Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Italian koronasota – dokumentti ylikuormittuneen sairaalan lääkäreistä ja hoitajista pandemian etulinjassa

Dokumentti pääsee seuraamaan lääkäreiden työtä italialaissairaalassa koronapademian keskellä.
Lääkäri Francesca Mangiatordi taistelee koronavirusta vastaan Pohjois-Italiassa. Dokumentti pääsee seuraamaan lääkäreiden työtä italialaissairaalassa koronapademian keskellä. Kuva: PBS Yle TV1,Ulkolinja: Italian koronasota

TV1 torstaina 11.6.2020 klo 22.20 - 23.15, uusinta sunnuntaina 14.6. klo 23.15, Areenassa

Kello on kahdeksan aamulla, maaliskuun 17. päivänä. Lääkäri Francesca Mangiatordi on juuri lopettanut 12-tuntisen yövuoronsa Pohjois-Italiassa sijaitsevan Cremonan sairaalan ensiavussa.

Kokenutta lääkäri oli yön aikana koskettanut eniten nainen, joka suri oma kohtaloaan sairaalan käytävällä paareilla maatessaan. Samalla käytävällä oli 15 koronapotilasta ja käytössä vain yksi käymälä.

”Ihmisarvoa ei ole enää. Olemme menettäneet ihmisyyden tajun. En tiedä, mitä mieltä on tehdä työtä tällä tavalla. Lopulta lääkäri menettää merkityksensä”, Mangiatordi huokaa työvuoronsa jälkeen videokameralle.

Maaliskuussa Pohjois-Italian koronavirusepidemia on pahimmillaan. Cremonan sairaalan jokainen osasto on täynnä koronapotilaita. Yksi vuodepaikka vapautuu tunnin kuluttua gynekologiselta osastolta, jossa potilas on menehtynyt koronaan. Ensin on odotettava poliisin saapumista.

Dokumentti pääsee seuraamaan lääkäreiden työtä italialaissairaalassa koronapademian keskellä.
Dokumentti pääsee seuraamaan lääkäreiden työtä italialaissairaalassa koronapademian keskellä. Kuva: PBS Yle TV1,Ulkolinja: Italian koronasota

Lääkäri joutuu valitsemaan, hoitaako 35-vuotiaan vai 85-vuotiaan potilaan. Nuorempi hoidetaan, sillä hänellä on mahdollisuuksia. Vastaavia valintatilanteita sairaalassa on jouduttu tekemään jo kuukauden ajan.

Amerikkalainen tutkivan journalismin reportaasi Italian koronasota vie ylikuormittuneen sairaalan suljettujen ovien taakse.

Palkittu, italialaistaustainen ohjaaja Sasha Joelle Achilli kuvaa ainutlaatuisessa dokumentissaan italialaisen sairaalan tilannetta. Dokumentaristi seuraa koronapandemian etulinjassa työskentelevien lääkäreiden ja sairaanhoitajien taistelua, jossa heidän oma terveytensäkin on vaarassa. Ohjelmassa nähdään myös koskettavia potilastarinoita.

”Tämä ei ole tasaväkinen taistelu. Meillä on vähän aseita, viruksella on ne kaikki. Niillä vähillä aseillamme yritämme kuitenkin pitää pintamme sitä vastaan. Jatkamme, emmekä peräydy”, lääkäri Francesca Mangiatordi sanoo.

Frontline: Inside Italy´s Covid War. Tuotanto: PBS, Yhdysvallat, 2020.

 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.