Hyppää pääsisältöön

Puolustusvoimain lippujuhlan päivä – konsertti, dokumentteja ja tunnelmia tapahtumista

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän konsertissa esiintyy Laivaston soittokunta.
Puolustusvoimain lippujuhlan päivän konsertissa esiintyy Laivaston soittokunta. Puolustusvoimain lippujuhlan päivän konsertissa esiintyy Laivaston soittokunta. Kuva: Niko Sieppi / Rabbit Visuals Yle TV1,Puolustusvoimain lippujuhlan päivän konsertti

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän konsertti

TV1 torstaina 4.6.2020 klo 11.00 - 11.50, Areenassa ja Radio Suomessa

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän konsertissa Laivaston soittokunta luotsaa kuulijat suomalaiseen mielenmaisemaan Suvi Teräsniskan, Pete Parkkosen ja Arttu Wiskarin kanssa.

Suoran lähetyksen viihteellinen ohjelmisto koostuu solistien omien teosten lisäksi kansan kestosuosikeista, paraatien perusteoksia unohtamatta. Konsertin avausnumerona kuullaan ensiesitys Juhlafanfaari Merivoimille -teoksesta.

Soittokuntaa johtavat Petri Junna ja Tero Haikala. Konsertti järjestetään poikkeustilanteen vuoksi Turun Logomossa ilman yleisöä ja sen juontaa Riku Rantala.

Mannerheimin Mersu

TV1 torstaina 4.6.2020 klo 13.20 - 14.05, uusinta lauantaina 6.6. klo 7.15, Areenassa

Presidentti C. G. E. Mannerheim sai Adolf Hitleriltä lahjaksi Mersun vuonna 1941. Panssaroitu Mercedes-Benz 770 Offener Tourenwagen oli aikansa kallein auto maailmassa.

Dokumentti Mannerheimin Mersu kertoo Suomen historian tunnetuimman Mercedeksen tarinan. Marsalkka Mannerheimin syntymästä tulee torstaina 4.6.2020 kuluneeksi 153 vuotta.

Panssaroitu Mercedes oli Adolf Hitlerin lahja marsalkka Mannerheimille. Auton tarina on ainutlaatuinen.
Adolf Hitlerin lahja-auto luovutettiin Mannerheimille Mikkelissä joulukuussa 1941. Panssaroitu Mercedes oli Adolf Hitlerin lahja marsalkka Mannerheimille. Auton tarina on ainutlaatuinen. yle tv1

Silminnäkijä: Tuntematon ratkaisija

TV1 torstaina 4.6.2020 klo 14.05 - 14.35, Areenassa

Karjalan Kannaksen torjuntavoitto kesällä 1944 on kirjoitettu historiaan suomalaisen sotilaan voittona.

Mannerheimin pyynnöstä viisi viikkoa suomalaisten tukena operoinut saksalainen lento-osasto Kuhlmey tuhosi satoja neuvostopanssareita ja kokonaisia panssarikolonnia, ampui alas 150 neuvostokonetta ja pudotti esimerkiksi Tali-Ihantalassa yli 60 prosenttia puna-armeijan asemiin pudotetuista pommeista.

Historiantutkijat uskovat, että Venäjän avautuvat sota-arkistot tuovat suurhyökkäyksen tapahtumien kulusta esiin aivan uuden kuvan.

Toimittaja Risto Arkimies. Tuotanto: Yle, 2003. Dokumentti on esitetty edellisen kerran Yle TV2:lla vuonna 2004.

Isänmaan nuoret puolustajat

TV1 torstaina 4.6.2020 klo 14.35 - 15.35, Areenassa

Sotilaspojat ja lottatytöt palvelivat isänmaata sekä sodan että jälleenrakentamisen aikoina. Nyt he kertovat kokemuksistaan dokumentissa Isänmaan nuoret puolustajat.

Tuotanto: Sotilaspoikien Perinneliitto, 2018. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

Puolustusvoimain lippujuhlan päivän kooste

TV1 torstaina 4.6.2020 klo 17.10 - 18.00, Areenassa

Koostelähetys lippujuhlan päivän tapahtumista. Seppeleenlasku Hietaniemessä Helsingissä ja Laivaston soittokunnan konsertti Turussa.

Tuotanto: Yle, 2020.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.