallis, Gesualdo, Seers, Park, Marsh, Byrd, Tormis, Gombert, Tye, Lobo, Marenzio, Hildegard Bingeniläinen, Rimkus ja Blok-Wilson. - The Gesualdo Six/Owain Park. (Hyperion, CDA6828)

Kuuntele Uudet levyt 2.6.2020, toimittajana Kare Eskola.

 • RSO:n tuleva ylikapellimestari laajoissa sfääreissä

  Levyarvostelu

  Syksyllä 2021 Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina aloittaa brittiläinen Nicholas Collon. Täällä Yleisradiossa odotetaan mielenkiinnolla, mitä tuleman pitää. Vihjeitä voi etsiä DG:n uutuuslevyltä, jolla Collon johtaa perustamaansa Aurora Orchestraa.

 • Soolosellosarjat tunne edellä

  Levyarvostelu

  Ranskalainen pitkän linjan sellisti Sonia Wieder-Atherton tunnetaan monitaiteisista ja kantaaottavista musiikkituotannoistaan, mutta nyt hän on palannut sellomusiikin juurille, Bachin soolosellosarjoihin. Alpha Classicsin trendikkäällä, vinyylilevyn mittaisella uutuudella Wieder-Atherton tarjoilee kaksi ensimmäistä sarjaa tunne edellä.

 • Chen Reiss saa Beethovenin aariat hehkumaan

  Levyarvostelu

  Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlavuotta juhlitaan oopperapiireissä hillitysti, koska juhlittavaa on vähän. Beethoven ei ollut omimmillaan oopperasäveltäjänä, ja harva laulaja tuntee olonsa kotoisaksi hänen musiikkinsa parissa. Israelilainen sopraano Chen Reiss onnistuu sentään juhlavuoden kunniaksi osoittamaan, että juuri oikealla äänimateriaalilla Beethovenin laulumusiikkiin saa eloa ja säihkettä.

 • Live-kokonaislevytys Beethovenin sinfonioista todistaa Trevinon varmakätisyyden

  Levyarvostelu

  Amerikkalaissyntyinen kapellimestari Robert Trevino on kovalla työllä ja lahjakkuudella noussut vaatimattomista musiikkioloista Euroopan kapellimestaripörssin kuumaksi kolmekymppiseksi. Hän löi läpi vuonna 2013 tuurauskeikalla Bolshoi-teatterissa, ja on vähitellen keskittänyt uransa Eurooppaan. Toisen vakituisen orkesterinsa Malmön sinfoniaorkesterin kanssa Trevino on nyt tehnyt Ondine-yhtiölle kovimman mahdollisen debyytin - kokonaislevytyksen Beethovenin sinfonioista.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua