Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Jihadi John – Kuinka tavallisesta koulupojasta tuli pelätty ja etsitty terroristi?

Lontoolaisesta Mohammed Emwazista tuli yksi aikamme pelätyimmistä ja etsityimmistä terroristeista.
Lontoolaisesta Mohammed Emwazista tuli yksi aikamme pelätyimmistä ja etsityimmistä terroristeista. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Jihadi John

TV1 keskiviikkona 10.6.2020 klo 22.15 - 23.50, Areenassa

Miten Lontoossa asuneesta Mohammed Emwazista tuli yksi aikamme pelätyimmistä ja etsityimmistä terroristeista?

Emwazi oli lähtöisin Kuwatista, jossa hänen sukunsa kuului vainottuun vähemmistöön, biduneihin. Perhe pakeni Lontooseen vuonna 1993, kun poika oli kuusivuotias.

Uudessa kotimaassaan Emwazi aloitti koulun Englannin kirkon ala-asteella. Tavallinen poika pohdiskeli omaa identiteettiään koko lapsuutensa ajan. Tietokoneesta löytyi maailma, jonne hän saattoi paeta.

Kasvonsa peittänyt mies

Vielä kouluvuosinaan huomaamaton poika oli vuonna 2014 äärijärjestö Isisin julkaisemista teloitusvideoista tunnetuksi tullut brittiterroristi.

Median Jihadi Johniksi kutsuma terroristi herätti maailmanlaajuista kauhua internetvideoilla, joilla hän mestasi länsimaisia panttivankeja kuten toimittajat James Foley, Steven Sotloff ja David Haines sekä vapaaehtoistyöntekijä Alan Henning.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA ja puolustusministeriö Pentagon sekä Britannian tiedustelupalvelu paljastivat lopulta pahamaineisen Jihadi Johnin. Kuinka videolla kasvonsa peittäneen teloittajan henkilöllisyys saatiin selville?

Tiedustelupalvelu kannoilla

Emmy- ja Bafta-palkittu ohjaaja Anthony Wonke ja Bafta-palkittu tutkiva toimittaja Richard Kerbaj selvittävät, mikä ajoi Emwazin hirmutekojen tielle – siitäkin huolimatta, että hän tiesi tiedustelupalvelujen tutkivan omaa radikalisoitumistaan ja yhteyksiään terrorismiin.

Dokumentissa Jihadi John (12) ovat mukana muun muassa CIA:n Lähi-idän operaatioiden johtaja Douglas H Wise, Yhdysvaltain Irakin-joukkojen entinen komentaja David Petraeus, Britannian puolustusvoimien komentaja David Richards ja Scotland Yardin terrorisminvastaisen yksikön päällikkö Richard Walton.

Terrorisminvastaiseen työhön osallistuneet viranomaiset käyvät lävitse Isisin syntyä, islamistiterroristien levittäytymistä sekä viranomaisoperaatioiden epäonnistuneitakin hetkiä.

Panttivangit kertovat tarinansa

Brittidokumentissa kuullaan Isisin sieppaamien ja lunnaita vastaan vapautettujen, ranskalaisen toimittajan Nicolas Heninin ja italialaisen avustustyöntekijä Federico Motkan kertomukset. Mukana on myös teloitettujen James Foleyn ja David Hainesin lähiomaisia.

Ohjelmassa haastateltava Al-Qaidan entinen värvääjä Jesse Morton tietää, miksi jihadismi vetoaa nuoriin miehiin. Värvääjä kauppaa kokonaista elämäntapaa ja vastakulttuurista elämää samalla tavalla kuin rikolliset jengit tekevät.

Unmasking Jihadi John: Anatomy of A Terrorist. Käsikirjoitus: Richard Kerbaj. Ohjaus: Anthony Wonke. Tuotanto: Nutopia, Britannia, 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.