Hyppää pääsisältöön

Prisma: Kun merenpinta nousee – tutkijat etsivät ratkaisuja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin

Merenpinnan kohoamisesta tulee yksi ihmiskunnan suurimmista haasteista.
Merenpinnan kohoamisesta tulee yksi ihmiskunnan suurimmista haasteista. Yle TV1,Prisma: Kun merenpinta nousee

TV1 keskiviikkona 10.6.2020 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 13.6. klo 15.10, maanantaina 15.6. klo 24.00, Areenassa

Hollannin Rotterdamista löytyy maailman suurin liikuteltava tulvaportti. Se sulkeutuu automaattisesti, jos vesi nousee yli kolme metriä. Tulvaportti suojelee lähes kahta miljoonaa ihmistä ja maan tärkeää satamaa. Portti pystyy torjumaan enintään viiden metrin vedenpinnan nousun.

Ilmastonmuutoksen vuoksi merenpinta on noussut yhä nopeammin eri puolilla maapalloa ja äärimmäiset sääilmiöt ovat yleistyneet. Silti tämä on vasta alkua kehitykselle, joka muovaa rannikoita. Merenpinnan kohoaminen on yksi ihmiskunnan suurimmista haasteista.

Millaisia alueita kannattaa suojella tulvalta?

Arviolta noin puolet maapallon väestöstä asuu ranta-alueilla. Rannikot ovat yleensä tiheimmin asuttuja seutuja. Maailmassa on 136 yli miljoonan asukkaan rannikkokaupunkia.

Tulvasuojien rakentaminen rannikoilla maksaa miljardeja. Kalliita suojia ei kaikkialla haluta rakentaa ja esimerkiksi Britanniassa on tulvariskien vuoksi jo hylätty tiettyjä alueita.

Tutkijat joutuvat tarkistamaan ennusteitaan

Tutkijat joutuvat tarkistamaan omia ennusteitaan, kun aikaisemmin vain teoriaksi luonnehditut mallinnukset ovat käyneet toteen ja ylittyneetkin. Yksi kriittisimmistä kysymyksistä liittyy Grönlannin ja Etelämantereen jäätikön kohtaloon.

Saksalainen dokumentti Kun merenpinta nousee selvittää, miltä näyttävät tutkijoiden uusimmat ennustukset merenpinnan noususta? Kuinka nopeasti merenpinnan nousuun pitäisi löytää ratkaisut? Miten ongelmaa on ryhdytty ratkaisemaan Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa?

66 Metres – Rising Sea Levels. Ohjaus: Max Mönch ja Alexander Lahl. Tuotanto: mobyDOK/ZDF/3sat, Saksa, 2020. Lukijana on Virpi Haatainen.